Tesla S – autoilun tulevaisuus on täällä tänään.

V8, V10, V12 ja V16 moottorit kuumenevat ja ärähtelevät tämänkin sivuston sivuilla moneen otteeseen. Olen kuvaillut niiden luonnetta, ominaisuuksia ja sielunelämään lukemattomilla adjektiiveilla ja tunneilmaisuilla. Moottori on auton sielu ja sydän ja se puhuttelee omistajaansa äänellä joka koskettaa. Moottori on myös Ferruccio Lamborginin, Enzo Ferrarin ja Horacio Paganin synnyttämien unelmien lähtökohta, se minkä ympärille he suunnittelevat superautojaan. Moottori on useimpien mielestä auton kiehtovin osa. Se tekee miehistä poikia ja erottaa pojat miehistä.

Moottori, eli tarkemmalta nimeltään polttomoottori on vienyt ihmiskuntaa eteenpäin jo 150-vuoden ajan. Se on suoriutunut tehtävästään hyvin – kiihdyttänyt Bugatti Veyronin yli 400km/h nopeuteen, saanut sadatmiljoonat ihmiset hurraamaan sen voimalla kilparatoja kiitäville autoille, lennättänyt ihmisen kuuhun ja huolehtinut lastemme päivittäisistä koulumatkoista. Polttomoottori on yksi ihmiskunnan sankareista, mutta onko sen aika nyt väistyä kehityksen tieltä?  On, jos asiaa kysytään Teslalta.

“Tesla S on valittu vuoden autoksi”, “Tesla S voittaa kiihdytystestissä BMW M5:den”, “Tesla S myy paremmin Yhdysvalloissa kuin S-Mercedes, Audi A8 ja BMW 7”, “ Tesla S sain kaikkien aikojen parhaan turvallisuusluokituksen”, “Tesla S on Norjan myydyin auto syyskuussa”, siinä muutama esimerkki viimeaikaista uutisotsikoista. Otsikoissa ei olisi mitään sinänsä uutta, jos Tesla olisi jonkun ison autovalmistajan kuten VW:n taikka Mersun luksusauton tyyppimerkintä. Mutta kun mainitsee ystäväpiirissä että Tesla on pienen yksityisen valmistajan sähköauto, herää vannoituneemmankin polttomoottorihifistin mielenkiinto ja epäusko.

Tesla on vuonna 2003 amerikkalaisen miljardöörin Elon Muskin perustama yksityinen autotehdas. Se pitää päämajaansa piilaaksossa ja keskittyy yksinomaan maailman pelastamiseen polttomoottoreilta. Toistaiseksi se on onnistunut omalla pienellä osallaan hyvin, jopa vakuuttavasti kuten mainituista lehtiotsikoista ja myyntilukemista voi päätellä.

Sähköauto ei itsessään ole uutinen, mutta se että se kiihtyy nopeamminkin kuin nopein Jaguar ja sillä voi ajaa yhdellä latauksella satoja kilometrejä on. Vuonna 2008 myyntiin tullut Teslan ensimmäinen malli, Roadster oli jo kaikkea tätä, mutta varsinaisesta teollisestavallankumouksesta alettiin puhua Teslan uusimman S-mallin myötä.

”Arvostettu Consumer Report, antoi kaikista koskaan testaamistaan autoista historiansa korkeimmat pisteet Teslalle, 99p/100p. ”

Nopeampi kuin Lamborghini

Tesla S on jo paperilla vakuuttava: Se tarjoaa kauniissa coupemaisessa korissaan ison perheauton tilat, kiihtyy 0-100km/h nopeammin kuin useimmat Lamborginit ja tarjoaa parhaimmillaan 500 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella. Tämä kaikki siis ilman perinteistä polttomoottoria, jolloin myös Tesla S:n päästöt ovat 0g/km.

Onko Tesla S urheiluauto sanan todellisesa merkityksessä. Mielestäni on ja paljon enemmänkin.

Kun Tesla tuli Suomen markkinoille, sain tilaisuuden ajaa parhaan S-mallin. Kokemus oli niin vakuuttava että tilasin sellaisen itselleni. Miksikö?

Siksi että se on mielestäni arkikäyttöön hyvin sopiva täysiverinen urheiluauto – nopea, jännittävä, mieltä kiihottava, tilava ja niin erillainen. Suurimman vaikutuksen teki sen kyky välittää sähkömoottorinsa ja nelivedon turvin 700 hevosvoimaa tiehen. Kiihtyvyys on välitöntä ja saumatonta. Huipputeho on käytössä 0.1 sekunnissa. Ja toisin kuin esimerkiksi jo mainitussa maineikkaassa BMW M5:ssa, Teslan luistoneston signaalit menevät suoraan moottorille jolloin se vetää optimaalisesti koko ajan. Polttomoottorissa luistoneston signaalit käyvät läpi monimutkaisen prosessin joka vie aikaa. Sähkömoottorin välitön vaikutus kiihtyvyyteen tuntuu aluksi oudolta, samoin kuin sen aikaansaama voimakas moottorijarrutus. Teslassa pystyy säätämään moottorijarrutuksen tasoja ja parhaimmillaan kokenut ajaja ei tarvitse kaupunkiajossa oikeastaan jarruja lainkaan.

Kaiken tämän Tesla S tekee tietysti täysin äänettömästi. Vain renkaiden vaimeat äänet ja aavistuksen omainen tuulen suhina kovemmissa nopeuksissa rikkoo sen täydellisen hiljaisuuden. 

500km yhdellä latauksella

Uskomaton suorituskyky ja pitkä toimintamatka eivät ole ainoa asia jotka tekevät Teslasta kiehtovan. Matkustamo ja erityisesti kuljettajan ympäristo näyttää ja on myös käytännössä erittäin innovatiivinen. Kojelautaa hallitsee 17” kosketusnäyttö. Sen kautta hoituvat kaikki auton ajamiseen liittyvät säädöt matkustajien viihtymistä unohtamatta yhtä helposti kuin Applen iPadillä. Sisusta on muutenkin futuristisen minimalistisesti suunniteltu kuitenkaan ylellisyyttä unohtamatta. Tesla S on mielestäni esteettisesti kaikin puolin tasapainoinen ja onnistunut. Ajo-ominaisuudet ovat matalalla olevan 50/50 painojaukaman ja ilmajousituksen myötä vähintäänkin riittävät. Suurimman ahaa-elämyksen koin kuitenkin vasta koeajon jälkeen.

 Nopea paluu tulevaisuudesta tähän hetkeen ei ollut helppo, sillä istuessani sisään muutaman vuoden ikäiseen Maserati Quattroporteeni hämmästys siitä, miten että se oli vanhentunut vuosikymmeniä muutamassa tunnissa oli melkoinen yllätys.

Kun auton myyjä vielä kertoi Teslan nauttivat täyttä valtion energiatukea, oli päätös auton tilauksesta helppo tehdä. Halusin kokea tulevaisuuden jo tänään, varsinkin kun se vielä tarjoillaan valtion tuella. 

Urheiluautoilun tulevaisuus on siis rantautunut kotimaamme kamaralle. Pysyvästikö, sen aika näyttää. Se että arvostettu Consumer Report, antoi kaikista koskaan testaamistaan autoista historiansa korkeimmat pisteet Teslalle, 99p/100p, kertoo vähintäänkin sen että polttomoottorien aikakausi on päättymässä.