Ostoraportti 2018

Toukokuun ostos - Mercedes Benz Sl 350 SLR Edition1 2003

Toukokuun ostos - Mercedes Benz Sl 350 SLR Edition1 2003

Käytetyn erikoisauton myyminen ja ostaminen on arpapeliä, jossa voittaa erittäin harvoin.

Vuonna 2018 hankin yli 40 käytettyä erikoisautoa testattavaksi ja arvioitavaksi tällä sivustolla. Kotimaamme markkinoilla on jatkuvasti myynnissä muutamia tuhansia käytettyjä erikoisautoja, joita yhdistävät usein samat ominaisuudet: vähän ajettuja kilometrejä suhteessa ikään, epämääräinen huoltohistoria sekä myyntiajankohta, yllättäen juuri ennen isoa huoltoa tai korjausta. Ostajalta vaaditaankin järkeä tunteilun sijaan, jos haluaa onnistuneen hankinnan.  Vaikka olinkin hankkimassa autoja kokeilu- ja arviointimielessä, jouduin hylkäämään jo alkumetreillä suurimman osan tarjotuista autoista. Kahdentoista kuukauden ostohistoriani olkoon opetukseksi kaikessa karuudessaan. Se ei valitettavasti poikkea mitenkään aikaisempien vuosien ostohistorioistani.

Ostamistani autoista yli 40%, eli lähes joka toisen, olen joutunut palauttamaan liikkeeseen johtuen auton huonosta kunnosta, puutteista tai muista yllättävistä asioista. Useimmiten autoliike on ottanut auton takaisin ilman vääntöä ja pahoitellen, mutta yllättävän monen kanssa olen joutunut pitkään neuvottelemaan asiasta. Vain 10% hankkimistani autoista on vastannut myynti-ilmoituksen kuvaukseen ollen luvatussa kunnossa ja sisältäen kaikki ilmoituksessa mainitut varusteet.

  Lista asioista, jotka ovat johtaneet auton palauttamiseen tai merkittävään korjaamiseen on pitkä:

Kolmessa autossa 40:stä oli kilometrimittari väärennetty – pahimmillaan kilometrejä oli vähennetty 120.000km. Vain yksi autoliike otti vastuun asiasta ja hyvitti reilusti auton hinnasta jälkikäteen, kun oikea kilometrilukema paljastui. Kaksi liikettä otti pitkällisen väännön jälkeen auton takaisin, mutta laittoi vahingon kiertämään – auto päätyi myyntiin uudestaan ilman että myyjä olisi muuttanut myynti-ilmoituksessa kilometrilukeman oikeaksi.

-      75%:ssa autoista oli merkittäviä vikoja – vikoja joita myyjän mukaan niissä ei pitänyt olla. Viime vuosina on selvästi yleistynyt varoitusvalojen poistaminen kojelaudasta hetkellisesti juuri ennen myyntiä – moraalisesti erittäin kyseenalainen teko.

-      Yleisimmät viat koskivat auton alustan järjestelmiä, erityisesti vikoja löytyi ilmajousituksesta ja sitä ohjaavista järjestelmistä. Ainoastaan yhdessä yksilössä – Cayenne Turbo S:ssä toimi ilmajousitus moitteetta. Kaikissa muissa autoissa, erityisesti Jaguareissa ja Mersuissa ilmajousituksessa oli vikoja ja varoitusvalot syttyivät yleensä muutamassa päivässä ostamisesta. 

-      Seuraavaksi yleisin vikakoodi koski moottorinohjausjärjestelmiä. Tämä vika ilmeni jokaisessa ostamassani Mercedes Benz-merkkisessä autossa. Erityisesti vanhempien CL, SL ja S-mallien kanssa pitää olla tarkkana sekä BMW 600- ja 800-sarjojen kanssa.

-      Yksi huolestuttavin puute koski huoltokirjoja – niistä joko puuttui huoltoja tai niitä oli väärennetty. Vastaani tuli myös kaksi kokonaan väärennettyä huoltokirjaa. Valitettavan usein erikoisautojen huoltoja on tehty autoliikkeiden “korjaamoissa”, eikä oikeissa, virallisissa autohuolloissa. Monesti kun myynti-ilmoituksessa lukee “juuri huollettu”, tarkoittaa se että autoon on autoliikkeessä vain vaihdettu öljyt ja ehkä suodatin, ja siinäpä se onkin. Erikoisautot vaihtavat paljon useammin omistajaa kuin tavalliset perheautot, ja monien huoltokirjat ovatkin jo toisesta omistajasta lähtien täytetty juuri autoliikkeiden itse tekemillä huolloilla, joiden lähes ainoa tarkoitus on synnyttää ostajalle turvallisuuden tunne, vaikka todellisuudessa asiassa käy juuri toisinpäin. Täydellinen, aito huoltokirja, on aina paras takuu auton kunnosta ja tulevaisuudesta.

-      Yli 50% hankkimistani autoista ei sisältänyt kaikkia ilmoituksessa kerrottuja varusteita. Useimmin puuttui Webasto tai vastaava moottorinlämmitysjärjestelmä, toiset renkaat alumiinivanteilla ja yllättäen niinkin näkyvät varusteet kuin kattoluukku ja vetokoukku. Isoin ja hauskin puute koski MB SL 55AMG:tä – myynti-ilmoituksessa auton kerrottiin olevan nelipaikkainen, ja vielä puhelimessakin myyjä vakuutti autosta löytyvän neljä istuinta, vaikka malli SL 55AMG on aina kaksipaikkainen. Lisäksi autoista puuttui useasti myynti-ilmoituksissa mainitut penkinlämmittimet, automaatti-ilmastointi, adaptiivinen vakionopeudensäädin, bluetooth, navigaattori ym.  Yhdestäkään autosta, josta puuttui luvattuja varusteita en saanut minkäänlaista hyvitystä.

-      Vain viisi myyjää 25:stä oli kokeillut tai yleensäkin ajanut myymäänsä autoa. Vain kolme kertoi ottaneensa auton ajoon päiväksi tai useammaksi. Tämä lienee suurin syy autojen varustukseen ja historiaan liittyviin virheisiin. Automyyjillä on useimmiten kiire, eikä perehtymisaika riitä näihin harvemmin myytäviin erikoisautoihin. Monesti myyjä olettaa että erikoisauton ostaja on paneutunut autoharrastaja vaikka useimmiten ostaja onkin tavallinen perusautoilija, joka haluaa arjen piristykseksi avo- taikka urheiluauton.

-      Yli 40:stä nyt hankkimastani autosta vain kuusi oli huollettu säännöllisesti oikeissa autohuolloissa, 18 autoa sisälsi kaikki ilmoituksessa mainitut varusteet, 9 autoa toimi moitteetta omistamani ajan (2 vko - 4 kk), 12 autossa oli sekä kesä- että talvirenkaat lainmukaiset ja vain 4 autoa oli täysin moitteettomia, eli olivat huollettu, varustettu ja kunnossa myynti-ilmoituksen kertoman mukaan.

Erikoisautojen myyntihinnoissa ei juurikaan ole eroavaisuutta eri liikkeiden välillä, eikä tinkimisvaraa ole paljoa myyjän tietäessä että auto ostetaan usein tunteella ja tarjontaa on vain rajatusti. Sen sijaan hyvityshinnoissa on merkittäviä eroja. Keskimäärin kaksi kuukautta aiemmin ostamastani alle 30.000 euroa maksaneesta erikoisautosta merkistä riippumatta hyvitettiin vaihdossa seuraavaan erikoisautoon 15.000€ - 26.000€ ja  50.000 euron erikoisautosta hyvityshaitari oli vielä isompi alkaen 31.000 eurosta päätyen 42.000€.  Kun erikoisauto maksoi 100 000€ taikka sen yli, hyvityshintojen erot olivat pahimmillaan useita kymmeniätuhansia euroja.  

Erikoisauton hankkiminen tulee aina kalliiksi ja on onnistuu sataprosenttisesti erittäin harvoin.

Erityisen tärkeää on ostaa auto liikkeestä, joka tuntee myytävänä olevat autonsa hyvin ja kantaa vastuun autosta vielä myynnin jälkeenkin, pienissäkin asioissa.

Vastaani on tullut valitettavan vähän moisia autoliikkeitä ja lista liikkeistä joita voin omien kokemusteni kautta suositella onkin lyhyt: Ylivoimaisesti parhaiten on kaupat hoitanut Luxury Collection autoliike. He tuntevat myymänsä autot hyvin, autot on tarkkaan valittu ja tarvittaessa huollettu ja korjattu ennen myyntiä ja jos ongelmia on jälkeenpäin ilmennyt, on ne hoidettu moitteetta kuntoon. 

SportCar Centerissä ei pelkästään hinnoitella tuotteita hyvin, vaan myös tiedetään ja tunnetaan autot hyvin ja kannetaan myös vastuu tarvittaessa. SCC on mielestäni viime vuoisina eniten asioimistani autoliikkeistä parantanut palveluaan kaikilla osa-alueilla.

Autoliike Marko Sipilä myy varmasti ainakin myyjien lukumäärään nähden (2kpl) eniten käytettyjä erikoisautoja maassamme, mikä monesti johtaa pieniin virheisiin ja puutteisiin kovassa kiireessä. Toisaalta Marko tietää myymistään autoista enemmän kuin monien isojen autoliikkeiden myyjät yhteensä ja tarvittaessa Marko on hoitanut asiat kuntoon omalla energisellä tyylillään nopeasti. 

Yllättäen myös Kamux pääsee tälle listalle vaikka heidän myyjänsä ovat pääsääntöisesti nuoria ja kiireisiä, eikä heillä useimmiten ole ollut aikaa perehtyä myytäviin autoihin saati sitten ehtinyt kertyä tarvittavaa tietoa erikoisautoista. Mutta toisaalta kaupankäynti on nopeaa, joustavaa sekä asiallista ja mikäli ongelmia tulee, hoitaa Kamux ne kunnialla kuntoon

Sitten on joukko pienempiä autoliikkeitä jotka ovat hoitaneet kaupat hyvällä asenteella ja ongelmien sattuessa hoitaneet asiat kuntoon nopeasti, mutta joita uskallan suositella vasta kun kauppoja on takana useampia kuin yksi.

Ulkona on nyt upea kesäsää ja houkutus ottaa juuri hankkimani Jaguar tallista olisi suuri, jollei - kuten saatat arvata - se olisi nyt korjattavana ilmajousituksen hajottua.

Voinkin vain toivottaa kaikille erikoisauton omistajille aurinkoista cruisailukesää ja erityisesti kaikille erikoisautosta haaveileville rohkeutta toteuttaa unelmansa. Suosittelen kuitenkin ensin tällä sivustolla olevien erikoisauton osto-ohjeiden lukemista.