luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Rolls-Royce Ghost  2010

Rolls-Royce Ghost 2010

KOKONAISARVIO: 85 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 80 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 98 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 92 pistettä

Omistamisen hinta: 50 pistettä

Urheilullisuus: 60 pistettä

Mukavuus: 98 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  95 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 60 pistettä

Imagoarvo: 100 pistettä

Symppispisteet: 85 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2009 - 

Moottori: 6.6L V12 Twin Turbo

Huipputeho: 562 hp  

Huippuvääntömomentti: 780 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 4.7 s

Huippunopeus: 250km/h

Hintahaitari: 329.000€-412.000€

Puolesta: Ylellisyys, laadukkuus, äänettömyys, ajamisen vaivattomuus, moottori, takapenkit

Vastaan: Hinta sekä käytettynä että uutena

Vaihtoehto: Mercedes Benz Maybach 

Yhteenveto: Ensimmäinen oma Rollsini oli vuoden 1956 Silver Cloud. Huolimatta yli viidenkymmenen vuoden iästään auto ei kertaakaan jättänyt tielle, mikä olikin sen ainoa yhteneväisyys uuden Ghostin kanssa. BMW:n omistama Rolls-Royce on kehittynyt jättiaskelin viimeisen 16 vuoden aikana ja tänään mainoslause "Rolls-Royce valmistaa maailman parhaita autoja" on vihdoinkin totta. Vuoden 1957 Silver Cloudia luonnehdettiin aikanaan samalla lauseella, mutta tuolloin se oli vielä kaukana totuudesta. Palataan hetkeksi vielä Rolls-Roycen historiaan.

Samoista lähtökohdista kuin mistä ovat syntyneet monet uuden maailman merkittävät viinit, syntyi myös Rolls-Royce. Charles Rolls halusi valmistaa omassa kotimaassaan auton, joka olisi parempi kuin ulkomaalaiset autot, joita paikalliset autoliikkeet kauppasivat. Hän halusi myös nimensä liittyvän autoihin samalla tavalla kuin Dom Pérignon liittyy samppanjaan tai  Rothschild huippuviineihin.

Charles Rolls olisi todennäköisesti epäonnistunut kummassakin tavoitteessaan, ellei Henry Royce olisi tuskastunut ranskalaisen autonsa epäluotettavuuteen ja rakentanut omin käsin ensimmäisen Roycen.Tarvittiinkin kaksi hyvin erilaista brittiä luomaan automaailmalle esikuva. Kaksikko loi kulkuvälineelle häpeämättömän aristokraattisen ilmeen ja täydellisen, käsityöhön perustavan laatuimagon, joka vielä tänäänkin kiehtoo niin tunnetuimpia räp-muusikoita kuin kuninkaallisia.

Maailman vanhin yhä käytössä oleva Rolls-Royce syntyi vuonna 1904. Se myytiin toissa vuonna maailmanennätyshintaan englantilaisessa huutokaupassa. Yksityinen brittikeräilijä maksoi autosta kovan huutokilpailun jälkeen melkein viisi miljoonaa euroa. Autosta tuli samalla kaikkien aikojen kallein Rolls-Royce.

Uusi ennätysauto oli pieni kaksipaikkainen avoauto, jossa on kymmenen hevosvoiman moottori. Se oli vasta neljäs Charles Rollsin ja Henry Roycen valmistama auto. Vain muutamaa vuotta myöhemmin valmistui ensimmäinen kuusi-sylinterinen Silver Ghost, jota yleisesti pidettiin aikansa parhaana autona. Silver Ghost pysyikin tuotannossa seuraavat 18 vuotta.

Rolls-Roycen keskityi tuontannossaan alusta alkaen räätälöityihin koreihin. Phantom IV luotiin yksinomaan kuninkaallisille ja valtionpäämiehille. Phantom V:n ja VI:n sen sijaan pystyi kuka tahansa tarpeeksi varakas ja itsevarma henkilö hankkimaan itselleen. Elviksen ensimmäisen Rolls-Roycen, Silver Cloudin sai joko prässätyllä teräsrungolla tai käsityönä räätälöitynä eri alustalle. Freddy Mercuryn tilaama Silver Shadow vaati yli kymmenen vuoden kehittelyn, mutta edustikin vuonna 1965 markkinoille tullessaan teknisesti kokonaan uutta autoilun sukupolvea. Silver Shadow-mallit ovat Rolls-Roycen myydyimpiä. 

Autoteollisuutta kohdanneet vaikeudet ja lukuisat fuusiot johtivat 1990-luvun lopulla suuriin muutoksiin myös Rolls-Roycen kohdalla. Kaksi suurta saksalaista autonvalmistajaa halusivat kumpikin tämän maailmankuulun merkin omaan talliinsa. Volkswagenilla oli vahva ote autojen tuotantoon, mutta BMW oli toiminut Rolls-Roycen moottoritoimittajana ja sillä oli hallussaan oikeus Rolls-Roycen nimeen.

Kilpailu päättyi 1998 jakoon, jossa Volkswagen sai maineikkaat Rolls-Roycen Crewen tehtaat, mutta joutui tyytymään Bentley-merkkiin ja luopumaan Rolls-Roycen tuotannosta vuoden 2003 alusta. 

Rolls-Royce on kautta historiansa ollut yksi halutuimpia luksustuotteita kuuluisuuksien ja tähtien keskuudessa. Tänään yhä useammin Rolls-Roycen omistaja löytyy sen etupenkiltä kuten mm. rappärit Cheek, 50 Cent, Snoopy Dog, Jay Z ja Nelly. Perinteisesti takapenkillä jäähdytettystä Cristallista nauttivat mm. Brunein sultaani, jolla on 350 erillaista Rolls-Roycea tallissaan sekä Donald Trump, jonka uusin valkoinen Phantom on koristähti Shaquille O´Nealilta saatu häälahja. 

Rolls-Roycen on saanut lahjaksi myös Jennifer Lopez sulhaseltaan Ben Affleckilta, Victoria Beckham syntymäpäivälahjaksi aviomieheltään Davidilta sekä Oscar palkittu näyttelijä Denzel Washington 50-vuotislahjana itseltään. Oprah Winfrey ilahdutti Steve Wonderia mustalla Phantomilla kiitoksena Happy Birthday –laulusta, jonka Steve esitti hänen 50v syntymäpäivillään.

American Idolista tuttu Simon Cowellin suosikkiauto oli pitkään Bentley, mutta Maybachin tultua markkinoille oli Simon sen ensimmäisiä tilaajia. Huollattaessaan Hollywoodissa Bentleytään, sai hän huollon ajaksi käyttöönsä uuden Roll-Royce Phantomin. Hän rakastui autoon heti ja otti samantien yhteyttä Rolls-Royceen. Sieltä hänelle kerrottiin että Beverly Hillsin liikkeessä löytyi yksi, ja vieläpä hänen suosikki väreillään varustettu yksilö – Piano Black korimaalauksella ja Triple Black-sisutuksella –musta nahkasisustus, mustat matot ja musta jalopuinen kojelauta. Vielä samana päivänä Simon peruutti Maybach-tilauksensa ja tilasi vielä toisen mustan Phantomin Lontoon asuntoonsa.

Nyt testauksen kohteena oleva vuoden 2010 Ghost liikkuu nimensä mukaisesti aavemaisen hiljaa ja vaivattomasti. Tosin tarvittaessa se pitää myös Rollsille epätyypillistä urheilullista murinaa. Ghost onkin ensimmäinen Rolls, joka on suunniteltu ensisijaisesti kuljettajaa varten. Rolls-Roycen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on mukavuus, ja hiljaisuus on yksi mukavuuden keskeisimmistä mittareista. Ghost lunastaa odotuksen hyvin. Sisämelu 160km/h nopeudessa on vain 68 dB:tä, lukema johon useimmat autot eivät pääse edes 80 km/h vauhdissa. 

Vaikka Ghost on autona liki täydellinen ja haluttava, on se silti erittäin harvinainen näky kotimaamme teillä. Suurimpana syynä tähän ei ole suomalaisille tyypillinen vaatimattomuus, vaan autoverotuksemme. Kahden viimeksi Suomeen tuodun käytetyn Ghostin pelkän autoveron määrä oli autoa kohti yli 200 000 euroa. Vuoden 2010 Ghostien keskihinta maailmalla on noin 120.000 euroa, Suomessa järjetön 370 000 euroa. Ghostia käytettynä hankittaessa kannattaakin miettiä tarkkaan miksi haluaisi maksaa siitä kolminkertaisen hinnan todelliseen arvoon verrattuna. Auton jälleenmyynti ei myöskään ole helpoimpia tehtäviä ja muutaman vuoden omistuksen hinnaksi voi suurten käyttökulujen lisäksi tulla noin 150 000 euron arvon menetys. 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 9

Sisusta 10

Huoltokirja:10

Kilometrulukema testin lopussa 15.876km

BMW i3 2015

BMW i3 2015

Jaguar S-Type R  2005

Jaguar S-Type R 2005