luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Tesla S 85 Performance  2014

Tesla S 85 Performance 2014

KOKONAISARVIO: 90 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 85 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 90pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 85 pistettä

Omistamisen hinta: 90 pistettä

Urheilullisuus: 85 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 92 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 85 pistettä

Imagoarvo: 90 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2012-

Moottori: Sähkömoottori 85kWh

Huipputeho: 414 hv 

Kiihtyvyys 1-100km: 4.2 s

Huippunopeus: 210 km/h

Hintahaitari: 34.000€-52.000€

Puolesta: Moottori, teho, sisätilat, kosketusnäyttö, edistyksellisyys

Vastaan: Hinta, sisätilojen viimeistely, arkinen ulkonäkö

Vaihtoehto: BMW i8

Yhteenveto:  Tesla S Performance on jo paperilla vakuuttava: Se tarjoaa neliovisessa coupemaisessa korissaan ison perheauton tilat, kiihtyy 0-100km/h nopeammin kuin useimmat Lamborginit ja tarjoaa parhaimmillaan 500 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella. Tämä kaikki siis ilman perinteistä polttomoottoria, jolloin myös Tesla S:n päästöt ovat 0g/km.

Sain auton markkinoille tullessa tilaisuuden ajaa parhaan S-mallin. Kokemus oli niin vakuuttava että tilasin sellaisen itselleni. Miksikö?

Siksi että se on mielestäni arkikäyttöön hyvin sopiva neliovinen urheiluauto – nopea, jännittävä, mieltä kiihottava, tilava ja niin erillainen. Suurimman vaikutuksen teki sen kyky välittää sähkömoottorinsa414 hevosvoimaa tiehen. Kiihtyvyys on välitöntä ja saumatonta. Huipputeho on käytössä 0.1 sekunnissa. Ja toisin kuin esimerkiksi maineikkaassa BMW M5:ssa, Teslan luistoneston signaalit menevät suoraan moottorille jolloin se vetää optimaalisesti koko ajan. Polttomoottorissa luistoneston signaalit käyvät läpi monimutkaisen prosessin joka vie aikaa. Sähkömoottorin välitön vaikutus kiihtyvyyteen tuntuu aluksi oudolta, samoin kuin sen aikaansaama voimakas moottorijarrutus. Teslassa pystyy säätämään moottorijarrutuksen tasoja ja parhaimmillaan kokenut ajaja ei tarvitse kaupunkiajossa oikeastaan jarruja lainkaan.

Kaiken tämän Tesla S tekee tietysti täysin äänettömästi. Vain renkaiden vaimeat äänet ja aavistuksen omainen tuulen suhina kovemmissa nopeuksissa rikkoo sen täydellisen hiljaisuuden.

Uskomaton suorituskyky ja pitkä toimintamatka eivät ole ainoa asia jotka tekevät Teslasta kiehtovan. Matkustamo ja erityisesti kuljettajan ympäristo näyttää ja on myös käytännössä erittäin innovatiivinen. Kojelautaa hallitsee 17” kosketusnäyttö. Sen kautta hoituvat kaikki auton ajamiseen liittyvät säädöt matkustajien viihtymistä unohtamatta yhtä helposti kuin Applen iPadillä. Sisusta on muutenkin futuristisen minimalistisesti suunniteltu kuitenkaan ylellisyyttä unohtamatta. Tesla S on mielestäni esteettisesti kaikin puolin tasapainoinen ja onnistunut. Ajo-ominaisuudet ovat matalalla olevan 50/50 painojaukaman ja ilmajousituksen myötä vähintäänkin riittävät. Suurimman ahaa-elämyksen koin kuitenkin vasta koeajon jälkeen.

Nopea paluu tulevaisuudesta tähän hetkeen ei ollut helppo, sillä istuessani sisään muutaman vuoden ikäiseen Maserati Quattroporteeni hämmästys siitä, miten että se oli vanhentunut vuosikymmeniä muutamassa tunnissa, oli melkoinen yllätys. 

Tesla on ainakin toistaiseksi myös haluttava auto käytettynä, vaikkakin kallis. Keskimääräinen myyntiaika on alle kuukauden ja hintataso pysyy käytettynä samalla tasolla kuin vastaavan tehoisilla ja hintaisilla saksalaisilla autoilla. Teslan suurimmat haasteet käytettynä ostettaessa liittyvät sisustan kestävyyteen, hinnoitteluun ja tekniikan nopeaan vanhenemiseen. Tällä kehitysvauhdilla vuosien 2012-2014 Teslat tuntuvat todennäköisesti viiden vuoden kuluttua ylihintaisilta ja teknisesti jälkeenjääneiltä. Tosin Teslan päivitysohjelma tuntuu toimivan hyvina.  Jos haluaa hankkia käytetyn Tesla S:n nyt, kannattaa sen päivittää viimeisimpään ohjelmaversioon samantien.  

 

Audi TT-RS 2009

Audi TT-RS 2009

Mercedes Benz SL 55 AMG "McLaren SLR"  2002

Mercedes Benz SL 55 AMG "McLaren SLR" 2002