luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Audi S8 2013

Audi S8 2013

KOKONAISARVIO: 92 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 96 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 60 pistettä

Urheilullisuus: 85 pistettä

Mukavuus: 92 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 90 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 75 pistettä

Imagoarvo: 90 pistettä

Sympis pisteet: 60 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2012 - 2017

Moottori: 4.0L V8 Twin turbo

Huipputeho: 520hv 382kW

Huippuvääntömomentti: 640 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 4,2 s

Huippunopeus: 250km/h(rajoitettu)

Hintahaitari: 55.000€-70.000€

Puolesta: Ajoasento, laadukkuus, varustelu, ajettavuus, neliveto, moottori, äänettömyys

Vastaan: vanhahtava ohjaamo, moottorin äänimaailma, rengas äänet, ylläpitokulut

Vaihtoehto: Jaguar XJ Supercharged 2013

Yhteenveto: Perheessämme toimi muutamia vuosia vaimoni ”keikkautona” vuoden 2012 Audi A8. Pidin sitä erinomaisen mukavana pitkien matkojen autona ja sen 4.2L V8 TDI on yksi parhaista ajamistani diesel-moottoreista. Olimme harkinneet tuolloin myös S8 hankkimista, mutta päädyimme lopulta dieseliin. Miksi? 

Suurin syy oli tietenkin hinta. En löytänyt millään perustetta sille, miksi S8 - ollessaankin selvästi tehokkaampi malli kuin A8 - maksaa lähes 100 000 euroa enemmän. Yllättäen A8 4.2 TDI tuntui ajossakin vähintään yhtä tehokkaalta ja tasapainoiselta kuin S8.

 S8:lle vertailukohtaa hakiessa, tulee mieleen väistämättä Mercedeksen S600-malli. Molemmissa kaikki asiat ovat kyllä täydellisesti kohdallaan eikä mitään jää kaipaamaan, paitsi tunnetta. Ja juuri sitä mielestäni tarvitaan ja paljon, kun auton hintalappu nousee yli 200 000 euron. 

Jos alla oleva lyhyt kertomus S8:sta tuntuu harmaan asialliselta, älä huoli, olet juuri saanut hyvän käsityksen siitä miltä S8:lla ajaminen tuntuu.

 S8-mallin historia alkaa vasta 90-luvulta, jolloin Audin Sport GmbH yksikkö esitteli ensimmäisen S8-mallin vuonna 1996. Sen keulalla oli aluksi 335 hevosvoimainen 4.2L V8-moottori. Kiihtyvyys nollasta sataa vaati 6.6 sekuntia, mikä oli isolle nelivetoiselle edustusautolle autolle 90-luvun puolivälissä riittävä lukema, jotta voitiin puhua myös urheiluautosta. S8:n mainetta urheiluautona lisäsi Robert de Niron tähdittämä elokuva Ronin, jonka vauhdikkaissa takaa-ajokohtauksissa esiintyi vuoden 1999 S8, joka kiihtyi 364 hevosvoiman avustamana 5.4 sekunnissa nollasta sataa.

 Vuonna 2006 markkinoille tuli uusi S8. Se niitti mainetta erityisesti moottorillaan, joka oli Lamborghini Gallardolta peräisin oleva V10-moottori, ja jota Audi oli sopivasti muunnellut omaa S8:nsa varten. Nyt hevosvoimien määrä meni jo reilusti yli neljänsadan ja kiihtyvyys lähestyi viiden sekunnin rajaa. Itselläni on ollut kaksi näitä V10:lla varustettuja S8-malleja ja pidin niistä kovasti. V10 antoi autolle roppakaupalla luonteikkuutta ja persoonallisuutta, mitä nyt arvioitavalta uudemmalta mallilta puuttuu. Kun vielä käytettyjen hinnatkin alkavat alle 20 000 eurosta, on tämä vuoden 2006 S8:n mallisarja ehdottomasti joka suhteessa paras ostos.

 Kuusi vuotta myöhemmin Audi S8 koki ensimmäisen suuren kasvojenkohotuksensa. Vaikka uusi malli ei ollutkaan täydellisesti uudelleen suunnittelu, nosti se Audin samalle viivalle pahimpien kilpailijoidensa kuten Mercedes S63 AMG:n kanssa. Audin moottori oli uusi 4,0 litran V8 varustettuna kahdella turboahtimella. Se tuotti 513 hevosvoimaa kiihdyttäen S8:n nollasta sataan 4.2 sekunnissa. 

Moni edellisen sukupolven S8-mallin omistaja jäi kuitenkin haikailemaan Lamborghinin V10-moottorin tuomaa eksotiikkaa ja luonteikkuutta. Toisaalta ei sen korvannutta Bentleyn Continental GT:n V8 moottoria tarvitse hävetä – Audi S8 nokalla kaksoisturboilla se kehittää huomattavasti enemmän tehoa kuin aikaisempi Lambon V10. Audin superauto R8 häviää myös tehoiltaan ja kiihtyvyydeltään S8:lle.  

 Audi S8:sta on vaikea keksiä konkreettista moitittavaa. Ei edes auton hintaa voi nyt käytettynä moittia. Tänään käytettyjen hinnat alkavat 55.000 eurosta, joka on noin yksi neljäsosa uuden hinnasta ja tuolloin saa varusteiltaan täydellisen yksilön sisältäen mm. vastamelujärjestelmän, B&O huippuäänentoistojärjestelmän, hierovat ja ilmastoidut istuimet, yönäköjärjestelmän ym. Käytettynä S8 omaakin hyvän hinta-laatusuhteen, mutta toisaalta vastaavan ikäiset A8 4.2L TDI:t samoilla kilometreillä maksavat tänään alle 30 000 euroa ja valinnanvaraa on moninkertaisesti verrattuna käytettyjen S-mallien valikoimaan. 

 Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka10

Kori9

Sisusta9

Hinta-laatusuhde9

Huoltokirja10

Kilometrit:151 000km

 Testattu: 3 x

Koeajettu (2-5 päivää): 4x (viimeksi 9/23)

Hiukan tietoa ja historiaa:

Audi S8 on osa Audi AG:n S-mallistoa, joka tunnetaan tehokkaista suorituskykyisistä autoistaan. S8 on Audin A8-luksusluokan sedanin sporttisempi versio, ja se on suunniteltu tarjoamaan korkeatasoista suorituskykyä ja mukavuutta kuljettajille ja matkustajille.

Kolmannen sukupolven Audi S8 esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, ja se oli saatavilla vuoden 2013 mallivuodesta lähtien. Tämä malli tarjosi huippuluokan sisätilat, vakuuttavan voimanlähteen ja teknisiä innovaatioita, jotka tekivät siitä houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka etsivät luksusta ja suorituskykyä yhdessä paketissa.

Tekninen arvostelu:

Moottori ja suorituskyky: Audi S8 2013:ssa oli voimakas V8-moottori, joka tuotti vaikuttavat 520 hevosvoimaa ja 479 lb-ft vääntömomenttia. Tämä tehokas moottori mahdollisti vaikuttavan kiihtyvyyden ja huippunopeuden. Autossa oli nelivetojärjestelmä, joka paransi pidon ja ajovakauden suorituskykyä.

Vaihteisto: S8:ssa oli 8-vaihteinen automaattivaihteisto, joka tarjosi sulavan ja tehokkaan voimansiirron. Vaihteiston avulla kuljettaja pystyi vaihtamaan vaihteita nopeasti ja tarkasti.

Jousitus ja ajodynamiikka: Autossa oli ilmajousitus, joka mahdollisti jousituksen säätämisen eri ajo-olosuhteisiin. S8:ssa oli myös aktiivinen taka-akselin ohjaus, mikä paransi ajodynamiikkaa ja teki autosta ketterämmän suurissakin nopeuksissa.

Audi S8 2013:n muotoilu oli tyylikäs ja virtaviivainen. Autossa oli hienostunut etuosa, jossa oli suuri single-frame etusäleikkö ja LED-ajovalot. Sivuprofiili oli suoraviivainen ja vakaan oloinen, ja auton takaosa oli selkeä ja yksinkertainen. S8:ssa oli 20-tuumaiset vanteet, jotka lisäsivät sen urheilullista ilmettä. Sisätilat olivat ylelliset ja laadukkaat, kuten odottaa saattaa Audilta. Laadukkaat materiaalit, kuten nahka ja alumiini, hallitsivat sisustusta. Autossa oli runsaasti mukavuus- ja viihdetekniikkaa, kuten edistynyt äänentoistojärjestelmä ja navigaatio.

Audi S8 2013 oli tehokas ja ylellinen luksusluokan sedan, joka yhdisti vaikuttavan suorituskyvyn, tyylikkään muotoilun ja huipputekniikan. Se tarjosi kuljettajille ja matkustajille mukavuutta ja luksusta, mutta samalla tarjoili vakuuttavaa voimaa ja ajodynamiikkaa. Tämä auto oli houkutteleva valinta niille, jotka etsivät ylellisyyttä ja suorituskykyä samassa paketissa.


Lamborghini Urus 2018

Lamborghini Urus 2018

McLaren 720S Spider 2018

McLaren 720S Spider 2018