luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Fisker Karma  2012

Fisker Karma 2012

KOKONAISARVIO: 93 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 85 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 60 pistettä

Urheilullisuus: 80 pistettä

Mukavuus: 90 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  75 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 75 pistettä

Imagoarvo: 98 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2011 - 2012

Moottori: 2.0L R4 + 2x150kW sähkömoottori

Huipputeho: 411 hp  

Huippuvääntömomentti: 1300 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 5.8 s

Huippunopeus: 201km/h

Hintahaitari: 55.000€ - 85.000€

Puolesta: Muotoilu, ajettavuus, vaihteisto, kulutus, äänettömyys, jarrut, ohjaamo

Vastaan: Command-system, takapenkit,

Vaihtoehto: Porsche Panamera Hybrid 

Yhteenveto: Fisker Karma on kuin kaksikasvoinen Janus-jumala. Se on yksi kauneimmista ja kiehtovimmista autoista ja toisaalta yksi epäonnistuneimmista ja epävarmimmista koskaan valmistetuista moderneista luksusautoista. Miksi kukaan haluaisi tai edes uskaltaisi ostaa käytettynä auton, joka jo heti markkinoille tultuaan osoittautui niin vikaherkäksi ja oikuttelevaksi, että se ajoi valmistajansa konkurssiin? Silti olen taas kerran koettelemassa Karmaani, ja ostin parhaan myytävänä olevan yksilön.

Fisker Karma kantaa luojansa tanskalaisen Henrik Fiskerin nimeä. Henrikin käsialaan ovat myös Aston Martin DB9 ja BMW Z8. Työskennellessään Aston Martinilla, Henrik pelkäsi, että ilmastonmuutos johtaa niin tiukkoihin päästörajoituksiin, että kauniita autoja ei enää voi käyttää eikä rakentaa. "Miten voimme tulevaisuudessakin ajaa kauniita, seksikkäitä autoja ympäristöä vahingoittamatta", Fisker kysyi itseltään - ja sijoittajiltaan."Tein Karmasta autosta erityisen kauniin näyttääkseni, että se on mahdollista."

Fisker Karma ensiesiteltiin Detroitin autonäyttelyssä vuonna 2008. Vastaanotto oli huima ja tilauksia autosta tehtiin välittömästi. Yksi ensimmäisistä auton hankkineista oli Leonardo di Caprio, joka myös sijoitti itse Fisker Automotive -yhtiöön. Alku näytti lupaavalta. Jopa hyvin kriittinen Top Gear nimesi Karman yhdeksi vuoden autoista vuonna 2011.

Kun suomalaiseen autoliikkeeseen seuraavana vuonna saapui ensimmäinen esittelykappale, olin ensimmäisten joukossa paikalla. Auton design niin päältä kuin sisältäkin veti sanattomaksi ja päätin ostaa auton itselleni siltä istumalta. Myyjä kuitenkin kehoitti ennen kaupan sinetöimistä kokeilemaan autoa. Otin kehoituksen vastaan ja lähdin koeajolle. Valitettavasti auton sähköllä toimivat ovet lakkasivat toimimasta 15 minuutin ajon jälkeen ja jäin vangiksi auton sisään. Hetken kuluttua pimeni myös keskusnäyttö jonka kautta ohjataan kaikkia auton toimintoja. Auto jäi tielle ja sillä kertaa myös ostamatta. Hyvä niin, sillä maailmalta alkoi kantautua uutisia vastaavanlaisista ongelmista ja myös itsekseen tuleen syttyvistä yksilöistä. 

Nyt seitsemän vuotta myöhemmin, ehkäpä hieman yllättäen, Karmoja voi yhä ostaa - käytettynä ja uutena. Jopa eBaystäkin löytyy useita yksilöitä, ja myös kotimaamme käytettyjen autojen markkinoilla Fisker esiintyy muutaman kerran vuodessa - nyt on myytävänä tosin vain yksi yksilö. Fisker Karma on monilta osin yksi parhaista luksusautoista joilla olen ajanut. Sen ajomukavuus, vakaus ja äänettömyys ovat luksusautojen huippua. Ulkonäkö on vieläkin tyrmäävä. Fisker kutsui Karmaa mieluummin sähkö- kuin hybridiautoksi. Karma on tekniseltä määritelmältään virallisesti sarjahybridi, mutta muista hybrideistä poiketen sen polttomoottori ei ole lainkaan mekaanisessa yhteydessä vetäviin takapyöriin. Vedosta huolehtii kaksi 150 kilowatin sähkömoottoria. Niiden avulla Stealth-moodilla pääsee pelkällä sähköllä noin 80:n kilometrin matkan. Sen jälkeen meno jatkuu vielä polttomoottorin voimin 400 kilometriä pitemmälle. Karman polttoaineen kulutuksen sanotaan olevan vuositasolla niinkin alhainen kuin 2.4l/100km. Se on uskomaton lukema yli 2000 kiloa painavalle luksusautolle. Karma olisikin monessa suhteessa täydellinen kumppani jos siihen voisi luottaa.

Karman akku- ja luotettavuusongelmat veivät valmistajan konkurssiin kahdessa vuodessa. Nyt autoa käytettynä ostettaessa on hyvä muistaa ainakin muutama asia. Karman heikko luotettavuus on ylättäen parantunut uusien päivitysten myötä.  Myös sen varaosien saanti ja huoltaminen yleensäkin on helpottunut kun Sport Car Center on ottanut Karman merkkihuollon takaisin itselleen. Karmaa myös valmistetaan taas, joten varaosien saanti on aiempaa varmempaa. Ehkäpä suurimman huolen tien poskeen jäämisen jälkeen aiheuttaa sen jälleenmyyntiarvo ja se että uskaltaako yksikään autokauppias ottaa sitä enää vaihdossa. Karma on käytettynäkin yhä kallis auto. Saman hintainen kuin uusi nelivetoinen BMW 530D, joka on tilavampi, nopeampi, huomattavasti paremmin valmistettu ja jonka jälleenmyyntiarvo kolmen vuoden kuluttua on ihan jotain muuta kuin 100 000 kilometriä ajetun Karman. Tosin Karman hinnat ovat viimeisen kahden vuoden aikana lähteneet hienoiseen nousuun Euroopassa.

Karma on konaisuutena yksi persoonallisimmista autoista ja sen kanssa päivittäin eläessä siihen syntyvä suhde on syvempi ja henkilökohtaisempi kuin perinteisiin luksusautoihin, niin hyvässä kuin pahassakin. Eikä pidä unohtaa mistä Karma on kotoisin - Suomesta.

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 10

Sisusta 10

Huoltokirja: 10

Ajomäärä testin loputtua: 29.400km

 

Bentley Continental Flying Spur 2007

Bentley Continental Flying Spur 2007

Porsche 928 S 1984

Porsche 928 S 1984