luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Ferrari 360 Modena 2000

Ferrari 360 Modena 2000

KOKONAISARVIO: 90 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 90 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 88 pistettä

Omistamisen hinta: 65 pistettä

Urheilullisuus: 94 pistettä

Mukavuus: 70 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 90 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 99 pistettä

Imagoarvo: 90 pistettä

Sympis pisteet: 65 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1999 - 2004

Moottori: 3,6L V8

Huipputeho: 400hv 294kW

Huippuvääntömomentti: 373 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 4,5 s

Huippunopeus: 295 km/h

Hintahaitari: 85.000€-99.000€

Puolesta: Moottorin äänimaailma, muotoilu, ajettavuus, alusta, laatu, ajoasento, hinta

Vastaan: alustan kovuus, F1 vaihteiston hitaus

Vaihtoehto: Lamborghini Gallardo 2004

Yhteenveto: Hankin vuosia sitten ensin 360 Modenan ja myöhemmin Spiderin, kummatkin F-1 vaihteistolla. Muistikuvani molemmista ovat erittäin positiiviset, joten otin innolla mahdollisuuden saada lähes uutta vastaavan, vain 23000km ajetun 360 Modenan, testiin.

 Vuoden 1999 Geneven autonäyttelyssä esiteltiin Pininfarinan muotoilema 360 Modena, joka korvasi hyvin myyneen F355-sarjan. 360 Modena oli Ferrarin ensimmäinen täysin alumiinisella korirakenteella toteutettu katuauto.  Korin muotopeltien lisäksi sekä runkorakenne että osa pyöräntuennoista on tehty alumiiniprofiileista ja valuista. Näin saatiin runkoon 40% suurempi jäykkyys ja 28%: n painon säästö verrattuna F355-malliin, vaikka itse auto on mitoiltaan noin 10% F355 mallia suurempi. Suunnittelijoiden lähtökohta uudelle 360:lle oli yksinkertaisen selkeä: Auton on pystyttävä kaikkeen mihin F355 kykeni, mutta tehdä se paremmin, vähemmällä painolla, suuremmilla sisätiloilla, korkeamalla mukavuustasolla sekä tietysti suuremmalla suorituskyvyllä. Kaikki nämä tavoitteet saavutettiin! 360 Modena onkin yksi Ferrarin myydyimmistä autoista.

 360 Modenan kevytmetallinen, 40-venttiilinen V8 moottori, oli F355:lle suunnitellun moottorin uusin versio.  Sen iskutilavuus kasvatettiin 3,6 litraan, josta 360-mallin nimitys. Pituussuunnassa keskelle, kuljettajan niskan taakse, asennetun 90-asteisen V8-moottorin tarkka iskutilavuus oli 3586 cm3.  Moottori tuotti 400 hevosvoimaa ja sen ominaisteho oli 112hv/l. Se oli tuolloin, vuonna 1999, Ferrarin kaikkien aikojen tehokkain vapaastihengittävä moottori. Myös moottorin äänimaailma oli suunniteltu vastaamaan ostajien mielikuvaa Ferrarista. Vaihteisto oli saatavana kahtena versiona: tavanomaisempi manuaali sekä 355-mallissa käyttöön otettu F1-järjestelmä päivitettynä ja kehittyneempänä versiona. 

Sisustuksen nahkaverhoilu oli vakiona sisältäen kaksi turvatyynyä, automaatti-ilmastoinnin, sähköikkunat ja peilit sekä laadukkaan stereojärjestelmän, jossa oli valinnainen CD-soitin, mutta esim. sähkösäätöiset istuimet olivat lisävaruste.

 Arvostetun amerikkalaisen Autocar-lehden vuoden 1999 elokuun julkaisussa koeajettiin 360 Modena F1-vaihteistolla. Kiihtyvyydeksi mitattiin 0-60 mph -ajan 4,2 sekuntia ja 0-100 mph - 8,8 sekuntia, ja se saavutti valmistajan ilmoittaman huippunopeuden 295km/h. 

Vuosittaisessa erikoisnumerossaan Autocar julisti 360 Modenan maailman parhaaksi urheiluautoksi. 

Valmistajan ilmoittamat ajat poikkeavat hiukan Autocar-lehden ajoista, kiihtyvyys 0-100km/h 4.5s, 0-200km/h 15.2s ja Modena pysähtyy kahdestasadasta nollaan 5.1 sekunnissa.

 Oma muistikuvani 360 Modenasta oli, varsinkin F355 jälkeen, että se oli helppokäyttöisin Ferrari, jolla olin ajanut. Vaikka 360 Modenan jälkeen on tullut muutamakin sukupolvi varsin edistyksellisiä Ferrareita, loistaa 360 edelleen tutuilla hyvillä ominaisuuksillaan: yhä moderni ulkonäkö, helppo sisäänkäynti, riittävät säädöt istuimissa, golfbagi mahtuu mukaan, alusta on toki kova, mutta siedettävissä, ja ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja tarkat nykymittapuullakin mitattuna.  Myös hintataso on tänään Ferrariksi kohtuullinen – reippaasti alle 100 000 euroa. 

Aikanaan paljon negatiivistakin huomiota saanut F1-vaihteisto toimii edelleen moitteetta ja sen käyttö on helppoa. 360 Modena on poikkeuksellinen Ferrari myös siinä suhteessa, että sen voi antaa lainaksi vähän kokemattomallekin kuljettajalle – se ei ole pelottava, vaikka moottori siltä suurilla kierroksilla kuulostaakin.   Äänimaailma onkin mieltä stimuloiva, mutta erityisesti Spider-versiossa pidemmillä matkoilla korvat joutuvat koetukselle. 

 Kotimaassamme on myytävänä aina useita Ferrari 360 -yksilöitä, tälläkin hetkellä 14 kappaletta. Nyt testattu yksilö on niistä kallein, ja vähiten ajettu, Novitec-erikoismalli. Senkin hinta jää kuitenkin alle 100000 euron. Myytävien yksilöiden hintahaitari onkin tiukka – kaikki yksilöt mahtuvat 85000 ja 99000 euron väliin. Parikymmentä vuotiasta Ferrari ostettaessa on täydellinen huoltokirja ostamisen ensimmäinen edellytys, sitten omistajien määrä ja kolmanneksi tärkein on auton ajokilometrit. On myös todennäköistä, että käytettynä esim. Saksasta tuotua yksilöä on kuritettu aivan eri tavalla kuin alkuperäistä Suomi-autoa. Toisaalta ajamattomuus on yksi pahimmista italialaisten erikoisautojen kuten Ferrarin ja Maseratin vikojen aiheuttajista.  

Ferrari 360 Modena on yksi parhaista, jollei paras valinta ensimmäiseksi Ferrariksi. Nykyhinnoittelukin takaa, että ostaja saa todennäköisesti omansa pois viiden vuoden kuluttua ja koroilla kymmenen vuoden päästä.  Niille, jotka haluavat liikkua hiukan huomaamattomammin, löytyy auto kirkkaan punaisen lisäksi ainakin valkoisena, mustana, sinisenä ja harmaana.  

 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Auton mittarilukema testin päätyttyä: 23.400km

Tekniikka 10

Kori 9

Sisusta 9

Renkaat: 10

Varusteet: 8

Huoltokirja: 10

Hinta-laatusuhde: 9

Kyseinen yksilö löytyy täältä!

Mercedes-Benz AMG GT S 2015

Mercedes-Benz AMG GT S 2015

Aston Martin DB4  1959

Aston Martin DB4 1959