luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Jaguar FX SV8 Supercharged 2008

Jaguar FX SV8 Supercharged 2008

KOKONAISARVIO: 93 PISTETTÄ

Hintaa-laatusuhde: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 91 pistettä

Omistamisen hinta: 75 pistettä

Urheilullisuus: 85 pistettä

Mukavuus: 92 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  89 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 80 pistettä

Imagoarvo: 92 pistettä

Symppispisteet: 80 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2007 - 2009

Moottori: 4.2 L V8 supercharged

Huipputeho: 420 hv 310 kW

Huippuvääntömomentti: 560 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 5.2 s

Huippunopeus: 250 km/h(rajoitettu)

Hintahaitari: 27.500€-42.000€

Puolesta: Huomaamattomuus, V8 Supercharged-moottori, vaihteisto, viimeistely, laadukkuus, hinta käytettynä

Vastaan: Kuljettajanpenkki, takatilat, jälleenmyyntiaika

Vaihtoehto: BMW M5 2008

Yhteenveto: Retrolookkisen Jaguarin S-Typen korvasi täysin uusi ja moderni XF vuonna 2007. Sen R-versio valmistui vuonna 2010. Ensimmäistä kertaa neliovisen Jaguarin teholukemat nousivat tuolloin yli 500 hv ja kiihtyvyys 0–100km/h alitti viiden sekunnin. Huipputeknologialla ja hienoilla yksityiskohdilla viimeistellystä XF:stä tuli myyntimenestys suorituskykynsä, mukavuutensa ja ajettavuutensa ansiosta. Pienillä muutoksilla varustetusta XF R:stä tuli kaikkien aikojen nopein Jaguar sen saavutettua 226:n mailin tuntinopeuden kuuluisalla Bonnevillen suolatasangolla Utahissa. R-versiota edelsi jo aikaisempi “XF-R”, tosin Jaguar nimesi sen ehkä hiukan yllättäen FX SV8 Superchargeriksi.

Mike Cross, Jaguarin pääinsinööri, kertoo mitä hän halusi XF Superchargerin olevan

“Pidän itse nopeasta porrasperäisestä autosta. Halusimme luoda enemmän ajonautintoa ja äärimmäisiä tunteita, ilman että olisimme luopuneet Jaguarin perinteisestä DNA:sta.  Auton täytyi tuntua yhtä hyvältä 50km/h vauhdissa kuin kovemmissakin nopeuksissa.” 

Jaguar XF SV8 maksoi uutena lähes kolme kertaa sen mitä XF:n perusmalli maksoi. Suurin syy melkoiseen hintaeroon oli täysalumiininen XKR:stä lainattu 420hv:n mekaanisesti ahdettu V8.

XF SV8:n kyky yhdistää ajaton perheauton muotoilu ja matkustusmukavuus odottamattomaan ja mekaanisesti kiehtovaan urheiluauton suorituskykyyn huomiota herättämättä, on vertaansa vailla.  Tänään XF SV8 on yksi parhaista hinta-laatu suhteen omaavista tehokkaista ja hyvin aikaa kestäneistä autoista. Moitteettoman, täydellisesti varustetun ja kohtuullisesti ajetun yksilön saa alle 30.000€:lla. Hinta saattaa tuntua nopeasti ajateltuna korkealta, mutta on melko vaikea löytää alle 10 vuotiasta, uutena yli 150.000€ maksanutta maineikkaalla nimellä varustettua urheiluautoa, jonka saa tänään alle 100 000 kilometriä ajettuna viidesosahintaan.

XF SV8 Supercharged on kestävä ja turvallinen valinta. Se on Saksan katsastilastoissa 10 parhaan auton joukossa ja turvavarusteet ovat tätä päivää mm. kuolleenkulman- ja törmäysvaroittimien myötä. Suurin miinus tulee kuljettajan istuimesta, joka on kyllä ilmastoitu, mutta muuten sama penkki, mikä löytyy perus XF:stä. Mutkaisilla teillä XF SV8 pysyy kyllä hyvin tiellä, kuljettaja sen sijaan ei. Penkki on liukas ilman minkäänlaista sivuttaistukea. Muuten auto on erityisen hauska ja helppo käsitellä kaikissa tilanteissa - Jaguaria parhaimmillaan.

Onkin helppo yhtyä Jaguarin velhon, pääsuunnittelija Ian Callumin ajatuksiin:

“Urheiluauton jokainen kolmiulotteinen muoto antaa meille mahdollisuuden luoda jotain visuaalisesti jännittävää; niin sisäisesti kuin muotonsakin puolesta. Minulle urheiluauton muotoilun määritelmä on se, että se soveltuu tarkoitukseensa kietoen sekä matkustajansa että mekaniikkansa ja tekniikkansa kauneimpaan, jännittävimpään ja aistillisimpaan mahdolliseen pakettiin ilman tarpeettomia pintoja tai koristeluita.

Muotoilun tulisi kertoa tarina, ja tämän takia Jaguarin jokaisella linjalla on alku, suunta ja päätös. Jos jokaista linjaa lähestyy yksilöllisesti ja onnistuu saamaan ne esteettisiltä suhteiltaan mahdollisimman oikeiksi, muotoilu tulee kestämään ajan haasteet, aivan kuten E-Type on hyvin osoittanut.”

Kestävä, laadukas ja hyvin varustettu XF SV8 Supercharged on mielestäni käytettynä hyvä ostos. Sen sisusta kestää hyvin aikaa ja kulumat ovat 100 000km ajetussa autossa lähes huomaamattomia. Jaguarin erikoisversiot ovat myös yleensä hyvin ja säännöllisesti huollettuja. SV8 pitää myös nykyisessä hintaluokassaan hyvin arvonsa muttei ole mikään nopea jälleenmyytävä - myynnin keskiaika on noin 8 kuukautta, mikä on myös yksi syy sen kohtuulliseen hintaan tänään. Yksi huomaamattomimmista alle 30 000 euron hintaisista erikoisautoista. 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 7

Kori 7

Sisusta 8

 

Ferrari Testarossa 1985

Ferrari Testarossa 1985

Range Rover Sport Supercharged 2007

Range Rover Sport Supercharged 2007