luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Jaguar XK 2008

Jaguar XK 2008

KOKONAISARVIO: 92 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 96 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 92 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 75 pistettä

Urheilullisuus: 88 pistettä

Mukavuus: 84 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 90 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 80 pistettä

Imagoarvo: 90 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2006 - 2014

Moottori: 4.2L V8

Huipputeho: 300hp  224 kW

Huippuvääntömomentti: 420 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 5.4 s

Huippunopeus: 250km/h(rajoitettu)

Hintahaitari: 22.000€ - 33.000€

Puolesta: Muotoilu, ajettavuus, vaihteisto, alusta, korin laadukkuus, moottori, ajoasento

Vastaan: Mielikuvitukseton ohjaamo, rengasäänet, penkit

Vaihtoehto: Maserati GT 4200

Yhteenveto: On muutamia automalleja, kuten nyt arvioitava Jaguar XK, joita olen ostanut useamman kerran uudestaan, parhaimmillaan seitsemän kertaa. Voisi hyvällä syyllä sanoa, että olen koukussa niihin. Miksikö? 

Inhimillinen selitys asialle voisi olla tunnemuisti.  Autojen muotoilu ja ominaisuudet sekä ajokokemus saavat aikaan, erityisesti meissä intohimoisissa autoharrastajissa, erittäin positiivisia tuntemuksia. Tunneaistimukset kuten tykytys rinnassa, perhoset vatsassa tai vauhdin huuma ovat tuntemuksien synnyttämiä fysiologisia muutoksia kehossamme, joita keho ei unohda.  Voimme kuitenkin itse päivittää tunnemuistimme mielikuvien ja positiivisten kokemusten kautta. Oma vajavainen päivitykseni ainakin Jaguar XK:n kohdalla näyttää kerta toisensa jälkeen toistavan samaa kaavaa – palaan menneeseen ja koen uudestaan jo kerran koetut positiiviset kokemukset. Huvittuneena on pakko todeta, että Jaguar XK:n kohdalla olen tullut päivittäneeksi tunnemuistini jo kuusi kertaa.

 Jo XK:ta lähestyessä Ian Callumin käsialaa oleva ajaton muotoilu tuottaa positiivisia tuntemuksia.  XK on kaunis auto! Vaaleissa sävyissä, kuten hopeassa, auton muodot pääsevät parhaiten esille. Myös auton vaalea nahkasisustus ja paksut, kauniisti lakatut puuosat lisäävät ulkomuodon herättämiä tuntemuksia. Painallus käynnistysnapista herättää modernin V8 moottori henkiin ja tunnemuisti täydentyy auton äänimaailmalla.  Tunne koukuttaa, mutta vain hetken.

 Jaguar XK on monella tapaa täydellinen auto minulle. Jostain syystä Jaguar tai Maserati puhuttelevat minua enemmän kuin esim. Bentley tai Mersu. Kaunis design ja muotoilu viehättävät valokuvaajan silmääni ja tässäkin kategoriassa XK saa täydet pisteet. Olen myös aina arvostanut käsityötä ja laatua eikä XK tuota siinäkään pettymystä. Auton tehokkuus ja moottorin koko aiheuttavat useimmissa auton ostajissa voimakkaita, positiivisia tuntemuksia, monesti auton ulkonäköäkin enemmän. Tässäkin suhteessa olen ihan keskiverto autonostaja, eli tehoa saa olla niin paljon kuin käytettävissä olevalla rahalla saa. XK tarjoaa 300 hevosvoimaa ja ison 4.2 litran V8 moottorin, joka on kaksioviselle, takavetoiselle, alumiinikoriselle autolle mielestäni vähintäänkin riittävästi. 

 Itseäni ei häiritse ajaa erikoisella tai huomiota herättävällä autolla, mutta toki otan kanssaliikkujilta mieluummin vastaan peukutusta kuin keskisormea. XK saakin lähes 100% hyväksynnän muilta liikenteessä liikkujilta. Sen voi myös pysäköidä mihin tahansa ilman että on tarvinnut huolestua ylikävelijöistä, naarmuttajista tai kylkeen kiinni pysäköivistä autoista. XK on kovin hyväksytty ja pidetty kissapeto, ja tästä päästäänkin syyhyn miksi myös niin helposti olen autosta kerta toisensa jälkeen luopunut. 

 Eleganssi, mukavuus, tehokkuus ja laadukkuus ovat asioita, joita autostani kaipaan. Paradoksaalista onkin, että ne ovat paljolti myös samoja syitä miksi XK:sta olen aina luopunut. Täydellisyyden tavoittelu ja siitä aiheutuva ikuinen tyytymättömyyden tunne synnyttää kierteen, josta olen yrittänyt päästä irti vaihtamalla XK:n kerta toisensa jälkeen toiseen autoon. Samalla tuntien itseni vähintäänkin hölmöksi. Yleensä vaihdan epätäydellisempään, epämukavampaan ja eksoottisempaan autoon, joka tuottaa kyllä mielihyvää muutaman päivän, mutta lopulta arkitodellisuus jyrää yli ja epämukava ajoasento, ahdas muovinen ohjaamo tai kivikova alusta, alati huutavasta ylitehokkaasta moottorista puhumattakaan, alkavat häiritä. Tuolloin tuttu ja järkevä Jaguar XK palaa taas hankintalistalle ja kierre jatkuu surkuhupaisan itsepetoksen voimalla.

 Jaguar XK synnyttää poikkeuksellisen paljon positiivisia tunnemuistoja. Niistä kannattaa pitää kiinni, sillä näyttävämpi, laadukkaampi tai tunteikkaampi GT-auto ei odota nurkan takana, ei ainakaan tässä 25.000€ hintaluokassa. Virheistä kannattaa oppia, varsinkin toisten!

 ps. Jos tarvitset historia ym. muuta tietoa XK-mallista, lue arvioni Jaguar XKR-mallista.

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka9

Kori9

Sisusta8

Hinta-laatusuhde9

Huoltokirja10

Kilometrit: 99 000km

 Hyvä yksilö löytyy täältä:: Jaguar XK myytävänä

Bentley Arnage Twin-Turbo  2001

Bentley Arnage Twin-Turbo 2001

Audi S8 2013

Audi S8 2013