luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Ferrari Enzo  2004

Ferrari Enzo 2004

KOKONAISARVIO: 85 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 75 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 100 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 95 pistettä

Omistamisen hinta: 55 pistettä

Urheilullisuus: 100 pistettä

Mukavuus: 45 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 100 pistettä

Imagoarvo: 100 pistettä

Symppispisteet: 80 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2002-2004

Moottori: 6.0L V12 

Huipputeho: 660 hv  492 kW

Kiihtyvyys 1-100km: 3.2 s

Huippunopeus: 363 km/h

Hintahaitari: 850.000€-2.400.000€

Puolesta: Design, arvonnousu, urheilullisuus, moottori, haluttavuus, äänimaailma, rata-ominaisuudet, jarrut

Vastaan: Ostohinta, ohjaamon ahtaus, alustan kovuus arkikäytössä, näkyvyys 

Vaihtoehto: Maserati MC12

Yhteenveto: Toisin kuin Kimillä ja Teemulla, Enzo ei ole koskaan kuulunut autokokoelmaani. Eikä tule koskaan kuulumaankaan. Siitä pitävät huolen jo kauas tavoittamattomiin leijailleet myyntihinnat, ylläpitokuluista puhumattakaan. 

Ferrarin perustajan mukaan nimetty Enzo luotiin kunnioittamaan Ferrarin ensimmäistä Formula 1 -titteliä uudella vuosituhannella. Enzoa valmistettiin vain 399 kappaletta ja vaikka se tuli markkinoille vasta 2002, on se kolminkertaistanut arvonsa jo ja sen arvon ennustetaan vielä moninkertaistuvan ennen vuotta 2025.

Enzon suunnitteli japanilainen Ken Okuyama, Pininfarinan entinen pääsuunnittelija. Se esiteltiin Paris Motor Show:ssa vuonna 2002. Yhtiö kutsui tilaisuuteen parhaita asiakkaitaan, varsinkin niitä, jotka olivat aiemmin ostaneet F40:n tai F50:n. Kaikki 349 autoa myytiin tätä kautta ennenkuin tuotanto oli edes alkanut. Hinta oli 482.419€ (US $659,330). Myöhemmin, monien pyyntöjen jälkeen, Ferrari päätti valmistaa vielä 50 Enzoa lisää, joka nosti kokonaismäärän 399:ään.

Käyttötarkoitus ei ollut koskaan aiemmin vaikuttanut Ferrarin muotoiluun niin vahvasti kuin Enzon kohdalla. Tuhannet testitunnit tuulitunnelissa, radalla ja tiellä pyrkivät samaan – saamaan aikaiseksi maksimaalisen suorituskyvyn – ja tuloksena syntyi täydellisen tinkimätön, nimensä arvoinen Ferrari. Enzon etuosa sai sekä muotonsa että tarkoituksensa puolesta inspiraatiota Formula 1 –autosta. Takaosassa ei kuitenkaan ollut Formula 1 tyyppistä suurta takasiivekettä insinöörien valitessa sen sijaan selkeästi hienovaraisemmat avut aerodynaamiikkaan ja todella tehokkaan maavaikutuksen aikaansaamiseksi. Pininfarina teki majesteettisen hienoa työtä piirtäessään nämä ja muut toiminnat yhteen ja muokatessaan ne uskomattoman karismaattiseen muotoon.

Enzon moottorin lähtökohtana oli ehkä yllättäen Maseratin loistava V8, josta rakennettiin Ferrarin F1 kokemusten viitoittamana 6,0 litran V12 moottori. Se kehitti 660 hevosvoimaa. Uusi V12 keskittyi tuottamaan ainutlaatuisen yhdistelmän häkellyttävää voimaa, valtavaa vääntömomenttia jo matalilla kierroksilla ja hyvin joustavaa, laajaa käyttöaluetta. Sen taakse istutettu kuusivaihteinen puoliautomaattinen vaihteisto oli suoraan yhteydessä moottoriin. Enzon suunittelussa etusijalla oli pyrkimys saada vaihteiston vaihtoajat mahdollisimman nopeiksi (ne saatiin 150 millisekunttiin Super-vaihtamisohjelmassa) jotta tuloksen olisi täydellisen urheilullinen ajokokemus. Tähän päästiin suunnittelemalla kokonaan uusi tietokoneohjattu elektroninen ohjaisyksikkö, joka sääti vaihteiston lisäksi myös moottoria, jousitusta ja jarruja. Enzon jarrusysteemi oli Brembon sille erikseen kehittämä, ja siinä käytettiin ensimmäistä kertaa todella tehokkaita ja kevyitä hiilikuituvahvisteisia keraamijarruja. Ferrarin autossa, vaikka Scuderia olikin käyttänyt Bremboa jo vuosia Formula 1:ssä. Enzo kiihtyi 9,6 sekunnissa 0-200km/h ja huippunopeus oli yli 350 kn/h.

Enzon ohjaamo on yllättävän tilava ja näkyvyys taaksekin kohtuullinen. Kaikki käyttökytkimet löytyvät niiden tarkoituksenmukaisilta paikoilta, autosta löytyy jopa automaatti-ilmastoinin säädöt katuautoille tutuilta paikoilta. Tunnelma on kuitenkin hyvin kilpa-automainen ja Enzon käynnistäminen vaatiikin omat kujeensa. Ensin virta päälle virta-avaimella, jalka jarrulle ja ratin takana sijaitsevilla vaihdesiivekkeillä vaihde vapaalle, ja vasta sitten painallus keskikonsoliin sijoitetusta punaisesta napista herätään selkäni takana V12 käyntiin – ääni on odotettua vaimeampi, jopa lempeän pehmeä. Ennen liikkeelle lähtöä auton omistaja muistuttaa minua vielä renkaiden lämmittämisestä ennen kaasupolkimen pohjaan painamista ja ruuhkien välttämisestä.

Enzo käyttäytyy normaali ajossa hyvinkin sivistyneesti mikä saattaa aiheuttaa liiallistakin huolettomuutta, tosin auton mittava leveys huolestuttaa kaupungin ahtailla kaduilla. Ohjaus on Ferrarimaisen tarkka ja nopea. Vaihteisto on aikakautensa vikkelin ja äänekäs. Enzo kiihtyykin jo kakkosvaihteella sellaisiin nopeuksiin että normaalilla moottoritiellä kaikki edessä ajavat tulevat perä edellä huomattavasti nopeammin vastaan kuin mitä ehtii tajuta ja auton huipputehokkaat jarrut ovatkin useastitarpeen. Itse olin vaikuttuneempi Enzon kyvystä pysähtyä tarvittaessa kuin seinään, kuin itse auton huimasta kiihtyvyydestä. Enzo on superautojenkin joukossa ihan omaa luokkaansa ja loistava kunnian osoitus Ferrarin perustajalle ja sielulle, Enzo Ferrarille,. “Enzo Ferrarilla oli kyky katsoa aina eteenpäin, jopa kaikkein vaikeimmissa tilanteissa. Hän toteutti unelmansa tavoitellen sitä päättäväisyydellä ja suurella intohimolla – piirteillä, jotka on istutettu myös työntekijöihin, jotka tänään työskentelevät hänen nimeään kantavassa yhtiössä. Olen varma että hän olisi ylpeä ihmisistä, jotka edustavat Ferraria nyt 21. vuosisadalla. Ferrari on suuri voimavara kilpa-autoilussa ja autoteollisuudessa, ja se tuottaa unelma-autoja ja on yhä moottoriurheilun huippu tuoden iloa merkin miljoonille ihailijoille ympäri maailmaa.” Kertoo Ferrarin hallintoneuvoston puheenjohtaja Luca di Montezemolo.

Enzon omistajista ehkä tunnetuimpia ovat olleet Tommy Hilfiger, Nichola Cage, Eric Clapton, Rod Stewart, Michael Schumacher sekä Paavi Johannes Paavali II, jolle Ferrari lahjoitti viimeisen, kolarissa tuhoutuneen tilalle, valmistetun Enzon. Tämä Enzo, numero 400, huutokaupattiin tsunamista eloonjääneiden auttamiseksi katolisen kirkon ja paavin toimesta. 

Lexus SC430 2004

Lexus SC430 2004

Maserati BiTurbo 222  1990

Maserati BiTurbo 222 1990