luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Maserati 4200 GT Coupe 2005

Maserati 4200 GT Coupe 2005

KOKONAISARVIO: 87 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 80 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 93 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 75 pistettä

Omistamisen hinta: 50 pistettä

Urheilullisuus: 94 pistettä

Mukavuus: 82 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  70 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 65 pistettä

Imagoarvo: 92 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2002 - 2007

Moottori: 4.2 L V8

Huipputeho: 390 hv 287 kW

Huippuvääntömomentti: 451 Nm

Kiihtyvyys 1-100km:  4.9s

Huippunopeus: 285km/h

Hintahaitari: 26.500€-55.000€

Puolesta:  Äänimaailma, moottori, muotoilu, tyylikkyys, käsityön laatu, ajettavuus, brändi

Vastaan: Ajo-asento, Duo-Select vaihteisto, lyhyet huoltovälit, kallis ylläpitää, vikaherkkä, talviominaisuudet

Vaihtoehto: Jaguar XKR 2006

Yhteenveto: Maserati 4200 GT Coupen piti olla Maseratin uuden tulemisen johtotähti. Ferrari tuli Maseratin uudeksi omistajaksi vuonna 1998. Omistuksen myötä Maseratin alaspäin pahasti notkahtanut myynti (vain 518 autoa vuonna 1998) sekä autojen laatu lähtivät nousuun, ja jo seuraavana vuonna tehtaalta valmistui 1500 uutta Maseratia. Ferrarin tarkoituksena oli nostaa Maseratin vuosituotanto 10,000 yksilöön vuoteen 2005 mennessä.

Avain tähän kasvuun oli esitellä vuonna 2001 Maserati uudelleen Amerikan markkinoille uudella kahdenistuttavalla avoautolla nimeltään Spyder. Spyder oli avokattoinen malliversio vanhasta 3200 GT:sta, jonka näkyvin tunnusmerkki olivat huomiota herättävät ”bumerangi”-ledvalot takana. Niistä kuitenkin luovuttiin Maserati 4200 GT Coupen kohdalla, joka puolestaan esiteltiin maailmalle vuonna 2002 Detroitin autonäyttelyssä. Coupén suurin uudistus tapahtui konepellin alla. Sekä Spyder että Coupé saivat konehuoneeseensa ensimmäistä kertaa Maseratin vapaastihengittävät V8-moottorit yli kahteenkymmeneen vuoteen.

Oma ensimmäinen Coupéni valmistui vuonna 2005, jolloin Maseratin omistuksessa tapahtui taas kerran muutoksia. Autoni oli varustettu Ferrarista tutulla Campiocorsa-automatisoidulla manuaalivaihteistolla, jota käytetään ohjauspyörään sijoitetuilla vivuilla. Ferrarin kehittämä ja Maseratin valmistama 4,2-litrainen V8-moottori tuotti 390 hevosvoimaa ja kiihtyi 0-100km/h alle viidessä sekunnissa. Auton ukkosen jyrinää muistuttavaa äänimaailmaa muistellessani kulkevat kylmät väreet yhä selässäni.

Samana vuonna kun Coupéni rullasi yhtenä 5659 autosta ulos Maseratin tehtaan massiivista ovista, Maseratin omistajuus vaihtui Ferrarilta Fiatille. Tämä muutos toi näille kahdelle merkille tärkeää teollista ja kaupallista yhtesvaikutusta Alfa Romeon kanssa. ”Tämä on merkityksellinen askel eteenpäin sekä Maseratille että Alfa Romeolle. Näiden kahden merkin yhteistyö hyödyttää kumpaakin ja auttaa meitä vahvistamaan tarjontaamme urheiluautojen markkinoilla”, totesi tuolloin Luca Cordero di Montezemolo, Fiatin ja Ferrarin puheenjohtaja.

Taustalla oli Fiatin tarve viedä Ferrari pörsiin, jotta se voisi kerätä rahaa oman taloutensa vahvistamiseen. Ferrari oli jo pitkään ollut erittäin kannattava, kun taas sen tytäryhtiön Maseratin tappioputki vain jatkui, vaikka myynnin kasvu oli vuonna 2005 lähes 23 prosenttia. Maserati tuotti voittoa vasta vuonna 2007, ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen, eikä tähän ollut syynä Maseratin Coupe malli, vaan uusi Quattroporte.

Maserati Coupeja löytyy kotimaastamme useita yksilöitä. Useimmat niistä ovat vähän ajettuja ja tarkasti huollettuja.  Niin Coupe kuin muutkin Maseratin mallit vaativat toimiakseen moitteetta hyvää ja säännöllistä huolenpitoa. Maseratin ja Ferrarinkin omistajan on muistettava antaa moottorin ja vaihteiston öljyn lämpötilan nousta riittävän korkealle ennenkuin lähtee koettelemaan auton äärimmäistä suorituskykyä. Myös Maseratin melko lyhyistä huoltoväleistä kannattaa pitää tarkasti kiinni. Talvikäyttöä erityisesti kovilla pakkasilla kannattaa myös välttää.

Mielestäni Coupe on käytettynä hyvä ostos. Hyväkuntoisia, vähän ajettuja yksilöitä on ollut myynnissä alle 30.000 euron. Kun muistaa että auto maksoi uutena yli 200 000 euroa, ei alle 50 000 kilometriä ajetun Coupen 28.000 euron hintaa voi mielestäni pitää kovana. Coupen hinta ei myöskään tule noista lukemista lähivuosina laskemaan. Jälleenmyyntiarvo on siis kohdallaan, mutta itse myyntiaika on pitkä, keskimäärin yli 18 kuukautta.  

Jos on päättänyt hankkia Maseratin, on Maserati 4200 GT Coupe erinomainen valinta ensimmäiseksi Maseratiksi. Se pitää hyvin hintansa ja on helppo huoltaa. Vaikka jälleenmyyntiaika on yleensä pitkä, on kuitenkin helppoa ja nopeaa vaihtaa se seuraavaan Maseratiin - Quattroporteen.

 

Volkswagen Phaeton V10 TDi  2006

Volkswagen Phaeton V10 TDi 2006

BMW i3 2015

BMW i3 2015