luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Chrysler TC by Maserati 1989

Chrysler TC by Maserati 1989

KOKONAISARVIO: 88 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 80 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 90 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 75 pistettä

Urheilullisuus: 65 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 85 pistettä

Imagoarvo: 80 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1989-1991

Moottori: R4 Turbo 2.4.L 

Huipputeho: 162 hv 

Kiihtyvyys 1-100km: 8.1 s

Huippunopeus: 210 km/h

Hintahaitari: 8.000€-16.000€

Puolesta: Käsityön laatu, ajoasento, ajattomuus, helppo ylläpitää ja korjata, hinta, Maseratin valmistama

Vastaan: -

Vaihtoehto: Cadillac Allante 1990

Yhteenveto:  Olen etsinyt Euroopasta tätä Maseratin valmistamaa avoautoa jo joitakin vuosia, mutta myytävänä on ollut vain huonokuntoisia, ylihinnoiteltuja yksilöitä. Amerikasta auto olisi löytynyt helposti, mutta siellä niiden hinnat ovat nousseet rajusti viime vuosina. Hyväkuntoisen, vähän ajetun yksilön hinta Suomeen tuotuna olisi noussut lähelle 20 000 euroa, mikä on mielestäni liikaa, olkoonkin auto Maseratin rakentama ja atraimilla varustettu. Ilokseni ja yllättäen löysin tänä kesänä hyvän yksilön Suomesta.

En ole koskaan salannut erityistä suhdettani Maseratiin. Kahdeksantoista omistetun Maseratin kanssa eletyt vuosikymmenet ovat olleet antoisia, mutta myös haastavia. Useimmat hankkimistani Maserateista ovat viettäneet enemmän aikaa korjaamolla kuin ajossa. Juuri tästä syystä kiinnostuin Maseratin Chryslerille rakentamasta autosta - olisiko tämä yhdistelmä toimivin italialaiselle klassikkoautolle. Tekniikka on helposti ja edullisesti korjattavaa jenkkiä ja muotoilu sekä käsityö italialaista laatua. Tosin maailman lehdistö ajatteli tästä Maseratin ja Chryslerin yhteistyöstä juuri päinvastoin: heidän mielestään lähtökohtana oli “ Taking the worst from each partner”, mikä on helposti ymmärrettävissä kun kysymys on uudesta tuotteesta. Olihan tuolloin Maserati tunnettu moottoreistaan, eikä kokoonpanon laadukkuudesta, kun taas Chryslerin moottorit olivat varsin tavanomaisia, mutta autot olivat laadukkaasti linjalla koottuja.

Mutta nyt 30 vuotta myöhemmin asetelma on mielestäni kääntynyt. Chrysler TC:n tekniikka on helposti ja edullisesti ylläpidettävää, kun taas vastaavan ikäisen Maseratin tekniikka on erittäin kallista ja vaikea pitää ajokunnossa, mistä on liikaakin kokemusta kertynyt kirjoittajalle.

On pakko myöntää että olin silti varsin yllättynyt että hankkimassani yksilössä toimi kaikki aina vakionopeuden säätimestä ilmastointiin. Jopa niinkin harvinainen varuste, kuin 16 suuntaan sähköllä säätyvien penkkien muistipaikat, toimii moitteetta. Muutenkin auto on ajoltaan ja ominaisuuksiltaan parasta mitä yli 30-vuotiaalta italialaiselta autolta voi odottaa. Sisustus on kokonaan käsityönä tehty eikä nahan laadussa taikka määrässä ole säästelty - muoviosat loistavat poissaolollaan toisin kuin vastaavan ikäisissä amerikkalaisissa autoissa.

Nyt testattu yksilö on varustettu Chryslerin valmistamalla 160-hevosvoimaisella 2.2-litran R4 Turbo -moottorilla ja kolmivaihteisella automaattivaihteistolla, joista molemmat toimivat edelleen moitteettomasti ja ovat helppoja huollettavia.

Chrysler TC on siis Chryslerin ja Maseratin yhteistyössä tekemä automalli, joka on Q-pohjalevyyn perustuva GT-luokan avoauto. TC esiteltiin vuonna 1986 Los Angelesin autonäyttelyssä, mutta tuli myyntiin vasta vuonna 1989. Nimi TC tulee sanoista Touring Coupé ja sen oli Chryslerin malliston huippumalli. Sitä valmistettiin vain hiukan yli 7000 kappaletta, joista kaikki tehtiin käsityönä Italiassa. Autossa on myös tyylikäs irroitettava kovakatto, jossa on takana oopperaikkunat Maseratin logoilla. Vaikka TC oli Chryslerin kallein malli maksaen vuonna 1989 noin 30 000 dollaria, tuotti se tappiota yhtiölle yli 600 miljoonaa dollaria (jokainen yksilö maksoi Chryslerille noin 80 000 dollaria)

Tänään TC on hyvin haluttu klassikkoauto eritoten Amerikassa. Sen hinnat ovat nousseet viimeisen 5 vuoden aikana yli 105% (Hagerty Valuation Tools). Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut myynnissä vain kaksi yksilöä. Vaikka olenkin vannoutunut Maserati-fani, en silti pääse sen tosiseikan yli, etteikö Chrysler TC by Maserati ole ehkäpä järkevin keino nauttia klassikko-Maseratin fiiliksestä vailla tuskaa sen tekniikan toimivuudesta taikka ylläpitämisestä. TC onkin paras tapa aloittaa tutustuminen italialaisten käsityönä tehtyjen autojen maailmaan.

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 9

Kori 7

Sisusta 8

Hinta laatu-suhde: 9

Kilometrilukema testin päättyessä: 11.866km

Koeajettu: 2x

Testattu (3-7 päivää) : 1x

Alfa Romeo 8C 2008

Alfa Romeo 8C 2008

Ferrari F12  2013

Ferrari F12 2013