luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Ferrari Testarossa 1985

Ferrari Testarossa 1985

KOKONAISARVIO: 86 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 82 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 86 pistettä

Omistamisen hinta: 55 pistettä

Urheilullisuus: 92 pistettä

Mukavuus: 55 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  75 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 98 pistettä

Imagoarvo: 99 pistettä

Symppispisteet: 94 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1984-1996

Moottori: 4.9L V12

Huipputeho: 431 hv 317 kW

Kiihtyvyys 1-100km: 4.9 s

Huippunopeus: 314 km/h

Hintahaitari: 75.000€-149.000€

Puolesta: Legendaarisuus, hengellisyys, moottori, äänimaailma, ajamisen aitous

Vastaan: Hallintalaitteiden raskaus, käsiteltävyys kaupungissa, vakuutukset, ajoasento, korjauskulut, näkyvyys 

Vaihtoehto: Lotus Esprit Turbo

Yhteenveto:  276, 285, 295……300km/h – maaginen raja ylittyy Testarossani kiitäessä moottoritien ulointa kaistaa kohti Hampuria. Moottorin eläimellinen huuto repii korviani ja istuin ravisuttaa yhdessä G-voimien kanssa kehoani. Ilmaa virtaa Testarossan yli tornadon voimalla. Koko auton lasikuitukori tuntuu irtovan alustastaan sen puskiessa edessään olevaan ilmamassaan loputonta kulkuaukkoa.

Kiitos Ferrarin suunnittelijoiden Testarossan matala ja virtaviivainen kori pysyttelee raivoisasti ylivirtaavan ilmamassan alla painautuen tiukasti moottoritien pintaa vasten. Kierroslukumittarin punaisella alkava 7000 kierroksen raja ylittyy, ja tunnen selässäni kuinka kuumana hehkuvassa V12-moottorissa polttoaineen palamisesta syntyvät tuhannet räjähdykset vapauttavat autoa eteenpäin puskevaa energiaa yhä kiihtyvällä voimalla. Voima kulkee kehoni läpi, vatsa painautuu yhä tiukemmin selkärankaa vasten, keuhkot vasten sydäntä ja silmät syvälle kuoppiinsa. Tulee hetki, jolloin kuljettaja ja auto sulautuvat yhdeksi - vapauden tunne on suunnaton, hymy muuttuu nauruksi ja nauru huudoksi.

Lähes tainnuttavasta euforiasta huolimatta huomaan edessäni viereisellä kaistalla hitaammin ajavan auton kääntyvän odottamatta eteeni. Ajatukseni ja aika tuntuvat pysähtyvät, jarruttaminen on jo myöhäistä, huomaan kääntäväni rattia kohti moottoritien kaistoja jakavaa harmaata betoniseinää, aukko eteeni siirtyneen auton ja betoniseinän välissä näyttää nuppineulan kokoiselta ja pienenee hälyttävän nopeasti, mutta tähtään siihen vaistonvaraisesti.

Paukahdus, joka syntyy kun kuljettajanpuoleinen peili sinkoutuu irti osuessaan betosineinään yli 300km/h vauhdissa, on kuin tykinlaukaus. Se herättää aistini alkaneesta kauhunsekaisesta lamaanuksesta, ja aivan kuten Paluu tulevaisuuteen -elokuvassa DeLorean syöksähtää ajan läpi, sujahdan betonipintaa raapien muurin ja eteeni kiilanneen auton välisestä aukosta tyhjälle moottoritielle, läpi myrskyn ja ikuisuuden. Matka jatkuu.

Matka on jatkunut tuosta vuoden 1986 kokemuksesta satojentuhansien kilometrien verran, muttei kuitenkaan Testarossalla, muuten kuin satunnaisesti. Testarossa ei ole mielestäni Ferrarin onnistuneimpia malleja, vaikka se sai nimensä yhden Ferrarin kilpailuhistorian menestyneimmän mallin, 250 Testa Rossan mukaan. Se on raskas ajetteva ja ohjaamo on pelkistetyn sparttalainen, vaikka superautoksi onkin yllättävän tilava. Testarossalla autosijoittajan ovat keinotelleen heti sen syntymästä asti. Sen hintataso on heilahdellut melkoisesti. Alimmillaan hinnat olivat kahdeksankymmentäluvun lopulla ja tänään, kuten lähes kaikki Ferrarit, Testarossat elävät hintojensa puolesta hyvin nousujohteista vaihetta. Suomesta löytyy useita Testarossia ja moni niistä on myös aika ajoin myytävänä. Myyntiaika on Ferrariksi melko pitkä, useimmiten yli vuoden mittainen. Toisaalta myyjä saa todennäköisesti myymästään Testarossasta tänään korkeamman hinnan kuin mitä siitä itse aikoinaan maksoi.

Muutamalla ystävälläni on ollut Testarossa vuosia - he eivät käytännössä aja niillä koskaan. Miksi? Ovat kuulemma pitkän ajamattomuuden jälkeen oikukkaita, kankeita saada tallista ulos ja liian leveitä kaupungin kaduille sekä herättävät liikaa huomiota. No, miksi ihmeessä sitten hankitte Testarossan?, kysyin. "No, on niin mukava vastata kysymykseen": "Millä autolla ajat?". Ehkä juuri tuossa kiteytyy Testarossan hankinnan paras ja ainoa peruste.

Aston Martin DB7 Vantage V12 2000

Aston Martin DB7 Vantage V12 2000

Jaguar FX SV8 Supercharged 2008

Jaguar FX SV8 Supercharged 2008