luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Jaguar E-Type 3.8 Roadster Series I  1962

Jaguar E-Type 3.8 Roadster Series I 1962

KOKONAISARVIO: 95 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 90 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 95 pistettä

Omistamisen hinta: 65 pistettä

Urheilullisuus: 85 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 100 pistettä

Imagoarvo: 100 pistettä

Symppispisteet: 97 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1961-1964 Series 1 (valmistusmäärä 15 490 kpl)

Moottori: 3.8.L 6-cyl.

Huipputeho: 265 hv 

Kiihtyvyys 1-100km: 7.1 s

Huippunopeus: 244 km/h

Hintahaitari: 65.000€-129.000€

Puolesta: Ulkonäkö, ajoasento, moottori, jälleenmyyntiarvo, arvostus

Vastaan: Hinta, joka tosin on vain murto-osa vastaavan vuoden Ferrareiden hinnasta.

Vaihtoehto: Aston Martin DB 5

Yhteenveto: Ostin kirkaanpunaisen Jaguarin E-Type Roadsterin aikanaan Lontoon laitamilla sijaitsevasta autoliikkeestä. Se oli ensimmäinen oma autoni. Maksoin siitä 1.500 puntaa, mikä oli lähes puolet silloisesta opiskelijan vuosibudjetistani, mutta vastineeksi sain ikioman Jaguarin, omalta syntymävuodeltani. Olkoonkin että siitä puuttui takapuskuri, katossa oli muutama reikä ja maalipinta oli pahasti haalistunut, mutta se hymy, joka oli kasvoillani ajaessani autoliikkeestä ulos, oli yksi elämäni leveimmistä. Eikä syyttä.

Kun E-type lanseerattiin vuonna 1961, ihastus ja viehätys pyyhkäisivät lämpimänä tuulenpuuskana läpi koko automaailman. Niin luontaisen oikeat olivat sen mittasuhteet, asenne ja linjojen puhtaus, että se on tänään osana New Yorkin Modernin taiteen museon pysyvää näyttelyä. Jopa Enzo Ferrari on myöntänyt, että se on “maailman kaunein auto”. Tänään ikonin aseman jo saavuttanut E-Type loi auton suunnittelulle ja suorituskyvylle uudet normit.

Urheiluautona siitä tuli kuohuvan kuusikymmenluvun allegori siinä missä Beatleseista ja minihameesta. E-Typen haluttavuudesta ja statuksesta ehkä myyntilukujakin enemmän kertovat sen omistaneet monet aikansa suurimmat viihdetaivaan tähdet ja huippu-urheilijat kuten Frank Sinatra, George Harrison, Brigitte Bardot, Britt Ekland, Peter Sellers, Tony Curtis, Jackie Stewart, George Best ja Steve McQueen. 

On mahdotonta liioitella E-Typen vaikutusta, kun se paljastettiin 1961” sanoo Ian Callum, Jaguarin nykyinen suunnittelujohtaja. Tässä oli auto, joka kiteytti juuri sen vallankumouksellisen ajan hengen, jota se tuli symboloimaan. E-Type edustaa myös muotoilua, josta yhä edelleen ammennetaan suunniteltaessa tulevaisuuden Jaguareja.”

 Jaguarin E-Type paljastettiin Geneven Motor Showssa maaliskuussa 1961, ja se aiheutti välittömän sensaation. Huippunopeus oli 240km/h, mutta se maksoi vain puolet siitä mitä saman suorituskyvyn omaavat kilpailijat. Median innostus ja äänekkäät vaatimukset päästä koeajolle ylös läheiselle kukkulalle olivat sitä luokkaa, että Jaguarin perustaja Sir William Lyons pyysi päätestikuljettaja Norman Dewisia ajamaan toisen auton yön aikana Coventrysta Sveitsiin.

 E-Type oli superauto paitsi hinnaltaan ja siitä tuli hetkessä ikoni. E-Typessä käytettävä kuusisylinterinen -moottori oli siivittänyt Jaguarin kuuteen Le Mansin voittoon 1950-luvulla. Vuoteen 1961 mennessä, sen 3,8-litrainen versio tuotti 265hv tehden 240km/h huippunopeuden mahdolliseksi ja tehden myöskin siitä maailman nopeimman sen hetkisen tuotantoauton.

 E-Typen mittasuhteiltaan tasapainoinen, mutta samalla mieltä kiihottava muotoilu on Malcolm Sayerin käsialaa. Hän oli koulutukseltaan ilmailualan insinööri ja hän oli käyttänyt aerodynaamista erityisosaamistaan myös aiempien, Le Mansissa voittaneiden C- ja D-tyypin kilpa-autojen muotoilussa. Elegantin ja agressiivisen E-typen korimuoto on evoluutio D-Typestä ja E2A-prototyypistä. Viimeistään E-typen myötä Jaguar kohosi autoteollisuuden eliittiin. E-Type, joka sai maailmankuulun nimensä yksinkertaisesti siten, että oli aakkosissa seuraavana vuorossa oleva kirjan, pysyi tuotannossa 14 vuotta ja sitä myytiin yli 70.000 kappaletta. Tämä teki siitä Euroopan ensimmäisen massatuotetun urheiluauton.

E-type on tänään yksi halutuimmista klassikkoautoista. Autoja on jatkuvasti Euroopassa myytävänä satoja yksilöitä. Hintahaitari on leveä. Tosin sen yläpää karkaa vuosi vuodelta yhä kauemmas. Myös Suomessa on säännöllisesti myytävänä hyväkuntoisia, kunnostettuja yksilöitä. E-Type on helppo erikoisauto. Huoltaminen onnistuu kotimaassamme hyvin ja auton myyminen vaatii vain oikean hinnoittelun. E-Typen myyntiaika on lyhyt, useimmiten vain muutamia viikkoja. 

E-Type on erityisen kaunis auto. Ajokokemuksena se on häkellyttävä yhdistelmä 50-luvun kilpa-autoa ja 70-luvun modernia urheiluautoa. Se istuu hyvin nykyautoilijan käteen. Myös sen arvostus on parasta mitä automaailmasta löytyy. Se synnyttää poikkeuksetta leveitä hymyjä niin kuljettajassa kuin muissa tielläliikkujissa. Hymy on yleensä myös leveä, vaikka vähän haikeakin, kun siitä päättää luopua. E-typen arvostus ja arvon nousu on ollut viime vuosina vauhdikasta. Sen arvo on noussut keskimäärin viimeisen viiden vuoden aikana yli 50%, erityisesti alkuvuoden versioiden. Jaguarin E-Type Roadster onkin kaikilta ominaisuuksiltaan täydellinen erikoisauto, myös pois myytäessä.

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 9

Kori 10

Sisusta 9

Cadillac Eldorado Touring Coupe 4.6  1995

Cadillac Eldorado Touring Coupe 4.6 1995

Ferrari 355 Berlinetta 1998

Ferrari 355 Berlinetta 1998