luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Porsche 928 S 1984

Porsche 928 S 1984

KOKONAISARVIO: 92 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 92 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 60 pistettä

Urheilullisuus: 85 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 90

Imagoarvo: 85 pistettä

Symppispisteet: 85 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1978 - 1995

Moottori: 4.7 L

Huipputeho: 310 hv 228 kW

Huippuvääntömomentti: 400 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 6.2 s

Huippunopeus: 260 km/h

Hintahaitari: 15.000€-39.000€

Puolesta: Laadukkuus, ajo-ominaisuudet, moottorin tehokkuus, vaihteisto ja äänimaailma, ajoasento, käytettyjen hinta laatu-suhde, mukavuus

Vastaan: -

Vaihtoehto: BMW 850CSI

Yhteenveto:  On syytä kertoa heti alkuun, että en ole koskaan ollut innostunut Porschen 911 mallista, vaikka se kieltämättä on yksi automaailman ikoneista ja autona erittäin hyvä. Tuo innostuksen puute on vaikuttanut myös mielikuvaani Porschesta yleensäkin ja autotallistani on vuosien varrella löytynytkin vain muutamia Porscheja, kun taas esim. Jaguareja ja Maserateja on tullut hankittua kolmattakymmenettä. 

Päätin kuitenkin antaa Porschelle vielä mahdollisuuden hankkimalla sen ehkäpä aliarvostetuimman 928-mallin, jota muutama ystäväni tosin pitää parhaana 1980-luvun GT-autona. Etsin sopivaa yksilöä yli vuoden, kunnes löysin nyt testatun vuoden 1984 928S -mallin.  Se yllättäen muutti käsitykseni Porschesta!

 Porsche 928 tuli markkinoille vuonna 1977 keskelle taloudellista taantumaa, mikä oli vuosikymmenen alun öljykriisin seurausta. Yhtiönä Porsche oli tuolloin vielä nuori ja sen vahvinta osaamista olivat urheilu- ja kilpa-autot. Uuden johdon ja markkinointiosaston aloitteesta Porschella aloitettiin Gran Turismo -tyyppisen superauton kehittäminen. Työhön valjastettiin uuden Weissachin tutkimus- ja kehityskeskuksen nuoret insinöörit ja auton kehitystyö aloitettiin puhtaalta pöydältä tuorein ideoin. Tuloksena oli muotoilultaan ajaton Porsche 928.

 Maaliskuussa vuonna 1977 Porschen markkinointiosasto valmistautui yhtiön historian suurimpaan lanseeraukseen. Ennen varsinaisen tuotannon aloittamista kaksitoista prototyyppiä tehtiin kiireesti valmiiksi toimitettaviksi Nizzaan lanseeraustapahtumaa varten. Helmikuun pari viimeistä viikkoa lehdistön ja muiden medioiden edustajat eri puolilta maailmaa piiskasivat uutta 928 säälimättä eteenpäin Ranskan Alppien armottomilla teillä. Auto teki vaikutuksen ja siitä kirjoitettiin lukuisia innostuneita arvioita alan lehtiin.  Motor Trend kirjoitti: “The 911 has been a magnificent car, one of the greatest in all auto history, but in the 928 it has met its match.” Autocar puolestaan hehkutti: ”You can call the 928 the grown-up super-car. There is no-nonsense about it – and no boredom either.” Car and Driver -julkaisu totesi yksiselitteisesti:” 928 is the Porsche’s best car. Not to mention one of the world’s best car – period!”. 

Suuri yleisö pääsi näkemään uutuuden vuoden 1977 Geneven autonäyttelyssä ja vastaanotto oli erinomainen. Porsche 928 oli koko näyttelyn ylistetyin ja vierailluin auto. Seuraavana vuonna se valittiin Euroopassa Vuoden Autoksi.

 Alun perin 911-mallin korvaajaksi suunniteltu 928 on ylellinen GT-luokan auto, jonka voimanlähteenä on Porschen suunnittelema 4,5-litrainen V8-moottori. Sen teho oli aluksi 240 hevosvoimaa. Vaikka 928 ei koskaan korvannutkaan 911-mallia, se vakiinnutti paikkansa Porschen historiassa erittäin ylellisenä GT-mallina. Lisäksi se jäi Porschen viimeiseksi perinteiseksi kaksioviseksi malliksi, jossa vaihteisto on taka-akseliston yhteydessä.

 Kaksiovisen coupen ulkomuodon suunnittelusta vastasi Wolfgang Möbius pääsuunnittelija Tony Lapinen alaisuudessa. Kun 928:n ajovalot eivät ole käytössä, ne ovat korin tasossa. Kun valot kytketään päälle, esiin ponnahtaa kaksi pyöreää ”sammakonsilmää”. Tämän tyyppisen ajovaloratkaisun juuret ovat 50-luvulla, jolloin Donald Healey halusi Sprite-malliinsa vastaavan, mutta se osoittautui silloin Healeylle liian hintavaksi.

 Porsche 928:n sarjatuotanto alkoi mallivuonna 1978, ja suunnittelussa keskityttiin rakenteen keveyteen ja törmäyskestävyyteen. Siksi ovet, etulokasuojat ja konepelti tehtiin teräksen sijaan alumiinista. Koriin integroitujen ja sen muotoa noudattavien muovipuskurien takana on myös alumiiniprofiilit, jotka kestävät vaurioitta törmäyksen jopa kahdeksan kilometrin tuntivauhdissa.

 Alumiinilohkoinen V8-moottori suunniteltiin mahtumaan matalan konepellin alle tehokkaasta ilmankierrosta tinkimättä. Paksut alumiiniset sylinteriputket asennettiin alumiinilohkoon. Myös sylinterinkannet olivat alumiinia ja sytytystulpat sijaitsivat kannen päällä. Puristussuhde oli 8,5:1.

Alkuperäisessä 4,5 litraisessa Pohjois-Amerikan vientimallissa teho oli 219 hevosvoimaa, muilla markkina-alueilla hevosvoimia oli 237.

Jotta paino saatiin jakautumaan tasaisesti etu- ja taka-akselille, Porsche suunnitteli vaihteiston taka-akseliston yhteyteen. Lisäksi moottori siirrettiin mahdollisimman taakse ja akku sijoitettiin tavaratilaan. Näin painojakaumaksi tuli ihanteellinen 50/50. Massiivinen kardaaniputki yhdistää moottorin ja vaihdelaatikon toisiinsa. Sen takia takajalkatila on hyvin kapea.

Akseliväli on 236,7 cm ja erillisjousituksessa on edessä päällekkäiset tukivarret kierrejousin. Edessä ja takana on 11-tuumaiset tehostetut levyjarrut. 

 Yksi monista 928 varten kehitetyistä teknisistä ominaisuuksista on takajousitus, jota kutsutaan Weissach-akselistoksi. Siinä on kummallakin puolella kaksi poikittaistukivartta ja yksi pitkittäistukivarsi, sekä jousen ja iskunvaimentimen yhdistävä säädettävä tukivarsi, jonka tarkoitus on estää yliohjautuminen kaasua kevennettäessä. Kaarreajossa takajousitus mukautuu ja auto kulkee erittäin vakaasti. Weissach-akseliston ansiosta takapyörät kääntyvät mutkassa sisäpuolelle, mikä tekee autosta helpommin hallittavan. Tämä oli merkittävä muutos verrattuna Porschen 911-malleihin, joiden perä irtoaa tiestä hyvin helposti. 

 

Auton muotoilua ei muutettu 1979-malleihin, eikä etu- tai takaspoileria ollut. Yhdysvaltojen vientimalleihin Porsche päivitti moottorin vuonna 1980 mekaanisesta Bosch L-Jetroniciin, jossa on sähköinen polttoaineen ruiskutus. Moottorin teholukemat pysyivät ennallaan.

Porsche ei itse valmistanut 928 avomallia, vaan pelkästään kaksiovisen coupe-korimallin. Sen sijaan monet jälkimarkkinointiin keskittyvät yritykset tarjosivat coupe-korista muunnettuja avoautoja.

Britannian markkinoita varten 928S-mallille annettiin uusi nimi, S2. Autossa oli Bosch LH-Jetronic ja nelivaihteinen automaattivaihteisto, joka oli aikaisemmin saatavana vain Pohjois-Amerikan markkinoilla.

Kardaaniputkea oli lyhennetty, kuten edellisen vuoden USA:n mallissa. Boschin ABS-jarrut olivat ensimmäistä kertaa valinnaisvarusteena Porschessa. Uutuutena oli tarjolla Boschin EZF-sytytysjärjestelmä, jossa oli kaksi virranjakajaa, korkeampi puristussuhde ja enemmän vääntöä. Yhdysvalloissa myynnissä olleen mallin huippunopeus oli 235 km/h ja Porschen mainosten mukaan 928S olikin nopein Yhdysvalloissa myynnissä oleva laillinen tuotantoauto.

 928 oli tuotannossa 14 vuotta. Ulkomuoto pysyi koko ajan lähes muuttumattomana, mutta vauhti kasvoi. Vuonna 1978 4,5-litraisen moottorin teho oli 219 hevosvoimaa, auton omamassa 1 450 kg, huippunopeus yli 230 km/h ja kiihtyvyys 0-100 km/h 7 sekuntia. Vuoteen 1992 mennessä 928 GTS:n moottori oli 5,4-litrainen ja hevosvoimia oli 345. Huippunopeus oli yli 270 km/h ja kiihtyvyys 0-100 vain 5 sekuntia.

 Porsche 928 on mielestäni erityisen hyvä ostos käytettynä. Kunhan vain löytyy yksilö, jota on huollettu ja ylläpidetty huolella autoa ymmärtävän toimesta, käytetyssä 928 ei pitäisi olla mitään suurempia ongelmia. Huonosti pidetty hinnaltaan edullinen yksilö tulee helposti kalliimmaksi kuin hankintahinnaltaan kalliimpi hyvä yksilö. Huoltokirja kertoo paljon.

928:n moottorissa harvemmin esiintyy vikoja jos huollot on tehty ajallaan. Yleensä se on vaurioitunut vain, jos jakopään hihna on katkennut. Tällöin männät ovat osuneet avoimiin venttiileihin ja korjaus tulee erityisen kalliiksi. Yhdessäkään ajamassani 928 yksilössä eivät ole varoitusvalot vilkkuneet. Useimmin taitaa syttyä ABS- tai Traction Control -merkkivalo. 

 Moottorin osia lukuun ottamatta useimmat uudempien 928-mallien osat sopivat vanhempiin malleihin. Tämä pätee jousituksen osiin, ABS-järjestelmään, ohjauksen hammastankoon, laturiin, ohjaustehostimen pumppuun ja moneen muuhun osaan. Muihin klassisiin urheiluautoihin verrattuna Porschen varaosat ovat kalliita, mutta toisaalta niitä myös tarvitaan harvemmin.

 Porsche 928S vakuuttaa loistavilla ajo-ominaisuuksillaan. Se on yksi tasapainoisimmista 1980-luvun urheiluautoista, joilla olen ajanut. Nyt kaksi kuukautta testissä ollut yksilö on edelleen koriltaan jäykkä, eikä minkäänlaisia sivuääniä kuulu alustasta eikä ohjaamosta – mikä on erittäin harvinaista 35-vuotiaalle entisöimättömälle urheiluautolle. Myös moottorin ja vaihteiston yhteistyö on yhä saumatonta. Ajoasentokin on yksi parhaista koskaan, kiitos kuuteen suuntaan säätyvien mukavien sähköpenkkien. Ajo- ja käyttömukavuus on myös ihan toista kuin saman ikäisissä Ferrareissa tai Maserateissa, ei edes mukavuuspainotteinen Jaguarin XJS yllä mielestäni 928:n tasolle. S-kirjain mallimerkinnän perässä kertoo useimmiten paremmasta tehosta, näin on asia myös testatun 928S:n kohdalla. Se on noin 25% suorituskykyisempi kuin perusmalli ja myös kaikki normaalin 928:n lisävarusteet ovat nyt vakiona. 

 928-malli on edelleen selvästi jäljessä 911-mallien hintakehityksestä. Tänään vastaavilla kilometreillä varustettu 230 hevosvoimainen 911 Carrera Coupe maksaa 55 000 eurosta ylöspäin. Kun taas 310 hevosvoimaisen 928-mallin hinnat alkavat jo 15 000 eurosta ja päättyvät kauan ennen 911-mallin alinta hintaa.

Onkin helppo todeta että 928 on tänään hinta-laatusuhteeltaan selvästi paras klassikko-Porsche, ja on ollut myös ilo huomata mistä nykyisen Porsche Panameran loistavat ajo-ominaisuudet ja ajomukavuus ovat peräisin. 

 

 Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 8

Kori 8

Sisusta 7

Huoltokirja: 10

Hinta laatu-suhde: 10


Fisker Karma  2012

Fisker Karma 2012

Audi RS6 2014

Audi RS6 2014