luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Porsche Carrera GT 2005

Porsche Carrera GT 2005

KOKONAISARVIO: 75 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 60 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 85 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 75 pistettä

Omistamisen hinta: 90 pistettä

Urheilullisuus: 100 pistettä

Mukavuus: 50 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 90 pistettä

Imago-arvo: 99 pistettä

Symppispisteet: 60 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2004 - 2006

Moottori: 5.7L V10

Huipputeho: 612hv  450 kW

Kiihtyvyys 1-100km:  3.5s

Huippunopeus: 330km/h 

Hintahaitari: 1.000 000€ - 1.100 000€

Puolesta: Design, tehokkuus, neliveto, laatu, jarrut, moottori 

Vastaan: Hinta käytettynä, kytkin, näkyvyys, alustan kovuus, vaativuus

Vaihtoehto: Mercedes SLR McLaren

Yhteenveto: 250kmh.com täyttäessä puoli vuotta julkaisin arvion miljoonan euron hintaisesta käytetystä autosta - Porsche Carrera GT vuodelta 2005. Arvioni oli tuolloin melko murskaava, ja nyt kun pääsin ajamaan autolla Italian moottori- ja pikkuteillä, ei se valitettavasti siitä paljoakaan parantunut.

Porsche ei ollut valmistanut ennen vuotta 2004 varsinaisia superautoja. 911 Turbo ja 959 olivat toki aikansa nopeimpia urheiluautoja, mutta superautoiksi niitä ei voinut luokitella. Carrera GT ei kuitenkaan ollut Porschelle hyppy tuntemattomaan, sillä se perustuu pitkälti voittoisaan Porschen GT1 Le Mans autoon ja siinä käytettyihin ratkaisuihin. Itsekantava kori on valmistettu kokonaan hiilikuidusta, jarrut ja kytkin ovat keraamisia, ja 5,7 litran V10-moottori on alunperin rakennettu Footwork Formula 1-teamille. Carrera GT onkin täysiverinen kilpa-auto, jonka kesyttämiseen tarvitaan supersankari tai vähintäänkin ammattikuljettaja. Amatöörin eli varakkaan autonostajan käsissä se on vaarallinen, alkukantainen, pelkoa herättävä mekaaninen kone, joka parhaiten palkitsee omistajansa kaukaa katsottuna - paikallaan.

Carrera GT.n kuljettajan suurin haaste on sen kuusiportaisen vaihteiston yhteydessä oleva keraaminen kytkin. Sen käyttö on lievästi sanottuna tuskallista ja tekee yhdessä yliherkän, 600 hevosvoimaisen moottorin kanssa auton käytön kaupungissa lähes mahdottomaksi. Kaikista ajamistani autoista, kilpautot mukaan lukien, Carrera GT on eniten työtä ja hikipisaroita teettävä auto, ja nyt tarkoitan ajoa ihan normaalinopeuksilla. Radalla se on paremmin elementissään, mutta silloinkin kuljettajalta vaaditaan erityistä osaamista. Kun Top Gearin Sting ajoi Carrera GT:llä heidän omaa rataansa, tarvitsi hän koko aamupäivän harjoitteluun pystyäkseen ajamaan yhden puhtaan, virheettömän kierroksen. Se olikin sitten nopein kierros koskaan. 

Porschen tavoitteena oli rakentaa Carrera Gt kulkemaan niin nopeasti kuin se on teknisesti mahdollista. Siinä he onnistuivat mutta unohtivat samalla "human factorin". Harva meistä on ajajana Häkkinen tai Kankkunen. Carrera GT:n omistajista vain aniharva omaa auton vaatimat ajotaidot. Porsche aikanaan tarjosikin Carrera GT:n uutena ostaneille kahden viikon ajokoulutuksen. 

Carrera GT:n heikoin lenkki onkin sen suhde omistajaansa. Nyt myytävänä olevista yli 25:stä Carrera GT:stä yhdelläkään ei ole ajettu yli 30 000 kilometriä. Keskiarvo on niinkin alhainen kuin 7500 km, mikä on 13 vuotiaalle, modernille katuautolle käsittämättömän alhainen lukema. Sen ymmärtää viimeistään saadessaan Carrera GT:n käyttöönsä päiväksi ja huomaa palauttavansa sen jo muutaman tunnin kuluttua.

Sijoituksena Carrera GT tulee olemaan erinomainen. Tänään käytettyjen hinnat ovat jo kaksinkertaistuneet. Edellinen arvioitu, kotimaassamme myytävänä ollut yksilö, oli miljoonan euron hinnastaa huolimatta hyvin hinnoiteltu. Vastaavalla verollisella hinnalla ei löydy maailmalta yhtään yksilöä.  

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 9

Kori 9

Sisusta 10 

Porsche 911 Turbo  2009

Porsche 911 Turbo 2009

Mercedes Benz S550L AMG 2007

Mercedes Benz S550L AMG 2007