luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Mercedes Benz G63 AMG 2020

Mercedes Benz G63 AMG 2020

KOKONAISARVIO: 90 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 70 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 85 pistettä

Omistamisen hinta: 50 pistettä

Urheilullisuus: 65 pistettä

Mukavuus: 75 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 95 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 90 pistettä

Imagoarvo: 90 pistettä

Sympis pisteet: 70 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2018-

Moottori: 4.0L V8 biturbo

Huipputeho: 585hv 430kW

Huippuvääntömomentti: 850 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 4,5 s

Huippunopeus: 240 km/h

Hintahaitari: 315.000€-365.000€

Puolesta: Moottorin äänimaailma, luotettavuus, maasto ominaisuudet, näkyvyys ulos, moottorin ominaisuudet, sisustuksen laadukkuus,

Vastaan: ajo-ominaisuudet, hinta

Vaihtoehto: Lamborghini Urus 2019

Yhteenveto: Uusi, toisen sukupolven Mercedes Benz G63 AMG on ristiriitainen ja erittäin kallis auto. Käytettynäkin pari vuotta ikääntynyt yksilö maksaa tänään helposti yli 300 000 euroa, joten siltä olisi lupa odottaa paljon. Auto ei kuitenkaan ole erityisen hyvännäköinen, eikä edes kovin hyvä ajettava. Tilavakaan se ei ole, mutta yllättävän loistokas sisustukseltaan ja varustukseltaan, eritoten kun sitä vertaa edelliseen mallisarjaan.  

Vuonna 1979 Mercedes lanseerasi maasturin, josta riisuttiin kaikki ylimääräinen ja joka oli rakennettu selviytymään kaikesta. Sen piti olla yhtä kykenevä niin mutaisilla taistelukentillä kuin kuljettaessaan hiihtäjiä alppimajoihin. Vaikka 1970-luvun alkupuolella tämän tyyppiset ajoneuvot eivät nauttineet suurta kansansuosiota eikä kysyntääkään liiemmin ollut, päättivät Daimler-Benz AG ja Steyr-Daimler-Puch AG huonoista ennusteista huolimatta synnyttää yhdessä kevyen, nelivetoisen maastoauton yksityiseen käyttöön. Yhdistämällä tyylikäs markkinointi, rajoitettu tuotanto, käsityön laadukkuus, törkeä hinnoittelu ja suoraviivainen, helposti ymmärrettävä ulkonäkö saatiin aikaan tulosta. G-Wagonista tuli statussymboli. Se oli haluttu niin kuuluisuuksien kuin kotiäitien ja viikonloppusurffaajien keskuudessa.

 G-mallin suunnittelussa Mercedes-Benz keskittyi erityisesti siihen, kuinka ajoneuvoa käytettäisiin maailman eri alueilla - arktisen alueen jäätymisolosuhteista Afrikan uuvuttavaan kuumuuteen. Tämä selittää sen, miksi G-mallin rakenne ja kori on tarkoituksellisesti suunniteltu suhteellisen mutkattomaksi ja toimivaksi. Tämä mahdollisti myös sen, että koria voitaisiin valmistaa maissa, joissa ei ole huipputeknistä infrastruktuuria ja jotka ovat paljolti riippuvaisia ​​vanhentuneista metallintyöstökoneista. Lisäksi kehitysinsinöörit päättivät käyttää, kun se oli teknisesti mahdollista, jo valmiina olevia kokoonpanolinjoja ja komponentteja Mercedes-Benzin omasta kevyiden kuorma-autojen sarjasta.

Uusi G-malli saavutti ensimmäiset menestyksensä sotilaallisella areenalla. Ensimmäinen suurtilaaja oli Iranin šaahi Mohamed Reza Pahlavi, joka oli myös merkittävä Daimler-Benzin osakkeenomistaja. Hän tilasi 20 000 autoa armeijansa käyttöön. Vuonna 1979 Iranin uusi islamilaisen vallankumouksen jälkeinen hallitus peruutti sopimuksen kuitenkin ennen tuotannon aloittamista. Alueelliset poliisivoimat Saksassa ja maan tullivirkailijat tilasivat 400 uutta maastoajoneuvoa käyttöönsä. Myös Argentiinan, Norjan ja Sveitsin armeijat tilasivat satoja autoja. Koko elinkaarensa ajan siviilikäyttöön tarkoitettuja Mercedes-Benz G-luokan malleja on kuitenkin valmistunut kokoonpanolinjalta moninkertaisesti enemmän kuin sotilaallisia versioita.

Paavilla on myös oma osuutensa G-mallin menestyksessä. Mercedes-Benz on jo vuodesta 1930 lähtien toiminut Paavin virallisena valtionautona.  Paavi Pius vastaanotti Vatikaanille ensimmäisen Mercedeksen 7. marraskuuta 1930.  Auto oli malliltaan Nürburg 460 Pullman -sedan, jossa on kahdeksansylinterinen moottori. Muita Paavin käytössä olleita Mercedeksiä ovat olleet mm. vuoden 1965 Mercedes-Benz 600 Pullmann Landaulet ja vuoden 1969 300 SEL Landaulet. 

Paavi Johannes Paavali II matkusti vuonna 1980 ensimmäistä kertaa Saksan läpi G-mallissa, jonka erityisominaisuus oli läpinäkyvä kahdeksan millimetriä paksu kupoli. Sen tehtävänä oli suojata Pyhää Isää haitallisilta sääolosuhteilta, mutta myös varmistaa, että hän pysyi näkyvillä kannattajilleen. Paavin vuonna 1981 Pietarinkirkon aukiolla tapahtuneen salamurhayrityksen jälkeen suojakupoli tehtiin luodinkestäväksi. Nykyinen Paavi Franciscus suhtautuu autoihinsa hyvin maanläheisesti. Hän on liikkunut mm. Dacia Loganilla ja Nissan NP300:lla.

G-luokka on kokenut vuosien varrella lukuisia päivityksiä. Ulkonäköön ei ole puututtu paljoakaan, mutta siviilikäyttöön tarkoitettujen autojen ylellisyyttä ja varustelua on lisätty. Nyt testatusta mallista löytyvätkin kaikki perusvarusteet, mitä saman ikäisessä E-mallissa on ollut tarjolla – kojelaudan muotoilu ja komponentit ovatkin peräisin valmistajan perheautoista.  

Vuoden 2007 piti olla G-mallin viimeinen. Tuolloin Mercedes esitteli uuden GL-luokan, kolme penkkiriviä ylellisyyttä sisältävän maastoauton, jonka oli tarkoitus korvata muinainen, utilitaristinen G-vaunu. Mutta vanhan G-mallin kysyntä ei uudesta mallista huolimatta heikentynyt, ja siitä saatavat voitot olivat liian hyviä, jotta Mercedes olisi lopettanut tuotannon. 

Toisen sukupolven G63 AMG:ssä parasta on sen uusi 4.0-litrainen kahdella turbolla ahdettu V8-moottori, joka löytyy myös monien muiden uusien Mercedeksen AMG-mallien nokalta. Olen monesti kehunut AMG-moottorien äänimaailmaa eikä G-malli tee siinä poikkeusta vaan päinvastoin. Nyt tuo suurta mielihyvää tuottava äänimaailma valtaa koko ohjaamon, sillä pakoputket tulevat ulos suoraan takamatkustajien alta auton kyljistä, molemmilta puolin autoa. Toisaalta auton raakaan ulkonäköön ja luonteeseen sopii mylvivä, täydellisesti keskustelun estävä äänimyrsky, mutta tarvittaessa nyt auton äänimaailmaa voi säätää. Uusi G-malli edustaa tänään myös sivistystä ja ylellisyyttä. Sen sisustus ja varusteet ovatkin lainattu uudesta S-mallista.

Valitettavasti Turun Linnan ilmanvastuskertoimen omaavan, kapean ja korkean auton ajo-ominaisuudet vastaa millään tavoin AMG-moottorin ominaisuuksia eikä sen voimavaroja. Muutenkin tuo lähes 600 hevosvoimainen moottori tekee G-mallista tasapainottoman. Auton alusta, joka on kyllä saanut paljon kiitosta maastoajo-ominaisuuksistaan, ei sovellu yhtä hyvin arkiajoon, moottorin mahdollistamasta urheilullisesta ajosta puhumattakaan. Moitetta täytyy antaa erityisesti auton kaarreajosta, jolloin meno on välillä suorastaan pelottavaa, tunnoton ohjaus ei reagoi riittävän nopeasti ja renkaat ovat erittäin uraherkät. Tosin verrattuna edelliseen mallisarjaan, on myös alusta ja ajo-ominaisuudet parantuneet selvästi.

G63 AMG onkin auto, jota vihataan ja rakastetaan. Itse en siihen rakastunut, vaikka sen laatikkomaisessa muotoilussa ja alkuperäisessä tarkoituksessa on jotain aitoa, johon on helppo samastua. Se on puhtaimmillaan auto, joka vie matkustajansa paikkoihin, joihin normaalisti matkustetaan mielikuvituksen avulla. Jos Jules Verne olisi kirjoittaessaan vuonna 1870 osannut kuvitella G-mallin kaltaisen auton, olisi kapteeni Nemo kirjassa ”Sukelluslaivalla maapallon ympäri” tehnyt tuon matkan G-mallilla.

 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Auton mittarilukema testin päätyttyä: 33.412km

Tekniikka 10

Kori 10

Sisusta 10

Renkaat: 9

Varusteet: 10

Huoltokirja: 10

Omistettu: -

Koeajettu: 1x

Testattu (3-7 päivää) : 3x (viimeksi 9/23)

Mercedes Benz Maybach 2015

Mercedes Benz Maybach 2015

Lamborghini Urus 2018

Lamborghini Urus 2018