luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Porsche 911 Turbo 2010

Porsche 911 Turbo 2010

Kokonaisarvio: 96 pistettä

Hinta-laatusuhde: 94 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 98 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 90 pistettä

Omistamisen hinta: 70 pistettä

Urheilullisuus: 98 pistettä

Mukavuus: 79 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  95 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 95

Imagoarvo: 92 pistettä

Symppispisteet: 75 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2010 -2011

Moottori: 3.8 L

Huipputeho: 500 hv 369 kW

Huippuvääntömomentti: 650 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 3.4 s

Huippunopeus: 312 km/h

Hintahaitari: 96.000€-136.00

Puolesta: Laadukkuus, ajo-ominaisuudet, moottorin tehokkuus, vaihteisto ja äänimaailma, ajoasento, neliveto, käytettyjen hinta laatu-suhde

Vastaan: sisustan arkisuus, alustan kovuus, korjauskulut

Vaihtoehto: Ferrari F430 2010

Yhteenveto:  Oma ensimmäinen Porsche 911 Turboni oli vuodelta 1979 – muistan vieläkin sen riemun kun ajoin autolla ensi kertaa – nauru pääsi suustani turbon ottaessa pitkällä viiveellään auton haltuunsa. Kului lähes kaksi vuosikymmentä ennen kuin hankin seuraavan 911 Turbon, vuosimallia 2009. Edelliseen verrattuna oli tuplasti tehoa ja kaikkea enemmän, mutta siitä huolimatta auto oli pettymys. Moottorin ja vaihteiston hermostuttavan nykivä yhteistyö yhdistettynä kovaan alustaan teki autosta stressaavan. Vuotta myöhemmin Porsche julkaisi uudistuneen 2010 mallin, jossa erityisesti uuden moottorin ja PDK-vaihteiston yhteistyön sujuvuutta ja nopeutta ylistettiin, eikä syyttä, mutta palataan ennen sitä hetkeksi ajassa taaksepäin.

Kun ensimmäinen 911 Turbon prototyyppi esiteltiin 46 vuotta sitten Frankfurtin autonäyttelyssä, esiteltiin se ensiksi vain nimekkäille kilpa-autoilijoille, joita oli kutsuttu paikalle pieni joukko. Suurelta yleisöltä auto pidettiin vielä tuolloin piilossa. Tarkoituksena oli valmistaa vain 400 autoa, jotta 260-hevosvoimainen 3,0-litraisella ahdetulla bokserikuutosella varustettu malli saataisiin luokiteltua kilpakäyttöön.

Seuraavana vuonna suurelle yleisölle esiteltiin tuotantovalmis 911 Turbo, joka oli tuolloin maailman nopein sarjavalmisteinen auto. Iso-Britannian maineikas Motor-lehti ehti ensimmäisenä julistamaan auton “The finest driving machine you can buy”.

Ensimmäiset 911 Turbot olivat suorilla tieosuuksilla nopeita, mutta muuten melko villejä, vaikeasti kesytettäviä. Puutteistaan huolimatta 911 Turbon fatalistinen vetovoima tarttui ja kysyntä yllätti valmistajan. Vuonna 2010, kun oli ehditty seitsemänteen sukupolveen, oli Turboja valmistettu jo yli 70 000 kappaletta, 100 000:n auton raja saavutettaneen muutamassa vuodessa. 

 Vaikka vuoden 2010 Porsche 911 Turbo näyttää ulkoisesti hyvin samanlaiselta kuin sen edeltäjä, on se varsin erilainen hyvässä mielessä. Tämä seitsemäs sukupolvi esittelee ensimmäisen, todella uuden moottorimallin 35-vuotisessa historiassaan. Nyt Turbon moottoritilasta löytyy ensimmäistä kertaa suorasuihkutusmoottori, joka perustuu Carrera S:n 3.8-litraiseen boxerimoottoriin, johon on lisätty kaksi ahdinta sekä tehty lukuisia muutoksia. Uusi 911 Turbo on tehokkaampi ja siinä on selvästi vähemmän turboviiveitä. Ja se vähäinenkin viive mikä on vielä jäljellä vain korostaa 500hv:n tuottamaa voiman tunnetta. Räjähtävä kiihtyvyys synnyttää nelivetoisella Porschella vain sopivasti mielenrauhaa. 911 Turbo onkin käytännöllinen superauto.

 Uusi seitsenportainen kaksoiskytkinvaihteisto tekee arkiajosta yllättävän sivistynyttä, tosin auton luonteen muuttuminen millisekunneissa kaasupoljinta pohjaan painettaessa yllättää kerta kerran jälkeen. Kiihtyvyys on rajua, eikä sitä nelivedon ansiosta juuri joudu hukkaan. Sport- tai Sport+ -painikkeista voi kokemuksen viedä äärirajoille, erityisesti lähtöjärjestelmää käytettäessä. Silloin liikkeellelähtö on tajunnan räjäyttävä.

 Monella tutullani on 911 Turbo. He käyttävät sitä arkiautonaan ympäri vuoden. Taakse mahtuu alle kouluikäiset lapset ja konepellin alle isommankin perheen ruokaostokset.

Auton kovaan alustaan ja matalaan ajoasentoon kuulemma tottuu nopeasti ja tieto siitä, että on erittäin epätodennäköistä, että vastaan tulee ainuttakaan yhtä nopeaa autoa, perustelee kummasti korkean hintalapun. 

911 Turbo on käytettynä hyvä ja luotettava ostos. Auton erityisen korkea hankintahinta tarkoittaa myös sitä, että sen omistajalla on ollut varaa pitää autostaan ensiluokkaista huolta. Yhden taikka kahden omistajan Turbot ovatkin haluttuja. Sen sijaan useamman omistajan Turbot ovat mielestäni ostoksena erittäin riskialttiita - ilman virallisen Porsche-huollon täydellistä huoltokirjaa, unohda ja jatka etsintää. 

911 Turbo pitää käytettynä hyvin hintansa, uutena ei niinkään. Esimerkiksi nyt testatussa 911 Turbossa on kaikki mahdolliset varusteet sekä Techart-korisarja, jolloin hinta kohosi vuonna 2010 yli 300 000:n euron – nyt 100 000 kilometriä myöhemmin on hinnasta hävinnyt 2/3 osaa, eli 190 000 euroa. Seuraavat viisi vuotta pudottavat tämän auton arvoa enää vain marginaalisesti.

 Oma käsitykseni 911 Turbosta muuttui juuri kyseisen vuoden 2010 mallin myötä. Siinä on kaikki edellisen mallin parhaat ominaisuudet ja harmittavat tekijät on joko poistettu tai kokonaan uudelleen ajateltu. Porsche 911 2010 on yksi kestävimmistä superautoista, taatusti monikäyttöisin ja käytettynä parhaiten arvonsa pitävä. Se on lisäksi käsittämättömän nopea, kohtuullisen mukava, varsinkin superautojen mittarilla arvosteltaessa. Hyvien talviajo-ominaisuuksiensa vuoksi on se paras superauto meille pohjolassa asuville. 

 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 9

Kori 9

Sisusta 9

Huoltokirja: 10

Hinta laatu-suhde; 9

 Testattu yksilö löytyy täältä: Klikkaa ja nauti.

Tesla Roadster S 2012

Tesla Roadster S 2012

Mercedes-Benz AMG GT S 2015

Mercedes-Benz AMG GT S 2015