luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Bentley GTC 2019

Bentley GTC 2019

KOKONAISARVIO: 99 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 90 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 100 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 98 pistettä

Omistamisen hinta: 60 pistettä

Urheilullisuus: 90 pistettä

Mukavuus: 90 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 92 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 65 pistettä

Imagoarvo: 98 pistettä

Sympis pisteet: 75 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2018 - 

Moottori: 6.0L W12 Twin turbo

Huipputeho: 626hv 467kW

Huippuvääntömomentti: 900 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 3,7s

Huippunopeus: 333 km/h

Hintahaitari: 510.000€-620.000€

Puolesta: Laatu, muotoilu, ajettavuus, ilma-alusta, sisustus, ajoasento, neliveto, moottori, ajattomuus

Vastaan: hinta

Vaihtoehto: Mercedes Benz S Coupe 63 AMG 2019

Yhteenveto: Uusi Bentley GTC on mielestäni maailman paras avoauto. Vaikka unohtaisimme hetkeksi sen muotoilun, käsityön laadukkuuden, äänettömyyden, ajettavuuden ym. ja keskittyisimme vain numeroihin, on sille siitä huolimatta vaikea löytää voittajaa. W12-moottori, 626 hevosvoimaa, 900 newtonmetrin vääntö, 3.7 sekunnin kiihtyvyys 0-100km/h ja 333 km/h huippunopeus ovat poikkeuksellisia lukemia nelipaikkaiselle avoautolle.

Kaikkein vaikuttavin numero on kuitenkin GTC:n hinta – yli 500 000 euroa, mikä on ylikäymätön este sen hankinalle lähes meille kaikille.  Hetken lohduttomuuden jälkeen näkyy valoa Bentleyn tunnelin päässä ja mielessä syntyy ajatus: Miksi maksaa Bentleyn avoautosta yli puolimiljoonaa euroa, kun vastaavan, vähän ajetun käytetyn Bentley GTC:n saa hankittua 70 000 eurolla, ihan perusvarusteisen Audi A6 Quattron hinnalla. 

Antaako uusi GTC enemmän rahalle vastinetta kuin vastaava vuoden 2007 malli – tuskin, mutta otetaan asiasta selvää ja laitetaan autot vertailuun!

 Brändi: Bentleyn brändi on tällä hetkellä arvostetumpi kuin koskaan. Vuoden 2007 Bentley GTC nauttii käytännössä lähes yhtä suurta arvostusta lipuessaan Helsingin kaduilla kuin vuoden 2019 malli. Vain harva meistä osaa erottaa ne toisistaan tai kertoa minkä vuosimallin Bentley on yleensäkään kysymyksessä. Tässä kohtaa hinta-laatusuhdepisteet menevät selkeästi vuoden 2007 mallille.

 Moottori: En muista kertaakaan haikailleeni lisää tehoa vuoden 2007 Bentley GTC autoon. Sen 560 hevosvoimaa kiidättää autoa jouhean tuntuisesti yli 300km/h vauhtiin, mille itselleni ei ole mitään merkitysti käytännössä. Tieto siitä, että autoni kulkee yli 300km/h, vain rauhoittaa menoa. Ei synny tarvetta todistaa kenellekään, että autoni on nopea. Onkin melko ylivoimainen tehtävä perustella puolen miljoonan euron lisähintaa sillä ominaisuudella että auto kulkisi 318 kilometrin tuntinopeuden sijaan 333km/h. Sama koskee kiihtyvyyttä. Tässäkin kohtaa hinta-laatusuhdepisteet menevät vaivatta 2007 vuosimallin Bentleylle.

 Ajettavuus: Uuden Bentley GTC:n alusta ja nelivetojärjestelmä on uusittu. Aikaisemman kiinteän 40/60-voimanjaon sijaan nyt uusi järjestelmä jakaa voimanpidon hetkellisen tarpeen mukaan. Ilmajousituksen säätövaroja on kasvatettu 60% pehmeämmillä asetuksilla. Säädettävä CDC-iskunvaimennus osaa kommunikoida viiveettä ilmajousituksen kanssa, uudet kallistuksenvakaajat ovat sähköiset. Myös monia muita pienempiä ajo-ominaisuuksia ja -mukavuutta parantavia muutoksia on tehty. 

Vuoden 2007-mallin ajomukavuutta kiiteltiin kaikissa alan julkaisuissa ja se nimettiin tuolloin ”maailman mukavimmaksi urheiluautoksi”. Itse olin tästä samaa mieltä. En tuolloin osannut kaivata mukavampaa taikka pehmeämmin toimivaa ilmajousitusta, enkä nopeälyisemmin reagoivaa nelivetojärjestelmää. Uudella mallilla normaalinopeuksilla liikkuessa on eroa vanhaan lähes mahdotonta huomata. Ei edes kuoppaiset kotimaamme mökkitiet tee tässä poikkeusta. Hinta-laatusuhdepisteet menevät tässäkin kohtaa vuoden 2007 mallille.

 Muotoilu: Uusi Bentley GTC on ulkoisesti verrattoman tyylikäs ja ajaton. Bentleyn suunnittelijat ovat mielestäni onnistuneesti terävöittäneet auton jo klassikoksi muodostuneita piirteitä vielä virtaviivaisemmiksi. Mittasuhteet ovat kasvaneet hiukan pidentäen lähinnä auton keulaa. Etu- ja myös takavalot, jotka lainaavat muotonsa pakoputkien muodosta ovat uudet. Ulkoisia pieniä muutoksia on paljon ja auto näyttää kevyemmältä verrattuna edelliseen malliin, mitä se myös todellisuudessa on. Vertailtaessa uutta ja vanhaa mallia vierekkäin, erot ovat selkeitä, mutta eivät aina välttämättä uuden mallin eduksi. Ainakin itseäni miellyttää myös vanhan mallin selkeämpi ja raskaampi muotoilu, tosin uusi malli on kieltämättä tuonut loistokkuutta ja keveyttä ulkonäköönsä. Ei kuitenkaan mielestäni puolen miljoonan euron edestä.

 Sisusta: Jo ensimmäisen sukupolven GTC:n sisustaa pidettiin loistokkaana ja laadukkuuden esimerkkinä. Uusi malli on ehkäpä hiukan yllättäen juuri tässä kohtaa ottanut mielestäni suurimman pesäeron edeltäjäänsä. Nyt sisutuksen laadukkuus on ylivertainen ja muotoilu mielestäni parasta mitä tänään näkee. Vain Pagani Huayra on tarjonnut itselleni näyttävämmän kokemuksen autoon istuessani. Bentleyn tapaan GTC:een on tarjolla lukematon määrä erilaisia puuviiluja ja ensimmäistä kertaa myös kahden puuviilun yhdistelmiä. Nahkaverhoilun vaihtoehtoja on tuttuun tapaan loputtomasti. Silmään pisti erityisesti uusi ”kolmiulotteinen”, timanttinen nahkakuviointi. Kuvioon käytettävät yli 700 ommelta vaativat tekijöiltään poikkeuksellisen paljon aikaa ja tarkkuutta. Ristikuviointia on käytetty myös metallisissa käyttökytkimissä. 

Kahteenkymmeneen eri suuntaan säätyvät istuimet ovat selvästi paremmat ja mukavammat kuin edeltäjässä. Virtuaalimittaristo ja 12.3 tuuman kosketusnäyttö ovat tätä päivää ja niitä ei vielä edelliseen malliin saanut, tosin ei niitä varmasti monikaan osannut kaivatakaan. Mielestäni sisustan laadukkuus ja muotoilu sekä sen modernit tekniset ratkaisut ovat suurin erottavat tekijä verrattuna vuoden 2007 malliin. Ajoympäristöä pidetään tärkeimpänä kuljettajaan henkisesti vaikuttavana tekijä, joten siihen kannattanee sijoittaa enemmän euroja kuin esimerkiksi hevosvoimien kasvattamiseen viidestä sadasta kuuteensataan. 

Itselläni on ollut kaksi ensimmäisen sukupolven Bentley GT:ä ja auton sisustaa tuolloin kehuivat vuolaasti kaikki matkassa mukana olleet ystäväni. Myös omasta mielestäni se oli laadukkuudeltaan, materiaaleiltaan ja muotoilultaan ylivertainen verrattuna saksalaisiin taikka italialaisiin kilpailijoihinsa ja sitä se on mielestäni edelleen tänäänkin. Bentleyn käsityönä tehty sisusta kestää hyvin aikaa.  Sisustan kohdalla sanoisin, että hinta-laatusuhdepisteet menevät vain hiuksenhienosti 2007-mallille.

 Hinta: olisin voinut aloittaa ja lopettaa tämän vertailun tähän kohtaan. Kun hintalappu ylittää yli puolimiljoonaa euroa, harvalla meistä on edes mahdollisuutta tai tarvetta miettiä ostaako uuden vaiko käytetyn Bentley GTC:n. Tämän valinnan edessä hankkisin epäilemättä vuoden 2007 Bentley GTC:n. Ensimmäisen sukupolven Bentley GTC on aito Bentley ja tämän päivän mittareillakin erittäin hieno ja moderni auto, etenkin kun sitä vertaa muihin vastaavan hintaisiin autoihin. 

 Olkoonkin uusi Bentley GTC maailman täydellisin avo-auto, on sen silti syytä olla ylpeä edeltäjästään, sillä vuoden 2007 Bentley GTC:lle ei pärjää hinta-laatusuhteessa mikään muukaan avoauto!

Audi RS6 2014

Audi RS6 2014

Aston Martin DB 9 Volante 2011

Aston Martin DB 9 Volante 2011