luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Citroen SM 1972

Citroen SM 1972

Kokonaisarvio: 81 pistettä

Hinta-laatusuhde: 75 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 92 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 86 pistettä

Omistamisen hinta: 65 pistettä

Urheilullisuus: 75 pistettä

Mukavuus: 85 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  70 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 96

Imagoarvo: 94 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1970-1975

Moottori: 2.7 L V6

Huipputeho: 174 hv 130 kW

Kiihtyvyys 1-100km: 8.5 s

Huippunopeus: 220 km/h

Hintahaitari: 25.000€-125.00

Puolesta: Muotoilu, mukavuus, moottori, jousitus, äänettömyys

Vastaan: Käytettyjen hinta, sisustan arkisuus, korjauskulut, laatu

Vaihtoehto: Facel Vega II

Yhteenveto: Viisitoista vuotta sitten olin ostaa unelmieni auton - Maseratin moottorilla varustetun Citroen SM:n. Sain auton viikoksi käyttööni ennen ostopäätöksen tekoa - auto oli kuin uusi ja hinta sen mukainen. En silloin ostanut autoa. Nyt sain toisen mahdollisuuden ostaa SM:n ja kuten edellinenkin auto, myös tämä yksilö on huippukunnossa. Ostopäätös on tätä kirjoittaessa yhä tekemättä?

1960-luku oli Citroënin kulta-aikaa - 50-luvun vaikeudet, eritoten hydraulikaakka nesteestä johtuvat, oli ratkaistu vuosikymmenen alussa. Tuolloin sen tekniikaltaan ainutlaatuisten tuotteiden kysyntä oli korkealla. Vuosikymmenen puolivälissä Citroën osti pahimman kilpailijansa Panhardin ja sulautti sen itseensä. Laajennussuunnitelmat olivat suurisuuntaiset ja SM-mallin kehitystyö alkoi vuonna 1964. Yhtiön sisällä malli tunnettiin nimellä DS Sport. Tarkoitus oli luoda moderni versio upeista Gran Turismo -malleista, joita olivat valmistaneet muun muassa Delahaye ja Delage. Tehtävänä oli kehittää suorituskykyinen nelipaikkainen auto, jolla pystyttäisiin ajamaan pitkään jopa 190 km/h matkanopeutta.

Varhaisissa prototyypeissä oli avoauton korit ja parannetut versiot jo kunnianarvoisesta, mutta vanhahtavasta nelisylinterisestä 2-litraisesta moottorista, joka oli käytössä ID19-saloon-malleissa. Akseliväli oli lyhyt, hardtop-korisessa coupéssa oli viidellä runkolaakerilla varustettu 2175-kuutioinen moottori, joka oli tarkoitettu DS21-malliin. Pitkällä tähtäimellä Citroën suunnitteli käyttävänsä muunnelmia kehitteillä olleesta V4-, V6- ja V8-moottorisarjasta, mutta suunnitelma muuttui ranskalaisyhtiön ostettua Maseratin vuonna 1968.

Italialaisilla oli nimittäin haluttua V-moottoriteknologiaa, jonka Citroën otti coupé mallissaan käyttöön. Malli tuli tunnetuksi nimellä SM, joka tulee sanoista Sport Maserati. SM:ssä käytetty V6-moottori oli Maseratin V8:sta lyhennetty versio, jossa oli kaksi sylinteriä vähemmän ja ensi kertaa käytössä esimerkiksi 90 asteen V-kulmat ja vaihdettavat kannet. Moottoriin liitettiin Citroënin suunnittelema viisinopeuksinen käsivalintavaihteisto (valittavana oli myös kolmivalintainen Borg Warner -automaattivaihteisto).

Tuloksena oli kompakti, kevyt ja linjakas etuvetoinen (samaa tekniikkaa käytettiin myös keskimoottorilla varustetussa Maserati Merakissa). Vuonna 1970 markkinoille tulleessa SM:ssä oli runsaasti hydrauliikkaa, esimerkiksi levyjarrut kaikissa neljässä pyörässä, itsestään keskittyvä täysin tehostettu ohjaus sekä erikseen jokaista pyörää säätelevä kaasunestejousitus. Muotoilultaan ainutlaatuisen coupén korissa ajovalopatteristo oli täysleveän lasisen paneelin takana, sisin valopari kääntyi hydrauliikalla etupyörien mukana ja jousitus piti kaikkien ajovalojen valokeilan vakaana. Joissakin malleissa käytetyt hiilikuituvanteet olivat omana aikanaan valtaisa edistysaskel.

Auton suorituskyky vastasi sen futuristista ulkonäköä, sillä huippunopeus oli 220 km/h ja kiihtyvyys nollasta sataan 8,5 sekuntia. Citroën myi SM-malliaan myös Britanniassa vasemmalta ohjattavana (erittäin harva auto muutettiin oikealta ohjattavaksi) ja hinta oli kallis, 5 478 puntaa. Malli oli kuitenkin tuomittu häviämään. Vuoteen 1973 mennessä öljyn massiivinen hinnannousu johti ensimmäiseen energiakriisiin ja erikoista, suorastaan eksoottista SM:ää oli vaikea saada kaupaksi. Citroën oli myös ajautunut vaikeuksiin yrittäessään huonoin tuloksin kehittää kiertomäntämoottorimalleja ja kattaa upeiden GS saloon-mallien tuotekehityskuluja sekä suunnitella isojen autojen CX-mallistoa, jonka oli tarkoitus korvata legendaarinen DS. Tämä kaikki oli yhtiölle taloudellinen katastrofi. SM:n myyntiluvut olivat hiipuneet pieniksi siihen mennessä, kun Peugeot osti Citroënin vuonna 1974, ja huolimatta Citroënin johdon vetoomuksista, loogisesti ja konservatiivisesti toimiva Peugeot lopetti tämän loisteliaan auton tuotannon seuraavana vuonna. Varastoihin jäi tuhansia valmiita koreja, jotka ilmeisesti päätyivät murskaamoon ... Joka tapauksessa SM-mallia ehdittiin valmistaa 12920 kappaletta. Niistä kaksi päätyi Suomeen uutena.

SM:n tarjoaa erikoisen matkustuselämyksen, jota voisi luonnehtia lähinnä pyörillä kulkevaksi avaruuslaivaksi. Lattiaan sijoitettu kumitulpan mallisen jarrupolkimen nopea toiminta ja muutenkin tehokkaat jarrut ovat tutut monille sukupolville isojen Citroënien omistajia, samoin kuin se, että vauhdin mukaan portaattomasti säätyvä ohjaustehostin toimii kaupunkiajossa erittäin kevyesti, ja mukautuu nopeuden kasvaessa.

Citroënille on ominaista myös nestekaasujousituksen tarjoama ylellinen matkustusmukavuus. Pehmeä jousitus ikään kuin irrottaa matkustajat ympäröivästä todellisuudesta. Tunnokkaan ohjauksen ansiosta SM kulkee vakaasti ja varmasti myös kaarteissa, vaikkakin melkoisesti kallistellen, mutta siihenkin tottuu nopeasti. Onhan kyseessä Gran Turismo -vaunu eikä mikään urheiluauto. Ovaalinmuotoiset mittarit ja Citroënin omalaatuinen ajoergonomia (vilkut eivät mene pois päältä kun ohjauspyörä kääntyy, ohjauspyörässä on vain yksi puola) tekevät ajoelämyksestä erittäin yksilöllisen. Vastaavaa ajoelämystä ei ole tarjonnut mikään muu automalli.

SM maksaa kunnosta riippuen 25.000€ - 120.000€. Nyt Suomessa myytävä yksilö on erittäin maltillisesti hinnoiteltu 50 000 euron tuntumaan. SM on mielestäni yksi kauneimmista urheiluautoista omalla erikoisella, kiehtovalla tavallaan. Ylläpitökulut ovat maltilliset, eritoten jos verrataan saman aikakauden muihin erikoisautoihin. Varaosien saatavuus on hyvä. 

Omani on tätä kirjoittaessa vielä ostamatta- yhtään järkisyytä siihen ei ole, joten taidan soittaa myyjälle nyt!

Lamborghini Aventador  2012

Lamborghini Aventador 2012

Lamborghini Urus 2018

Lamborghini Urus 2018