luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Ferrari LaFerrari 2015

Ferrari LaFerrari 2015

KOKONAISARVIO: 97 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 99 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 100 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 101 pistettä

Omistamisen hinta: 45 pistettä

Urheilullisuus: 100 pistettä

Mukavuus: 60 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  95 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 101 pistettä

Imagoarvo: 100 pistettä

Symppispisteet: 85 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2013-2015

Moottori: 6.3L V12 + sähkömoottori

Huipputeho:  950 hv  708kW

Kiihtyvyys 1-100km: 2,4 s

Huippunopeus: 349km/h

Hintahaitari: 6.000 000 -12.000.000

Puolesta: Moottorit, design, ajettavuus, hybridijärjestelmä, äänimaailma, arvonnousu

Vastaan: Hinta, käyttökulut, julkisuus, ajettavuus arkikäytössä

Vaihtoehto: Porsche 918 Spyder

Yhteenveto: "Tässä on avaimet meidän 5 miljoonan euron autoon ja ulkona on tyhjä kilparata, mene nyt ja pidä hauskaa." sanoi Ferrarin ratapäälikkö.

Ulkona odotti Ferrarin Fioranon testirata ja sen lähtösuoralla LaFerrari. Päivästä Ferrarilla oli tuleva loistava.

Kämmenet hikosivat ja kurkku kuivui jo ennen kuin Ferrarin Formula 1:en testiradan portit aukenivat. Normaalisti LaFerrarin omistajan on ennen auton toimitusta käytävä tehtaalla otattamassa mitat istuinta varten, aivan samoin kuin heidän F1-kuljettajansa. Tämä aikaa vievä toimitus ei onneksi koske minua, vaan istun keskimittaiselle ja -kokoiselle valettuun istuimeen.

Itse istuin on vain ohut pala muotoiltua, nahalla päällystettyä hiilikuitua. Sen myötä istun lähes tiessä kiinni tuntien jokaisen tien ja auton vaihtelun. Istuin on kuitenkin yllättävän mukava, ja välittää yhteyden autoon paremmin kuin mikään aikaisemmin kokemani istuin. Tunne siitä että on osa autoa on raaka, mutta välitön.

Ohjain ja ohjauspyörä ovat samanlaisia kuin juuri ajamassani Ferrari 488:ssa, joten käynnistyspainike löytyy tutusta paikasta. Sitten on vain kysymys siitä valitsenko joko Race- tai Track-tilan. Kaikkien ajoa helpottavien järjestelmien poiskytkentä on myös mahdollista, mutta ei tänään.  

Valitsen Track-tilan. Lähtösignaali annettiin ja ajoin radalle rauhalliselle koekierrokselle. Sen jälkeen olin saanut luvan ajaa ilman rajoituksia. Olin hymyillyt tuolle ”ilman rajoituksia -luvalle”, sillä omat rajani tulisivat vastaan paljon ennen LaFerrarin rajoja. Tosin jokainen ajettu kierros toi mukanaan lisää luottamusta ja haave omien rajojen rikkomisesta kasvoi. Ajetut viisi kierrosta eivät siihen kuitenkaan riittäneet, mutta onnekseni matka jatkui radalta kylän läpi kohti vuoriston mutkaisia pikkuteitä.

Vuosia sitten, ennen kuin pääsin kokeilemaan rajojani Fioranon radalla, vedettiin verho ensimmäinen LaFerrari  edestä Maranellossa maaliskuun 5.päivä vuonna 2013. Ferrarin odotettu, rajoitetun sarjan erikoisuus (vain 499kpl valmistettu) debytoi Geneven kansainvälisessä Motor Show:ssa.

“Päätimme ristiä tämän mallin LaFerrariksi”, kertoo Luca di Montezemolo, Ferrarin puheenjohtaja “koska se on äärimmäinen ilmaus yhtiötämme määrittelevästä ajatuksesta – ylivertaisuudesta. Ylivertaisuudesta mitä tulee teknologiseen innovaatioon, suorituskykyyn, näkemykselliseen muotoiluun ja pelkkään ajamisen jännitykseen. Tämä erityislaatuinen auto on suunnattu keräilijöillemme, ja se sisältää hyvinkin edistyneitä ratkaisuja, jotka tulevaisuudessa löytävät tiensä malliston muihin autoihin. Se on kiintopiste koko autoteollisuudelle. LaFerrari on yhtiömme ainutlaatuisen, vertaansa vailla olevan insinööritaidon ja muotoiluosaamisen hienoin ilmentymä, joka on ammentanut myös osaamisestamme Formula 1:n parissa.”

Ferrarille LaFerrarin kaltaisten rajoitettujen erien erikoisuuksien kehittely edustaa mahdollisuutta kokeilla uusia teknisiä ratkaisuja, joista osa jalkautuu myöhemmin edelleen tuotantoautoihin. Erittäin merkittävässä asemassa tässä on Ferrarin oman hybridijärjestelmän esittely. Se ottaa täyden hyödyn irti Scuderia Ferrari’s F1 KERSin tieto-taidosta, josta se on kehittänyt ratkaisun, joka ylistää Ferrarin perusarvoja – suorituskykyä ja ajosta saatavaa jännitystä.

LaFerrarin arkkitehtuuri asetti Prancing Horse -tiimille ensimmäisen haasteen heti suunnittelun alkuvaiheessa. Matkustamon pohjapiirustus oli siinä suuressa osassa. Istuin on sovitettu ja räätälöity ajajalle kun taas sekä polkimet että ohjauspyörä ovat säädettävissä. Ajoasento on samankaltainen kuin yksipenkkisessä autossa, ja se suunnittelussa olivat mukana Ferrarin F1-kuljettajat Fernando Alonso ja Felipe Massa. Miehillä oli aktiivinen rooli läpi muutenkin koko LaFerrarin suunnitteluprosessin.

Flavio Manzonin johtama Ferrarin muotoilutiimi kehitti LaFerrarin muotokielen tehden läheistä yhteistyötä insinöörien kanssa – tämä otti huomioon ja korosti vaativaa yhteyttä muodon ja tehtävän välillä. Tuloksena on hyvinkin uudistusmielinen muotoilu, joka kuitenkin säilyttää läheisen siteen merkin perinteisiin. Tämä tulee parhaiten esille sivuprofiilissa: autolla on terävä, alaspäin kalteva keula ja hyvin matala konepelti, joka korostaa sen voimakkaita rengasholveja – selvä kumarrus 1960-luvun lopun Ferrarin prototyyppien loisteliaan ylitsevuotaville muodoille.

Kaiken kaikkiaan LaFerrari takaa lähes sietämättömän ajojännityksen kaikissa tilanteissa ja sen suorituskyky on huippuluokkaa: uusi V12-moottorin apuna on nyt sähkömoottori, joka kasvattaa sen 789 hevosvoiman kokonaistehoa vielä 160 hevosvoiman verran. 0-100 km/h LaFerrari ehtii reilusti alle kolmessa sekunnissa ja 0-200 km/h alle seitsemän sekunnin, kierrosaika Fioranon radalla oli alle 1’20’’ – viisi sekuntia nopeammin kuin Enzo ja yli kolme sekuntia nopeammin kuin F12berlinetta. LaFerrari on täten nopein katuauto Maranellon pitkässä historiassa.

Oma nopein kierrosaikani oli ihan jotain muuta, eikä auton katuominaisuuksia päässyt kunnolla kokeilemaan pienillä, traktoreiden ja muun raskaan liikenteen kansoittamilla, erittäin kuoppaisilla pikkuteillä. Ehkä hyvä niin, sillä vaikka LaFerrari on tarkoitettu katuautoksi, on muistettava että se tehokkaampi kuin nykyinen Formula 1 -auto, jopa ilman sähkömoottoria. Siinä on enemmän voimaa kuin viimeisessä F1-autossa, joka vielä valmistettiin V12-moottorilla, ja se on yhtä aerodynaaminen kuin Michael Schumacherin valtava takasiipinen F1-auto kaudella 2004. Voikin kysyä, kenen luvalla moinen hirviö on päästetty muun liikenteen joukkoon?

LaFerrari on merkittävä auto täynnä innovatiivisia teknisiä ja aerodynaamisia ratkaisuja jotka tulevaisuudessa suodatetaan läpi koko Ferrarin malliston. Kokemuksena LaFerrari oli kauniin pelottava, hankintana mahdoton, toisin kuin auto joka seuraavaksi odottaa minua - Ferrari GTC4 Lusso.

 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 8

Sisusta

 

 

.

Cadillac Allante 1989

Cadillac Allante 1989

Audi R8 V10 Spyder 2010

Audi R8 V10 Spyder 2010