luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Lamborghini Urus 2018

Lamborghini Urus 2018

KOKONAISARVIO: 98 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 100 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 95 pistettä

Omistamisen hinta: 65 pistettä

Urheilullisuus: 92 pistettä

Mukavuus: 85 pistettä

Luotettavuus käytettynä: 90 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 85 pistettä

Imagoarvo: 100 pistettä

Sympis pisteet: 70 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2018 - 

Moottori: 4,0L V8 Twin turbo

Huipputeho: 650hv

Huippuvääntömomentti: 850 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 3,6 s

Huippunopeus: 305 km/h

Hintahaitari: 387.000€-545.000€

Puolesta: Ulkonäkö, äänimaailma, moottori, ajoasento, laadukkuus, käytännöllisyys, ajettavuus, tilat, brändi

Vastaan: Paino, lyhyet ja hintavat huoltovälit, hankinta hinta

Vaihtoehto: Bentley Bentayga W12

Yhteenveto:

Harva auto on viime aikoina jakanut mielipiteitä yhtä rajusti kuin Lamborghini Urus. Joillekin ajatus Miuran, Countachin ja Diablon valmistajan katumaasturista on kerta kaikkiaan liikaa. Sain kuitenkin testata autoa maantiellä, radalla ja maastossa ja voin helpottuneena todeta, että tämä on aito Lamborghini ja pahuksen haluttava sellainen!

Urus-katumaasturilla Lamborghini astui ensimmäistä kertaa varakkaiden perheellisten autonostajien markkinoille. SUV:n voimanlähteenä on 650-hevosvoimainen tuplaturbo-V8 -moottori, jonka ansiosta auton voi hyvällä syyllä sanoa tarjoavan räjähtävät tehot kaikilla alustoilla.

Urus maksaa Suomessa hiukan alle puolimiljoonaa euroa ja se kiihtyy nollasta sataan 3,6 sekunnissa, huippunopeuden ollessa 305 km/h. Se on siis kiistämättä maailman nopein katumaasturi, ylittäväthän sen kiihtyvyys ja huippunopeus Lamborghinin kymmenen vuoden takaisen V10 Gallardo -superauton tehot. Takana olevat hiilikuituiset 370 mm:n jarrulevyt ja kuusimäntäiset jarrusatulat ovat isommat kuin useimpien Lamborghinin mallien etujarrulevyt ja edessä olevat 440 mm:n jarrulevyt 10-mäntäisine jarrusatuloineen ovat tuotantoautoissa maailman suurimmat. Jarrut pysäyttävät 2,2 tonnisen auton sadan kilometrin tuntivauhdista 33,7 metrissä eli jarrutusmatka on Gallardoa lyhyempi.

Vaikka yhtiö sanoo edelleen olevansa ensisijaisesti superautojen valmistaja, tästä lähtien joka toinen myyty Lamborghini on päivittäiseen käyttöön tuleva katumaasturi. Näin halutaan houkutella ensikertalaisia Lamborghini-ostajia.

”Kilpailemme nyt SUV-segmentissä, jossa perinteisten kilpailijoidemme lisäksi ovat mukana kaikki autonvalmistajat”, toteaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Stefano Domenicali.

Vaikka Uruksessa on sama alusta kuin muissa VW-konsernin katumaastureissa, eli Bentley Bentaygassa ja Audi Q7:ssä, akseliväli on pidempi. Uruksessa on myös sama 48 voltin jännitteellä toimiva itsetasoittuva takajousitus kuin Bentaygassa, mutta moottorin tuottamaa voimaa pyöriin annosteleva torque vectoring -järjestelmä on käytössä vain Uruksessa. Lisäksi siinä on Aventador S:stä tuttu nelipyöräohjausjärjestelmä.

Hieman yli viisi metriä pitkä Urus on vaikuttava näky. Nelipyöräohjauksen ansiosta takapyörät kääntyvät kolme astetta sisään ja ulos, mikä vähentää oletettua akseliväliä 600 mm vain 2,4 metriin, joten kääntösäde jää yllättäen jopa Huracania pienemmäksi.

Itselukittuva Torsen-tasauspyörästö takaa maksimaalisen ohjattavuuden ja ketteryyden useimmissa olosuhteissa, varsinkin maastossa. Vääntömomentin jakauma on 40/60 eteen/taakse, josta ajo-olosuhteista riippuen enintään 70 prosenttia eteen tai 87 prosenttia taakse. Aktiivinen vääntömomentin ohjaus tuo enemmän pitoa kumpaankin takapyörään ja parantaa ohjattavuutta. Ohjaaminen on helpompaa ja auto käyttäytyy kaarreajossa nopeammin niin maantiellä kuin radallakin.

Istuessani alcantaralla verhoillun ohjauspyörän taakse, avautuu silmieni eteen mittaristo, joka on enemmän kotonaan matalassa Aventadorissa. Ajoasento ja näkyvyys vaikuttaa myös omituisen korkealta, vaikka suunnittelutiimi on tehnyt paljon töitä pitääkseen painopisteen mahdollisimman alhaalla. Uruksen Tamburo-valitsin tarjoaa valtavan määrän rungon säätömahdollisuuksia. Vasemmalla Anima-konsolissa on kuusi asetusta, oikealla Ego-konsolissa yhdeksän lisämuunnosta kuhunkin niistä.

Anima-konsolin kuudesta ajoasetuksesta asvaltille tarkoitetut Strada (katu), Sport ja Corsa (rata) vastaavat Huracanissa ja Aventadorissa käytössä olevia asetuksia. Lisäksi on maastokäyttöön Neve (lumi), Terra (sora) ja Sabbia (hiekka). Kun asetus on valittu, sitä voi tarkentaa käyttäen oikealla olevaa Ego-valitsinta, josta löytyy pitoa, ohjausta ja jousitusta varten asetukset ‘sileä’, ‘medium’ ja ‘sport’.

Tuntuuko sekavalta? Kyllä, mutta kun järjestelmää oppii käyttämään, Uruksen kaikista ominaisuuksista saa irti maksimaalisen suorituskyvyn lähes kaikissa olosuhteissa. Itselleni osa järjestelmän ominaisuuksista jäi yhden testipäivän aikana mysteereiksi - ohjekirja on lähes 600 sivuinen.

Maantiellä Urus tuntui hieman erilaiselta kuin useimmat muut huipputason katumaasturit, vaikkakin valinnaiset 23-tuumaiset vanteet tuntuivat ajossa jopa Strada-tilassa hieman jäykemmiltä kuin luulisi. Silti ohjaus oli riittävän säyseä kaupunkiajossa ja kahdeksanportainen vaihteisto toimi pehmeästi ja tasaisesti.

Radalla Corsa-tilassa auto pääsi tositoimiin ja kellotti varsin vaikuttavia kierrosaikoja. Pakosarjasta kuului vaihteita vaihdettaessa muutaman kerran matalaa murinaa, kun moottori kiihtyi helposti 5800 kierroksen rajalle. Kovaa ajettaessa ääriolosuhteissa aliohjautumistaipumus oli lähes ainoa muistutus siitä, että alla oli iso viisiovinen eikä Aventador. Lopuksi Urus hyökkäsi soratielle kuin pikataipaleelle hyödyntäen massiivista vääntömomenttikäyräänsä hiekkaisilla urilla. Se nostatti komeat soraryöpyt, kun kivuttiin ylös irtosoran peittämiä mäkiä. Tunnelma oli kuin Pikes Peak -ylämäkikisassa ja auto toimi komeasti jopa pienessä hypyssä, jossa se onnistui nousemaan hetkeksi ilmaan.

Lamborghini tarjoaa myös maastoajopakettia, johon kuuluu vakiokokoiset 21 tuuman vanteet ja muotoillut etu- ja takapuskurit käsittävä runkosarja. Niiden avulla saavutetaan paremmat tulo- ja lähtökulmat.

Uruksen suurin haaste on vakuuttaa ostajat ja saada heidät harkitsemaan Lamborghinia ensimmäistä kertaa. Kuten markkinointijohtaja Katia Bassi toteaa, Uruksen myötä yhtiö siirtyy kohti uutta, entistä esikaupunkilaisempaa kohderyhmää.”Urus on antanut meille mahdollisuuden laajentaa mallivalikoimaamme, ei niinkään keksiä Lamborghinia uudelleen.”

Kun tavoitteena on kaksinkertaistaa yhtiön tuotanto 3500:sta ajoneuvosta 7000:n vuodessa, Uruksen on löydettävä paljon uusia ostajia, mikä merkitsee, että naisia on saatava mukaan tähän asti pitkälti miesvaltaiseen ostajakuntaan. Lamborghini onkin perustanut naisten neuvottelukunnan, johon kuuluu 250 naista eri puolilta maailmaa. He edustavat monia eri aloja, ja ovat vaikutusvaltaisia, mutta eivät vaikuttajia. Heidän tehtävänsä on ennustaa tulevia trendejä.

”Neuvottelukunta perustettiin sitä varten, että pääsemme kertomaan Lamborghinista naisille eri tavalla. Kyse ei ole teknisistä yksityiskohdista tai suorituskyvystä, vaan enemmänkin autoalasta yleisesti ja siitä, miten asiat muuttuvat naisille”, Katia Bassi sanoi.

Riemukkaan Modenassa vietetyn päivän jälkeen ainoa kysymys joka jäi itseni askarrauttamaan oli “ Miksei tälläistä autoa ole valmistettu aikaisemmin”

Citroen SM 1972

Citroen SM 1972

Jaguar XKR-S 2011

Jaguar XKR-S 2011