luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Aston Martin DB7 Vantage V12 2000

Aston Martin DB7 Vantage V12 2000

KOKONAISARVIO: 94 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 93 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 96 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 94 pistettä

Omistamisen hinta: 60 pistettä

Urheilullisuus: 90 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  80 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 95 pistettä

Imagoarvo: 99 pistettä

Symppispisteet: 90 pistettä

 

Valmistusvuodet: 1994 - 2004

Moottori: 5.9L V12

Huipputeho: 420 hv 309 kW

Huippuvääntömomentti: 540 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 4,9 s

Huippunopeus: 296 km/h

Hintahaitari: 74.000€-82.000€

Puolesta: Muotoilu, ajettavuus, tyylikkyys, brändi, tehokkuus, äänimaailma, ajattomuus, loistava V12 moottori

Vastaan: Sisätilojen ahtaus, kuljettajan istuin

Vaihtoehto: Maserati 3200 GT 

Yhteenveto: Minkä sanoisit olevan kaikkein ”coolein” tuntemasi brändi?  ”Henkilökohtaisesti sanoisin että Apple. Ovathan sen iPhone ja iPad halutuimpia ja puhutuimpia brändejä kaikkialla ja kaiken ikäisten keskuudessa. Toisaalta oikea vastaus voisi olla lähes 1.3 miljardin käyttäjän nykypäivän globaali puhelinluettelo ja sosiaalinen verkosto Facebook. Se yhdistää modernit ja kiireiset ihmiset ympäri maailmaa helposti mutta samalla viettelevän jännittävästi. Mikä voisi olla sen coolimpaa… Nike, Google, YouTube, Prada.

Oikea vastaus, ainakin CoolBrandsin mielipidekyselyn mukaan, on Aston Martin – auto jota tunnetusti leimaa sen yhteys aina niin sulavaan ja hienostuneeseen James Bondiin. Aston Martin valittiin jo kolmantena peräkkäisenä vuotena maailman cooleimaksi brändiksi. Taakse jäivät kaikki ensinmainitut, niin kuin myös Ferrari, Lamborgini ja Bentley.

Mutta mikä tekee brändistä, josta vain harvalla on omakohtaista kokemusta, hohdokkaan? Aston Martinin tapauksessa vastaus kiteytyy neljään sanaan: voima, kauneus, sielu ja ääni. 

Tänään, toisin kuin ensimmäinen Aston Martin Lagondani, Aston Martinit eivät ole kovia ja kulmikkaita autoja. Niissä ei ole teräviä muotoja tai voimakkaasti esiin nousevia yksityiskohtia. Niiden ajaton muoto on elegantti ja lempeästi kaartuva, ja sivuprofiililtaan ne ovat erittäin puhtaita coupemaisinekattolinjoineen. Linjat kulkevat kaiken kaikkiaan sulavasti, harvat ovat katkastuja tai suljettuja

Aston Martinin pelastaja ja myyntimenestys DB7 Vantage oli ensi askel jännnittävään uuteen aikakauteen Aston Martinilla.

DB7 on suunniteltu kuin urheiluauto mutta GT:n tasoisella mukavuudella ja leppoisan ajon mahdollisuudella. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka rakastavat ajamista, mutta myös nauttivat hienostuneisuudesta ja tyylistä. Se on täydellinen auto matkalle Lontoosta Etelä-Ranskaan, tai vain matkalle pelkästä ajamisen riemusta. Se on hauska ja hyvin fokusoitunut ajokokemukseen, mutta tarjoaa myös kaiken sen mukavuuden jota odottaisi Aston Martinin grand tourerilta.

DB7:n sisätilat ovat hyvin viimeistellyt luonnon omilla materiaaleilla ja ne pitävät sisällään lähes tietokonevapaan tekniikkan turvautumatta ylenpalttisiin ja turhiin säätöihin taikka näyttöihin. Nahka on erityisen pehmeää ja taipuisaa ja sitä on käytetty läpi sisätilojen. Puun käyttö kojelaudassa, keskuskonsolissa ja ovissa heijastaa koko autoa tukevaa rakennetta. Sen viimeistely on tyylikästä ja nykyaikaista materiaalin ollessa osa autoilun perinnettä. Häiriötekijöitä on hyvin vähän – ainoastaan kuljettajan istuimen riittävien säätöjen poissaolo vähentää ajomukavuutta. DB7 on sisältä elegantti, ylellinen, äänetön ja urheiluautoksi erityisen mukava.

Ensimmäinen kanssakäymiseni Aston Martinin V12-moottorin kanssa odottaa kojelaudassa kirkkaan, punaisen käynnistysnapin muodossa, joka kutsuu ajajaa syvänpunaisella hehkullaan käynnistämään moottorin. Painan punaisena vilkkuvaa käynnistysnappia, ja äänekkäästi karjuva V12-moottori vie mennessään kaiken yhteenkuuluvaisuuden tunteen ulkomaailmaan. V12-moottorin valtava ääni eristää kuljettajan muusta maailmasta totaalisesti. Jäljelle jää vain auto ja sen kuljettaja.

”Kun yrittää rakentaa maailman parasta 2+2 -urheiluautoa – ja se on todellakin DB7:n tavoite – V12:lle ei oikeastaan ole mitään korviketta”, sanoo Aston Martinin Powertrain-pääinsinööri Brian Fitzsimons. ”Aston Martinin V12 tunnustetaan yhdeksi maailman parhaista, joten siitä oli erittäin hyvä aloittaa.” DB7 Vantage onkin ensimmäinen Aston Martin V12-moottorilla. Tehoa on 420hv, huippuvääntömomentin noustessa 443lb/ft:een. Ja mikä vielä vaikuttavampaa, 80 prosenttia tuosta huippuvääntömomentista on saatavilla jo moottorin alhaisilla kierrosnopeuksilla ”Tämä auto ohittaa millä tahansa vaihteella, millä tahansa kierroksilla, enemmän tai vähemmän koska tahansa. Se on todellakin niin hyvä”, toteaa Brian.

  DB7 Vantagessa V12-moottori on sovitettu niin taakse ja alas kuin mahdollista tukemaan auton ketteryyttä ja ohjattavuutta. Tämä auttaa DB7:ää myös saavuttamaan sen täydellisen 50:50 -painojakauman. Huippunopeus on 298km/h ja kiihtyvyys on 4,9s / 0-100km/h. Ei varmaan tule yllätyksenä sekään että tämä 420-hevosvoimainen, V12-moottorista voimansa saava DB7 on melkoisen viihdyttävä kulkupeli. Mylvivä pakoputkisto ja nautinnollinen jo alhaisilta kierosnopeuksilla heräävä voima saa tämän hienostuneen coupen muuttumaan nykypakanalliseksi pedoksi vain kevyellä kaasupolkimen painalluksella.

DB7 Vantage on tänään Aston Martiniksi edullinen ostos - alle 100 000km ajetun, täydellisesti huolletun yksilön löytää jo Suomestakin alle 60 000€. Erityisesti manuaalivaihteiset yksilöt ovat haluttuja, johtuen paljolti automaatti/robottivaihteistojen huonosta kestävyydestä voimakkaan V12-moottorin kanssa sekä niiden rajoittamattomasta huippunopeudesta 298km/h.

DB7:n tekniikka on myös hyvin perinteistä ja siten helposti huollettavissa sekä korjattavissa. Tosin DB7 Vantagea pidetään yhtenä kestävimpänä Aston Martinina - tätä myös omat kokemukseni puoltavat. Tämä DB7 Vantage on viides Astonini ja ne ovat viettäneet korjaamolla moninverroin vähemmän aikaa kuin samojen aikakausien erikoisautot kuten MB CL, BMW 850i ym, Ferrareista ja Maserateista puhumattakaan. Suosittelen vilpittömästi, mutta vain täydellisen huoltohistorian omaavia yksilöitä.

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 7

Kori 7

Sisusta 6

Alfa Romeo Stelvio AT8 AWD Super 2017

Alfa Romeo Stelvio AT8 AWD Super 2017

Ferrari Testarossa 1985

Ferrari Testarossa 1985