luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Ferrari 599 GTB Fiorano 2009

Ferrari 599 GTB Fiorano 2009

KOKONAISARVIO: 85 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 90 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 99 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 85 pistettä

Omistamisen hinta: 55 pistettä

Urheilullisuus: 97 pistettä

Mukavuus: 65 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  90 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 90 pistettä

Imagoarvo: 98 pistettä

Symppispisteet: 70 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2006 - 2012

Moottori: 5.9L V12

Huipputeho: 620 hp  456 kW

Huippuvääntömomentti: 608 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 3.7 s

Huippunopeus: 330km/h

Hintahaitari: 149.000€ - 221.000€

Puolesta: Muotoilu, ajettavuus, vaihteisto, moottori, teknologia, äänimaailma

Vastaan: Hinta käytettynä, käyttökulut, alustan kovuus, renkaiden pito

Vaihtoehto: Maserati GranTurismo MC Stradale 

Yhteenveto: Kun 599 GTB esiteltiin yleisölle vuonna 2005, tuli siitä välittömästi unelma-autoni. Vuosia meni unelmoidessa, mutta lopulta F599 saapui kotipihalleni. Olin varma, että olin löytänyt itselleni täydellisen auton!

599 GTB jäi viimeiseksi Ferrarikseni, mutta aivan muista syistä kuin kuvittelin. Tämä on lyhyt tarina siitä miksi unelmat kannattaisi joskus jättää vain haaveiksi. 

599 Ferrarissa kiteytyy mielestäni kaikki se mitä klassinen Ferrari voi parhaimmillaan omistajalleen tarjota – edessä, pitkälle kaartuvan konepellin alla on voimakas 12-sylinterinen moottori, takaveto ja sensitiivinen mutta samalla maskuliinisen voimakas korin muotoilu. Olin haltioissani jo pelkästä auton ulkomuodosta ja sen synnyttävistä mielikuvista täydellisestä ajo- ja käyttäkokemuksista. Mutta vain hetken, sillä jo viikossa selvisi auton arkikäytön mahdottomuus. Vaikka tämä klassinen "V12 edessä + takaveto" -yhtälö on ollut toimiva Ferrarilla jo vuosikymmeniä, 599:ssä se ei toimi. Tehoa autossa on yksinkertaisesti liikaa ja sen kurissa pitämiseksi on Ferrari joutunut säätämään äärimmilleen niin elektroniikan, alustan kuin jarrutkin.

Auto käyttäytyi varovaisessakin ajossa omapäisesti. Vääntöä ja tehoa oli tarjolla niin valtavasti takapyörille että luistoneston valo vilkkui jo kauppamatkalla. Kolmosellakin kiihdytettäessä rampista alas moottoritielle sai pitää kielen keskellä suuta välttääkseen takarenkaiden sutimisen. Normaaliliikenteessä ajaminen oli enimmäkseen turhauttavaa ja se vielä palkittiin monesti kanssakuljettajien keskisormilla. 599 GTB on mielestäni epämukava, epätasapainoinen ja vaarallinen auto - vaaniva peto tavallisen liikenteen keskellä ja suurimmassa vaarassa tulla syödyksi on kuljettaja.

Ei liene yllätys, että Ferrarin esitellessä 599 seuraajan, F12 Berlinettan lauseella “kaikkien aikojen tehokkain katukäyttöön tarkoitettu Ferrari”, ei vaihto uuteen malliin tullut mieleenikään. Vaihdoin nelivetoiseen Lamborgini Gallardoon. 

Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 9

Sisusta 9

Jaguar XJ-D TwinTurbo 2007

Jaguar XJ-D TwinTurbo 2007

BMW i8  2014

BMW i8 2014