luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Audi RS 7 2016

Audi RS 7 2016

KOKONAISARVIO: 88 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 92 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 92 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 88 pistettä

Omistamisen hinta: 70 pistettä

Urheilullisuus: 90 pistettä

Mukavuus: 90 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  95 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 92 pistettä

Imagoarvo: 85 pistettä

Symppispisteet: 65 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2013-2019

Moottori: 4.0L V8 twin-turbo

Huipputeho: 560 hv / 412kW

Kiihtyvyys 1-100km: 3.9 s

Huippunopeus: 250 -305km/h

Hintahaitari: 88.000€-159.000€

Puolesta: Moottori, neliveto, ajettavuus, laadukkuus

Vastaan: "Tavallisuus"

 Vaihtoehto: Mercedes Benz S Coupe 63AMG

Yhteenveto: Audin tuodessa RS-sarjansa markkinoille, olivat BMW ja Mercedes jo pitkään keskenään paistatelleet yksin auringossa M- ja AMG -sarjan autoillaan. Tässä ehkä yksi niistä syistä, miksi Audi RS löytyy vain harvoin M- tai AMG-luokan autoa haluavan ostoslistalla – muita todellisia syitä ei pitäisi olla, sillä Audi RS on monesti ollut luokkansa tehokkain ja suorituskykyisin auto, kuten tämä nyt arvioitu vuoden 2016 mallin Audi RS7. 

Audin ei myöskään tarvitse hävetä historiaansa, vaikka toikin RS-mallistonsa kilpailijoitaan myöhemmin markkinoille. Audin menestys moottoriurheilussa oli erityisesti 1980-luvulla vertaansa vailla ja silloin istutettiin myös RS-sarjan siemenet. Tuolloin Audi perusti myös Quattro GmbH:n yhtiönsä, jonka tuotteet mullistivat moottoriurheilun kokonaiseksi vuosikymmeneksi. 

 Melko konservatiivisena ja maineeltaan vaatimattomana pidetty Audi alkoi kehittää nelivetotekniikkaa 1970-luvun lopulla. Syntyi Audi Quattroksi nimetty tekninen ratkaisu, jonka tunnusmerkiksi nousi tehokas turboahdettu coupé-malli. Ensimmäinen nelivetoinen Audi Quattro-urheiluauto esiteltiin Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 1980. Tehokkain malli, Audi Sport Quattro ylsi 250km/h nopeuteen ja toi ensimmäisen maailmanmestaruuden Audille jo vuonna 1982. Heti seuraavana vuonna Hannu Mikkola ajoi vuorostaan Sport Quattrolla maailmanmestariksi. 

Nelivetoa oli aikaisemmin käytetty vain kuorma-autoissa ja maastoautoissa. Tosin jo 1900-luvun alusta lähtien oli moni autovalmistaja yrittänyt rakentaa toimivan nelivetojärjestelmän henkilöautoon, mutta kalliit tuotantokustannukset ja ajo-ominaisuuksia heikentänyt järjestelmän tuoma painonlisäys sekä kasvanut polttoaineen kulutus kaatoivat hankkeet. Audia ennen ainoastaan Jensen oli onnistunut rakentamaan kohtuullisen hyvin toimivan nelivetojärjestelmän FF-henkilöautoonsa vuonna 1966. Audi Quattron jatkuvatoiminen neliveto oli maailmanmenestys moottoriurheilun maailmassa ja vähitellen se tuli käyttöön koko Audi-mallistossa.

 Audin Quattro GmbH:n yhtiö vastasi alkuperäisen Audi Quattron suunnittelusta ja kehittämisestä. Sama yhtiö toi RS-sarjan hedelmät markkinoille vuonna 1994. RS tulee saksan kielen sanoista Renn Sport eli kilpaurheilu. Kaikki RS-mallit ovat siis ensisijaisesti erittäin suorituskykyisiä autoja, joiden perusideana on olla tehoiltaan superautojen veroisia.

 RS-sarjan pikkuveljen, S-sarjan tuotanto alkoi S2-mallilla, joka oli Quattron seuraaja. Sitten seurasi Audin ensimmäinen RS-malli, RS2-farmari. Nykyisistä RS-malleista suosikkini on RS6. Kuten uusi RS4, se on saatavana vain farmarimallina, ja juuri siksi se sopii parhaiten mitä moninaisimpiin tarkoituksiin uskomattoman suorituskykynsä ja tilavan matkustamonsa ansiosta. Jos tuntuu, että 560 hevosvoimaa ei riitä, saatavana on vielä tehokkaampi Performance-versio, jossa on yli 600 hevosvoimaa.

 ”Arkeen ja vapaa-aikaan” luki ensimmäisen RS-mallin mainoksen otsikossa ja siihen tarkoitukseen yrityksen taikka varakkaan henkilön edustusautoksi sopiva Audi RS7 on erityisen sopiva. Omassa luokassaan sen erinomainen ajodynamiikka erottuu edukseen ja 4.0-litraisen V8 TFSI -moottorin tehot ovat nopeaksi edustusautoksi vaikuttavat 412 kW (560 hv) ja vääntöä on riittävät 700 Nm. Kiihdytys 0-100 km/h vie vain 3,9 sekuntia. Tarvittaessa huippunopeudeksi saa rajoittimia poistamalla jopa 305 km/h. Yhdistelmäajossa V8 twin-turbon polttoaineen keskikulutus on vain normaalia isomman perheauton tasoa - 9,6 litraa sadalla kilometrillä. Kahdeksansylinterisen moottorin voimansiirron hoitaa urheilulliseksi viritetty kahdeksanvaihteinen Tiptronic-automaatti. Voima siirtyy tiehen jatkuvan Quattro-nelivedon kautta. Vakiona on myös aktiivinen takatasauspyörästö, joka säätää voimaa takapyörien kesken.  

Tehokkaassa RS7:ssa on 20-tuumaiset pyörät ja mukautuva dynaamisesti viritetty RS-ilmajousitus, joka on kuljettajan säädettävissä Audin Drive Select -järjestelmällä. Valinnaisena on tarjolla tiukemmin viritetty RS Sport plus -jousitus, jossa on Dynamic Ride Control (DRC) -ominaisuus. Muita valinnaisvarusteita ovat dynaaminen ohjaus ja hiilikuidusta tehdyt keraamiset jarrulevyt.

 RS 7 Performance on paremman suorituskykynsä ja tehokkuutensa ansiosta malliston lippulaiva. Auton yli kuudensadan hevosvoiman moottorin ja overboost-toiminnon myötä  saavutetaan superautojen veroinen kiihtyvyys nollasta sataan vain 3,7 sekunnissa. Tämä on 0,2 sekuntia nopeammin kuin perusmalli RS 7:lla.

Audi RS7 on mielestäni turvallinen, mutta samalla ristiriitainen ostos käytettynä - ainakin itse harkitsin tarkkaan sen hankintaa. Vastaavalla rahalla saa monia yhtä nopeita, mutta selvästi enemmän positiivisia tuntemuksia herättäviä autoja. Uutena hankittavaksi en sitä edes suosittele korkean, nopeasti arvoaan menettävän hankintahintansa vuoksi. Jo parin vuoden käyttö poistaa hinnasta noin 100 000 euroa ja nyt arvioidun täydellisesti varustellun yksilön hinnasta on neljä vuotta syönyt yli 160 000 euroa. Audi kestää hyvin aikaa ja kulutusta, eikä RS-sarja tee tässä poikkeusta. Huoltaminen ja ylläpito on helppoa, autoja on aina myytävänä hyvä valikoima eikä käytettynä ostetun RS7:n hinta enää muutaman lisävuoden takia putoa normaalia perusmallia enempää. Ajo-ominaisuudet ovat isoksi edustusautoksi huippuunsa viritetyt ja ukkosen jyrinää muistuttava äänimaailma on jo joillekin riittävä syy Audi RS7:n hankintaan. 

Muutamasta sadasta tarpeettomasta hevosvoimastaan huolimatta RS7 on erinomainen auto niille jotka haluavat liikkua “superautolla” huomaamattomasti. Itse pidin autoa kaikin tavoin erinomaiselta, mutta valitettavan tylsänä. Onkin vaikea perustella miksi ostaisin edellisen sukupolven käytetyn RS7, kun samalla hinnalla saa myös erittäin hyvin varustellun uuden, 340 hevosvoimaisen A7 55 TFSI:n - auton, joka on selkeä hyppäys kaikilta ominaisuuksiltaan tulevaisuuteen verrattuna edelliseen sukupolveen, joka kieltämättä tuntuu tänään vanhemmalta kuin onkaan.

 Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 10

Sisusta 10

Huoltokirja: 10

Hinta laatu-suhde: 7

Omistettu: 1x

Koeajettu: 1x

Testattu (3-7 päivää) : 3x (viimeksi 2/23)

Ford Focus RS 500 2010

Ford Focus RS 500 2010

Lamborghini Countach LP5000 S QV 1987

Lamborghini Countach LP5000 S QV 1987