Uskallanko ostaa harvinaisen ja kalliin auton käytettynä?

Moni ystäväni ja vähän etäisempikin tuttuni on joko hankkinut tai aikoo hankkia erikoisauton. Näin ainakin päättelen niistä lukuisista kysymyksistä, joita sähköpostilaatikkooni saapuu viikoittain. Ensimmäinen kysymys kuuluu yleensä näin: Uskallanko ostaa harvinaisen ja kalliin auton käytettynä?

Helppo ja yksinkertainen vastaukseni on: Miksi haluat ostaa erikoisauton? Jos haluat ostaa sen koettavaksi ja ajettavaksi, niin vastaukseni on "Kyllä". Jos taas haluat ostaa sen vain talliin ihailtavaksi, etkä uskalla ajaa sillä sen herkkyyden, kalliiden kustannusten taikka kateellisten naapureiden takia, vastaus on "Ei".  Mitä iloa on autosta, jolla ei uskalla ajaa eikä jakaa kokemusta muiden kanssa?

Silti tätä yksinkertaista neuvoani noudattaa vain aniharva.

Pelkkä auton hankkiminen koriste-esineeksi on aika yksiuloitteista ja yksinäistä puuhastelua, kaukana autoiluun liittyvistä perusarvoista kuten nauttittavuus, sosiaalisuus ja jakamisen ilo. Koska jaettu ilo on tunnetusti moninkertainen, haluan jakaa nyt muutaman omaan kokemukseeni perustuvan neuvoni erikoisauton hankintaa harkitseville lukijoilleni.

 

Hanki uusi autosi käytettynä. Arvostamme kierrätystä ja kannustamme lukijoitamme hankkimaan erikoisautonsa käytettynä. Kierrätetty erikoisauto rasittaa ympäristöä ja kukkaroa selvästi vähemmän kuin uusi auto. 

Toteuta unelmasi. Erikoisauto on yksi niistä harvoista unelmista, joka on monelle meistä mahdollista toteuttaa. Vaihtoehtoja on paljon tarjolla muutaman tuhannen euron keskimoottorisesta MGF cabrioletista satojen tuhansien V12 Ferrariin ja kaikkeen siltä väliltä. On myös monia erilaisia rahoitusmuotoja auttamassa niiden hankkimisessa. Unelmien toteuttaminen tekee tunnetusti hyvää itsetunnolle ja lisää onnellisuutta. Kumpikin asioita, mitä ei pitäisi rahalla mitata. Ja mikä parasta, erikoisauto on unelma, joka toteutuessaan tuottaa iloa ja onnea päivittäin – päivä alkaa ja tuntuu aamuruuhkassa ihan erilaiselta Jaguarin XK:ssa kuin Mondeossa.

Osta auto, josta voit nauttia välittömästi. Älä hanki autoa, jonka nautinnollinen ja taloudellinen arvo vaatii vuosien kunnostamisen, paitsi jos se on harrastuksesi. Hanki mielenkiintoisin auto, jonka onnistut löytämään ja joka mahtuu hyvin budjettiisi. Jätä osa budjetista käyttämättä, sillä kulman takana odottaa yleensä jotain vielä houkuttelevampaa.

Älä ole liian ehdoton. Haluatko todella heti kaikkein parasta? Odota hetki, nuku yön yli ja hanki vaikkapa Jaguar E-Typen sijaan XJ-S. Se tekee sinut todennäköisesti yhtä onnelliseksi, mutta selvästi vähemmällä rahalla. Lisäksi nauttimiskynnys on matalampi, ja autosta saatu kokemus lisää tietoa siitä, mistä todella pidät.

Ole rohkea. Osta autosi ainakin puoliksi tunteella, ja ole valmis maksamaan siitä vähän enemmän ilman järkisyitä. Rationaalisilla syillä hankittavia autoja löytyy aina, mutta mikään ei voita tunteella hankitun auton antamaa tyydytystä.

Älä pelkää kilometrejä. Ostaessasi erikoisautoa älä perusta ostostasi vähiin menneisiin kilometreihin matkamittarissa, vaan tuleviin. Erikoisautolla tulee harvemmin ajettua kymmeniätuhansia kilometrejä vuodessa. Itse ostan erikoisauton seuraavalle 5000km:lle. Eli jos uskon, että auto suoriutuu siitä teknisesti ja se on muuten siisti ja ehjä, ei aiemmilla suurillakaan kilometrilukemilla ole vaikutusta, muuten kuin hintaa alentavasti.

 

Neuvottele hinnasta. Erikoisautoja on helppoa ostaa, mutta vaikeaa ja työlästä myydä. Nytkin on myynnissä useampi Ferrari ja Maserati jo toista taikka kolmatta vuotta. Se ei tarkota että auto olisi huono vaan useimmiten liian kallis. Ole rohkea ja tee tarjous – oman budjettisi mukaan, ei myyjän – saatat yllättyä!

Ole yksilöllinen. Älä hanki autoa viimeisiä trendejä mukaillen. Trendiautot, kuten juuri elokuvissa esiintyneet tai kuuluisuuksien ajopelit ovat useimmiten ylihintaisia, yliarvostettuja ja vaikeasti hankittavissa. Sitäpaitsi trendiautojen menestys ja hinta perustuu yleensä muuhun kuin niiden ylivertaiseen laatuun, hyvänä esimerkkinä vaikka De Lorean Paluu tulevaisuuteen elokuvasta. Tuolloin auton arvo nousi elokuvan myötä kolminkertaiseksi laadun ollessa yhä valittettavan huonoa.

Ole ahkera ja kärsivällinen. Isoista autoliikeistä ja huutokaupoista on helppo hankkia autoja. Valikoima on suuri ja houkutteleva, ja ostaminen on helppoa.  Mutta näissä paikoissa teet harvoin löytöjä tai edullisia ostoksia. Näe siis vaivaa.  Etsi netistä, kysele ystäviltä ja kerro tarpeistasi vaikka Facebook-sivuillasi. Ole kärsivällinen ja tee kauppa vasta, kun tunne ja järki kohtaavat sopuisasti.

Ole hankala. Koeaja autot kunnolla, pyydä auto jos mahdollista yön yli koeajettavaksi. Monesti hyvin nukutun yön jälkeen auto näyttää ja tuntuu aamulla toiselta. Tarkista kaikki auton paperit kahteen kertaan. Erityisesti huoltokirja kannattaa tutkia tarkoin ja varmistaa että se kuuluu kyseiseen autoon, eikä ole jälkikäteen hankittu Ebay:stä. Koska maamme autoverotus on mitä on, tuodaan useimmat erikoisautot vähänajettuina Suomen rajojen ulkopuolelta. Kysy auton historiasta, alkuperästä ja niihin liittyvistä dokumenteista. Kalleimmista ja erikoisimmista ajopeleistä kannattaa vielä kysyä auton runkonumeron perusteella tietoja suoraan auton valmistajalta. Tarkista myös Autorekisterikeskuksesta auton kotimainen historia - nopeaa ja maksaa vain muutaman euron. Varmista että auto on katsastettu ja pyydä myyjältä mahdollinen auton vikalista, taikka kirjallinen selvitys ettei autossa ole mitään vikaa ja että kaikki toimii. Automyyjäkin on vain ihminen ja mitä tehokkaammin hän tekee kauppaa, sitä vähemmän hänellä on aikaa perehtyä kaikkien autojensa kuntoon ja historiaan. Tämä jääkin useimmiten sinun tehtäväksesi ja on vaivan arvoista.

Varmista kunto. Erikoisautot, eritoten urheiluautot, vaihtavat omistajaa useasti. Ostamillani urheiluautoilla (yli 100 autoa) on keskimäärin ollut 4-5 omistajaa. Keskimääräinen kilometrimäärä yhtä omistajaa kohti on 7500km, ei enempää. Yli 70%:ssa ostamistani autoista on ollut määräaikaishuolto tekemättä, tai autoliike on "tyhjentänyt" auton huoltovaroittimen vain vaihtamalla öljyt, jos niitäkään. Erityisesti Ferrarit, Maseratit, Bentleyt ja Aston Martinit tulevat myyntiin ison määräaikaishuollon lähestyessä taikka jonkin muun kalliin vian ilmetessä. Autoliikkeelle niistä usein unohdetaan mainita. Tämä johtaa monesti siihen, että autoliike myy auton eteenpäin asiasta tietämättä. Vain harva autoliike tekee autolle esim. huollon tai korjauttaa ennen myyntiä olleet viat, kun uusi omistaja tulee niistä tietoiseksi ja valittaa asiasta. Edellisen omistajan tekemättömyydet jäävätkin yleensä uuden omistajan huoleksi ja maksettavaksi. Ole siis erityisen tarkka huoltojen ja isojen määräaikaiskorjausten kanssa. Varmista että ne on tehty, tai että myyjäliike lupaa ne tehdä taikka huomioi hinnassa. Myös auton mahdolliset takaisinkutsut kannattaa tarkistaa ja varmistaa että ne on myös hoidettu asianmukaisesti.  

Osta erikoisauto vain niihin erikoistuneilta autoliikkeiltä: Erikoisauton myyminen vaatii autoliikkeeltä erikoisosaamista, kuten sen ostaminenkin.  Aika harvalla autoliikkeellä on tietoa, taitoa, kokemusta tai edes halua ostaa Aston Martin tai vaikka Ferrari liikkeeseensä. Kun autoliikkeestä, jolla ei ole erikoisautoista kokemusta, löytyy Ferrari, on se yleensä ostettu kuin sika säkissä, ja nyt se halutaan myydä sinulle.  Erikoisautoa ei myöskään kannata ostaa yksityiseltä. Yksityisen myyjän vastuu kaupan epäonnistuessa on ihan toista kuin virallisen autoliikkeen.

Muista: Kaupan jälkiseuranta. Suomalaisessa autokaupassa on yksi outo ja harmillinen epäkohta. Kun asiakas antaa vanhan autonsa vaihdossa uuteen, on autoliike velvollinen rekisteröimään sen nimiinsä mahdollisimman pian. Näin ei kuitenkaan läheskään aina käy. On autokauppiaita, jotka pitkittävät auton kirjoihin vientiä jopa kuukausilla, erityisesti jos vaihtoauto on rahoitusliikkeen rahoittama. Näin toimimalla he saavat rahoitusliikkeeltä korvauksen myymästään autosta heti, mutta jättämällä vaihtoauton lunastamatta rahoitusyhtiöltä, pystyvät he näin rahoittamaan toimintaansa viikkojen, jopa kuukausien ajan - asiakkaan kustannuksella. Asiakas on tässä tilanteessa käytännössä avuton, eikä edes tiedä koko asiasta ennenkuin rahoitusyhtiöstä soitetaan maksamattomien kuukausierien perään. Tuolloin ainoa asia jonka asiakas voi tehdä, on vaatia autokauppiasta lunastamaan auton rahoituslaitokselta heti. Jos näin ei tapahdu, juoksevat auton vakuutus ym. maksut edelleen asiakkaan piikkiin ja rahoituslaitos alkaa myös perimään maksamattomia kuukausieriä asiakkaalta autosta, jota hän ei edes enää omista. Itselleni on käynyt näin toistakymmentä kertaa ja ainoa asia mitä rahoituslaitos ehdottaa, kun heille kerron ettei auto ole enää omistuksessani - ota yhteyttä auton ostajaan ja pyydä häntä hoitamaan asia.  Erityisen kummalliseksi tilanteen tekee se, että useinmiten uusi auto on rahoitettu samassa rahoituslaitoksessa kuin vanhakin. Vaikka rahoituslaitos näkee omista papereistaan, että vanha auto on annettu vaihdossa uuteen, jonka he ovat myös rahoittaneet, he silti jatkavat vanhankin auton maksujen perintää sen vanhalta omistajalta, eikä autoliikkeeltä, joka auton omistaa nyt. Mielestäni aivan käsittämätön tilanne mutta monesti arkipäivää. Vakuutusyhtiön kanssa asian hoitaminen on vielä vaikeampaa ja olen joutunut maksamaan monien autojen vakuutuksia ajalta, jolloin en ole edes autoa omistanut. Tässä kohtaa lainsäädännössä on paha kuoppa. Eli varmista jo kaupanteon hetkellä, että myyjä lupaa lunastaa auton nimiinsä 7 päivän sisällä - pyydä siitä kirjallinen todistus, muuten sinulla saattaa olla kaksi autoa kuluineen vielä pitkään omistuksessasi - virallisesti ja paperilla, muttei tallissa.

Ole anteeksiantavainen. Auton ja varsinkin erikoisauton ostaminen on onnistuessaan aina kiinni tiedosta, kokemuksesta ja onnesta. Positiivisella, uteliaalla ja nöyrällä asenteella onni on yleensä mukana. Mutta jos auto ei olekaan odotetunlainen eikä enää seuraavana aamuna käynnistykään, älä luovuta. Voit olla varma, että tapahtuneesta saatu oppi ja kokemus maksavat itsensä vielä monesti takaisin.

Älä jahkaile. Älä odota kenenkään lupaa. Älä odota että kaikki on heti täydellistä. Tärkeintä on matkan aloittaminen ja kulkeminen, ei perille pääseminen. Sitäkin kannattaa kyllä juhlistaa, mutta juhlia ei kannata säästellä maaliviivalle asti. Juhlitko mieluummin elämäsi jokaista hetkeä vai vasta sen päättymistä?

 Viimeinen muttei vähäisin ohjeeni on: täytä kirjahyllysi ennen autotalliasi. Tiedon merkitystä ei kannata autojenkaan hankinnassa vähätellä. Ilman tietoa ei synny todellisia tunnesidoksia autoon eikä elinikäisiä rakkaustarinoita. Tieto perustelee myös kaiken rationaalisen toiminnan. Tieto synnyttää myös päämäärän. Ilman päämäärää ei taas matka tunnu miltään, paitsi oman erikoisauton ratissa.