luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Tesla Model X Performance  2018

Tesla Model X Performance 2018

KOKONAISARVIO: 88 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 85 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikkoa: 95 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuotta: 85 pistettä

Omistamisen hinta: 60 pistettä

Urheilullisuus: 80 pistettä

Mukavuus: 80 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  65 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 70 pistettä

Imagoarvo: 92 pistettä

Symppispisteet: 95 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2018 -

Moottori: 2 x sähkömoottori

Huipputeho: 785 hp / 585 kW

Huippuvääntömomentti: 967 Nm

Kiihtyvyys 1-100km: 2.9 s

Huippunopeus: 250km/h

Toimintamatka: 485km

Hintahaitari: 68.000€ - 90.000€

Puolesta: ajettavuus,  kulutus, monipuolinen säädettävyys, helppo huoltaa ja päivittää, mieletön suorituskyky, neliveto

Vastaan: teho, kummatkin ovet, penkkien kovuus/kapeus, alustan kovuus, viimeistely, muovisuus

Vaihtoehto: Porsche Cayenne Turbo Hybrid 

Yhteenveto:  Hyppäys sähköautojen maailmaan tapahtui itselläni jo vuosia sitten, kun tilasin ensimmäisten joukossa Tesla Model S-mallin. Myöhemmin tuli hankittua myös Tesla Spyder sekä Fisker Karma, joten nyt kun harkitsin Teslan Model X Performance -mallia, ei itse sähköautoilun tuomat haasteet olleet enää hankinnan este. Lähtökohtaisesti lähes 700 hevosvoiman tila-auto/katumaasturi tuntuu järjettömältä kokonaisuudelta ja kun siihen lisätään vielä lokinsiipiovet, voi jo ihan tosissaan kyseenalaistaa X-mallin hankinnan mielekkyyden. Vai voiko sittenkään?

 Olen joskus kirjoittanut että 300 hevosvoimaa on riittävä määrä kaikkiin niihin haasteisiin mitä arkiajossa päivittäin tulee vastaan. Nyt kun ajossa on reippaasti yli 700 sähköistä hevosvoimaa, olen entistä vakuuttuneempi 300 hevosvoiman riittävyydestä. Jo normaali Tesla kiihtyy nopeammin kuin mihin ihmiskeho on tottunut, ja lähes 800 hv sähköinen kiihtyvyys sekä siitä syntyvät G-voimat vastaavat jo lähes Formula 1 -auton lukemia. Niitä normaalin kuljettaja harvoin pystyy vastaanottamaan ilman ikäviä sivuvaikutuksia, pahoinvointia ja niskasärkyä. 

Kiihdytettäessä Ferrari F430:llä, kuljettajan ja matkustajan keho sopeutuu kiihtyvyyteen samanaikaisesi auton kanssa, mutta Tesla Model X Performancen sähkömoottoreiden välittömään kiihtyvyyteen (2.9s 0-100km) ei ainakaan oma kehoni ehtinyt mukaan, kuten ei matkustajienkaan. Tunne on varsin epämiellyttävä. Toisin kuin voimakas matala urheiluauto ei iso tila-automainen olemus myöskään varoita matkustajien tunneaisteja etukäteen - ylitehokas sähköauto aiheuttaa yllättäen stressiä myös matkustajissa.

 Tesla Model X voisi olla erinomainen auto 300hv-moottorilla ja ilman sähkötoimisia etu- ja takaovia. Ylöspäin nousevat takaovet ovat näyttävät McLarenissa, mutta ärsyttävän epäkäytännölliset katumaasturissa. Huomiota ne kyllä keräävät, mutta eivät kiitosta takana matkustavilta. Sateella ja tuulella auton takapenkit kastuvat nopeasti takaovien avautuessa ammolleen. Talvella katolla oleva lumi putoaa penkeille, mikäli ei estä ovien aukeamista kokonaan. Ovet myös sulkeutuvat varsin hitaasti, paitsi ihan lopussa ja murskasivat kerran kynnyslistalle lapsilta pudonneen juomapullon, onneksi pikkuisten jalat olivat turvassa.

 Ajatus itsestään avautuvista ja sulkeutuvista etuovista tuntuu aluksi ainakin kokeilemisen arvoiselta, mutta käytännössä niiden kanssa saa olla erityisen varovainen - lumipenkat ja korkeat katulistat tuntuvat vaanivan niitä ja myös omien käsien kanssa saa olla varovainen, sen verran kovalla vauhdilla ovet sulkeutuvat.

 Jos unohdetaan tarpeettomat hevosvoimat ja epäkäytännölliset sähköovet, on Tesla Model X Performance varsin onnistunut kokonaisuus. Sen tunnokas ohjaus sekä ajo-ominaisuudet ovat nelivedon ja onnistuneen alustan sekä painojakauman ansiosta hyvät, tosin ilmajousitukseen kaipasi mukavuutta lisää. Sen kovuudella on ilmeisesti haluttu varmistaa korkean auton kaarreominaisuudet. Rengasäänet yllättivät myös voimakkuudellaan, varsinkin moottoritiellä sähköinen X-malli on selvästi äänekkäämpi kuin arkikäytössäni oleva samanhintainen Range Rover.

 Kuten arvasitte, en hankkinut Teslan Model X Performance -mallia. 80 000€ hintalappu käytetystä sähköautosta on kova pyynti. Toisaalta, sillä rahalla saisi huomattavasti enemmän hevosvoimia ja kiihtyvyyttä kuin millään muulla saman rahan autolla. Ja kun vielä muistetaan, että Teslan rakentama jakeluverkosto kasvaa kovaa vauhtia, olisi X Performance -mallin hankkimiseen monista epäkohdista huolimatta hyviäkin syitä. 

Jos missään autossa, niin Tesla Model X Performancessa yhdistyy valtava teho suuriin sisätiloihin ja kohtuulliseen arkikäytettävyyteen tavalla, joka tekee siitä ylivoimaisen perheautojen superauton. Ja kaikki superauton hankkineet tai niistä haaveilevat tietävät, että mukana tulee aina iso joukko kompromisseja ja epämukavuuksia. 

 Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 10

Sisusta 9

Huoltokirja: 10

Mittarilukema testin päätyttyä: 26.455

Omistettu: -

Koeajettu: 2x

Testattu (3-7 päivää) : 2x

BMW 640d 2014

BMW 640d 2014

Chevrolet Corvette C7 Stringray 2016

Chevrolet Corvette C7 Stringray 2016