luetuimmat autoarviot


Uusimmat arviot

Audi RS6 2014

Audi RS6 2014

KOKONAISARVIO: 95 PISTETTÄ

Hinta-laatusuhde: 97 pistettä

Omistamisen ilo 2 viikon jälkeen: 98 pistettä

Omistamisen ilo 2 vuoden jälkeen: 92 pistettä

Omistamisen hinta: 70 pistettä

Urheilullisuus: 93 pistettä

Mukavuus: 88 pistettä

Luotettavuus käytettynä:  95 pistettä

Jälleenmyyntiarvo: 92 pistettä

Imagoarvo: 80 pistettä

Symppispisteet: 65 pistettä

 

Valmistusvuodet: 2014-2018

Moottori: 4.0L V8 twin-turbo

Huipputeho: 560 hv / 412kW

Kiihtyvyys 1-100km: 3.9 s

Huippunopeus: 250 -305km/h

Hintahaitari: 88.000€-159.000€

Puolesta: Moottori, äänimaailma, neliveto, hinta käytettynä, monikäyttöisyys, ajettavuus, laadukkuus

Vastaan: "Tavallisuus"

 Vaihtoehto: Porsche Panamera Turbo 2014

Yhteenveto: Autoilun syntyajoista asti on ihmisellä ollut kasvava tarve kulkea yhä nopeammin. On haluttu minimoida paikasta toiseen siirtymiseen käytettävä aika. Tällä vuosituhannella matkustamiseen käytettävän ajan on määritellyt pitkälti liikenteen sujuvuus ei niinkään enää auton hevosvoimien määrä. Silti verrattaessa nykyistä autokantaamme kahdenkymmenvuoden takaiseen, on hevosvoimien määrä lähes tuplaantunut. Miksikö? Ehkäpä siksi, että moottorin tehokkuus on suurin auton hintaan vaikuttava tekijä. Mitä suurempi teho, sitä kalliimpi ja haluttavampi auto sekä korkeampi myyntivoitto. Syynä loputtomalle hevosvoimien kasvun tavoittelulle on jatkuva kansainvälinen kilpailu eri autovalmistajien kesken, mikä pakottaa alati kiihtyvään tuotantoon ja kulutukseen. Tesla on jo tuonut markkinoille 700:n hevosvoiman perheauton eikä hetki sitten mahdoton ajatus 1000:n hevosvoiman perheautosta ole enää kaukana. Vauhtia ei voi hillitä, sillä kohtuus on tuotantoideologian pahin vihollinen.

 Mikä sitten olisi kohtuullinen hevosvoimien määrä perheautolle. Itse sanoisin 300:n hevosvoiman riittävän kaikkeen mitä kotimaassamme voi henkilöautolla tehdä – se antaa riittävän voiman tunteen, ohituskiihtyvyyden, huippunopeuden ja väännön kaikkeen tarpeeseen, monille riittää toki paljon vähäisempikin teholukema. 

Tästä huolimatta Audi valmistaa perheautojen symbolia - farmarimallia, jossa on lähes 600 hevosvoimaa. Eikä näitä ylitehokkaita Audin RS6 Avant autoja jää suinkaan liikkeiden varastoihin makaamaan, vaan suurin osa niistä on myyty jo ennen auton kauppoihin tuloa. 

Miksi 300 hevosvoimainen A6 Avant Quattro ei riitä, vaan niin moni on valmis maksamaan tuplahinnan ylimääräisistä hevosvoimista, joita ei tarvitse eikä voi edes hyödyntää liikenteessä?  

Vauhti hurmaa ja siitä ollaan valmiita maksamaan, tarvitsee sitä tai ei. Tähän vauhtisokeuteen oli moni valmistaja uskonut jo paljon ennen Audia.

 

Audin tuodessa RS-sarjansa markkinoille, olivat BMW ja Mercedes jo pitkään keskenään paistatelleet yksin auringossa M- ja AMG -sarjan autoillaan. Tässä ehkä yksi niistä syistä, miksi Audi RS löytyy vain harvoin M- tai AMG-luokan autoa haluavan ostoslistalla – muita todellisia syitä ei pitäisi olla, sillä Audi RS on monesti ollut luokkansa tehokkain ja suorituskykyisin auto, kuten tämä nyt arvioitu vuoden 2014 mallin Audi RS6 Avant. 

Audin ei myöskään tarvitse hävetä historiaansa, vaikka toikin RS-mallistonsa kilpailijoitaan myöhemmin markkinoille. Audin menestys moottoriurheilussa oli erityisesti 1980-luvulla vertaansa vailla ja silloin istutettiin myös RS-sarjan siemenet. Tuolloin Audi perusti myös Quattro GmbH:n yhtiönsä, jonka tuotteet mullistivat moottoriurheilun kokonaiseksi vuosikymmeneksi. 

 Melko konservatiivisena ja maineeltaan vaatimattomana pidetty Audi alkoi kehittää nelivetotekniikkaa 1970-luvun lopulla. Syntyi Audi Quattroksi nimetty tekninen ratkaisu, jonka tunnusmerkiksi nousi tehokas turboahdettu coupé-malli. Ensimmäinen nelivetoinen Audi Quattro-urheiluauto esiteltiin Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 1980. Tehokkain malli, Audi Sport Quattro ylsi 250km/h nopeuteen ja toi ensimmäisen maailmanmestaruuden Audille jo vuonna 1982. Heti seuraavana vuonna Hannu Mikkola ajoi vuorostaan Sport Quattrolla maailmanmestariksi. 

Nelivetoa oli aikaisemmin käytetty vain kuorma-autoissa ja maastoautoissa. Tosin jo 1900-luvun alusta lähtien oli moni autovalmistaja yrittänyt rakentaa toimivan nelivetojärjestelmän henkilöautoon, mutta kalliit tuotantokustannukset ja ajo-ominaisuuksia heikentänyt järjestelmän tuoma painonlisäys sekä kasvanut polttoaineen kulutus kaatoivat hankkeet. Audia ennen ainoastaan Jensen oli onnistunut rakentamaan kohtuullisen hyvin toimivan nelivetojärjestelmän FF-henkilöautoonsa vuonna 1966. Audi Quattron jatkuvatoiminen neliveto oli maailmanmenestys moottoriurheilun maailmassa ja vähitellen se tuli käyttöön koko Audi-mallistossa.

 Audin Quattro GmbH:n yhtiö vastasi alkuperäisen Audi Quattron suunnittelusta ja kehittämisestä. Sama yhtiö toi RS-sarjan hedelmät markkinoille vuonna 1994. RS tulee saksan kielen sanoista Renn Sport eli kilpaurheilu. Kaikki RS-mallit ovat siis ensisijaisesti erittäin suorituskykyisiä autoja, joiden perusideana on olla tehoiltaan superautojen veroisia.

 RS-sarjan pikkuveljen, S-sarjan tuotanto alkoi S2-mallilla, joka oli Quattron seuraaja. Sitten seurasi Audin ensimmäinen RS-malli, RS2-farmari. Nykyisistä RS-malleista suosikkini on juuri tämä nyt arvioitu RS6. Kuten uusi RS4, se on saatavana vain farmarimallina, ja juuri siksi se sopii parhaiten mitä moninaisimpiin tarkoituksiin uskomattoman suorituskykynsä ja tilavan matkustamonsa ansiosta. Jos tuntuu, että 560 hevosvoimaa ei riitä, saatavana on vielä tehokkaampi Performance-versio, jossa on yli 600 hevosvoimaa.

 

”Arkeen ja vapaa-aikaan” luki ensimmäisen RS-mallin mainoksen otsikossa ja siihen tarkoitukseen perheen ainoaksikin autoksi sopiva Audi RS6 Avant on täydellinen. Samalla se on myös harvinainen urheiluauto – farmari, ja maailman nopein sellainen. Omassa luokassaan sen erinomainen ajodynamiikka erottuu edukseen ja 4.0-litraisen V8 TFSI -moottorin tehot ovat farmariautoksi ennenkuulumattomat 412 kW (560 hv) ja vääntöä on riittävät 700 Nm. Kiihdytys 0-100 km/h vie vain 3,9 sekuntia. Tarvittaessa huippunopeudeksi saa rajoittimia poistamalla jopa 305 km/h. Yhdistelmäajossa V8 twin-turbon polttoaineen keskikulutus on vain normaalia isomman perheauton tasoa - 9,6 litraa sadalla kilometrillä. Kahdeksansylinterisen moottorin voimansiirron hoitaa urheilulliseksi viritetty kahdeksanvaihteinen Tiptronic-automaatti. Voima siirtyy tiehen jatkuvan Quattro-nelivedon kautta. Vakiona on myös aktiivinen takatasauspyörästö, joka säätää voimaa takapyörien kesken.  

Tehokkaassa Avantissa on 20-tuumaiset pyörät ja ensi kertaa vakiona mukautuva dynaamisesti viritetty RS-ilmajousitus, joka on kuljettajan säädettävissä Audin Drive Select -järjestelmällä. Valinnaisena on tarjolla tiukemmin viritetty RS Sport plus -jousitus, jossa on Dynamic Ride Control (DRC) -ominaisuus. Muita valinnaisvarusteita ovat dynaaminen ohjaus ja hiilikuidusta tehdyt keraamiset jarrulevyt.

 RS 6 Avant Performance on paremman suorituskykynsä ja tehokkuutensa ansiosta malliston lippulaiva. Auton yli kuudensadan hevosvoiman moottorin ja overboost-toiminnon myötä  saavutetaan superautojen veroinen kiihtyvyys nollasta sataan vain 3,7 sekunnissa. Tämä on 0,2 sekuntia nopeammin kuin perusmalli RS 6:lla. Oletusarvoisesti rajoitettu huippunopeus on 250 km/h, mutta Dynamic-varustepaketilla jopa 305 km/h on mahdollinen. Lukuisat muotoilun yksityiskohdat korostavat tämän huipputehokkaan auton ulkonäköä.

 

Audi RS6 Avant on hyvä ostos käytettynä. Uutena hankittavaksi en sitä edes suosittele korkean, nopeasti arvoaan menettävän hankintahintansa vuoksi. Jo parin vuoden käyttö poistaa hinnasta noin 100 000 euroa ja nyt arvioidun täydellisesti varustellun yksilön hinnasta on neljä vuotta syönyt yli 150 000 euroa. Audi kestää hyvin aikaa ja kulutusta, eikä RS-sarja tee tässä poikkeusta. Huoltaminen ja ylläpito on helppoa, autoja on aina myytävänä hyvä valikoima eikä käytettynä ostetun RS6 Avantin hinta enää muutaman lisävuoden takia putoa normaalia perusmallia enempää. Ajo-ominaisuudet ovat farmariksi huippuunsa viritetyt ja ukkosen jyrinää muistuttava äänimaailma on jo joillekin riittävä syy Audi RS6 Avantin hankintaan. 

Muutamasta sadasta tarpeettomasta hevosvoimastaan huolimatta RS6 on ylivertainen superauto perheen ainoaksi kulkuvälineeksi. Sillä ei välttämättä pääse perille yhtään nopeammin kuin perusmallilla, mutta RS6 ratin takana mikään matka ei tunnu liian pitkältä.

 Arvioidun yksilön kunto asteikolla 1-10:

Tekniikka 10

Kori 10

Sisusta 10

Huoltokirja: 10

Hinta laatu-suhde: 10

 Arvioitu yksilö löytyy täältä: Klikkaa ja nauti.

 

 

Porsche 928 S 1984

Porsche 928 S 1984

Bentley GTC 2019

Bentley GTC 2019